Premierul Ludovic Orban, aflat într-o vizită oficială în Israel, a avut o întâlnire extrem de importantă pentru Constanța, cu dr. Herman (Tvica) Berkovits, Consulul de Onoare al României în Israel.
Tvica Berkovits este și medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu, de peste trei decenii. Un personaj cu o viață de film, născut în Maramureș, care a emigrat în Israel în adolescență și care, în prezent, are rude apropiate în orașul Constanța.
Pe agenda discuțiilor dintre acesta și Ludovic Orban, Constanța a ocupat locul principal, fiindu-i alocat peste jumătate din timp. Au discutat despre necesitățile județului, foarte apropiat lui Tvica Berkovits, dar și despre cum pot cele două părți să facă împreună afaceri. Înainte de a intra în discuții propriu-zise, aceasta a ținut să salute alegerea în funcție a primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, și a președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Cei doi au identificat trei domenii în care județul Constanța ar putea colabora cu Israel. Sunt trei domenii în care israelienii au o expertiză recunoscută la nivel internațional.
În primul rând, este vorba despre domeniul sănătății. În Israel se află unele dintre cele mai bune spitale din lume. Știu cum să le construiască și cum să le managerieze, iar aceste lucru vine mănușă noii administrații liberale, care a declarat, prin vocea lui Vergil Chițac și a lui Mihai Lupu, dar și a președintelui PNL Constanța, Bogdan Huțucă, faptul că sănătatea este prioritatea zero și că trebuie construite noi spitale.
Un al doilea domeniu care a fost abordat a fost cel a tehnologiei. Israelienii sunt, de asemenea, recunoscuți la nivel mondial pentru tehnologia de ultimă oră. S-a discutat concret despre proiecte pe zona de smart city pentru municipiul Constanța. Din informațiile noastre, în Constanța există un studiu de prefezabilitate pentru instalarea a aproximativ 1.200 de camere de supraveghere în Constanța, un proiect de circa opt milioane de euro.
Nu în ultimul rând, cei doi au vorbit despre irigații. Israelienii au reușit să transforme o zonă deșertică într-o oază. Tot cu ajutorul tehnologiei. Știu cum să găsească apă, cum să o transporte și să o folosească eficient. De pildă, pentru a nu se pierde nimic, s-a ajuns la performanța de a se iriga cu picătura: efectiv, la rădăcina plantelor este picurată atâta apă cât este nevoie. De altfel, surse din apropierea delegației oficiale ne-au spus că premierul României a observat miile de hectare de sere de pe drumul dinspre aeroport spre reședința oficială. „Nu avem apă, dar știm să aducem.”, a spus Tvica Berkovits. Irigațiile sunt un subiect care îl preocupă pe președintele CJC, Mihai Lupu, mai ales în contextul în care Dobrogea se confruntă cu o secetă pedologică importantă.
Acesta i-a mărturisit primului ministru că are o legătura cu Constanța și cu administrația orașului și că în curând vor avea loc discuții în acest sens și vizite, dacă vor fi posibile, în contextul pandemic.
Greenpeace: Peste 40% din teritoriul României va deveni o stepă aridă, în următorii 30 de ani. Ce trebuie făcut ACUM
Tvica Berkovits este medicul personal și prietenul cel mai bun al primului ministru Beniamin Netanyahu. De asemenea, este consul onorific al României in Israel și consilier onorific al premierului Ludovic Orban. Este singurul consilier pe care Ludovic Orban l-a păstrat de pe vremea Vioricăi Dăncilă. Pe restul i-a concediat.
Tvica Berkovits s-a născut în Maramureş, la Târgu Lăpuş, dar a emigrat cu soţia, și ea româncă, în Israel, când erau foarte tineri. Elisabeta Berkovits este director de relații internaționale și profesor de pian la Conservatorul din Ierusalim. Ea s-a născut la Târgu-Mureș, iar tatăl său, medic, a devenit, după emigrare, directorul secției de Radiologie de la Spitalul Hadasa din Ierusalim. Elisabeta Berkovits este foarte bună prietenă cu Sara Netanyahu, soția prim-ministrului israelian, și i-a învățat pe cei doi băieți ai familiei Netanyahu, Iair și Avner, să cânte la pian. A fost distins cu premii și titluri, dintre care menționăm: Doctor Honoris Causa a Universității Titu Maiorescu, Medalia Iuliu Haţieganu decernată de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj, distincția ,,Cetățean de Onoare al Municipiului București”, distincția ,,Cheia orașului București”, distincția ,,Cetățean de Onoare al Orașului Târgu-Lăpuș”, distincția ”Cheia Orașului Onești”, în semn de prețuire și recunoștință pentru multiplele acțiuni întreprinse în folosul poporului român.
Articol apărut inițial în ziarul Constanța 100%.
Fii primul care comentează