Lăcomia a distrus Mamaia

S-a construit imens în ultimii ani în Mamaia, în detrimentul spațiilor verzi.

Primarul Constanței de acum, Vergil Chițac, a dezvăluit cifre incredibile:

„Mamaia avea 70 de hectare în 1989. Acum mai sunt 10 hectare.”, a declarat acesta, într-o conferință de presă.

În tot acest timp, numărul locurilor de parcare oficiale a crescut de la 12.000 la cel puțin 25.000, la care se adaugă și apartamentele de locuit, care sunt însă închiriate, legal sau nu.

„Extinderea asta necontrolată a stațiunii Mamaia a fost în detrimentul ei. Noi ne întrebăm dacă e stațiune sau nu.”, a punctat primarul Chițac.

Acestea sunt două din motivele pentru care Mamaia a înregistrat, în acest an, un declin al turismului, și pare că lucrurile nu se vor opri aici. Adăugați la ele parcarea de 94 de lei, cât a fost în acest an, până recent, sezonul scurt, lipsa personalului calificat, plajele prea mari cu nisip de proastă calitate, aglomerați infernală din Constanța, drumul greu accesibil până aici, lipsa de promovare, concurența stațiunile străine, bine puse la punct, și veți avea o rețeta perfectă a unui dezastru.

Performanța unei destinații turistice se traduce și prin numărul de turiști străini care ajung la ea. Din acest punct de vedere, Mamaia este la pământ, mai puțin de 5% din totalul turiștilor fiind străini.

„Ghetourile” din Mamaia Nord

S-a construit enorm și în Mamaia Nord, care are o soartă poate și mai tristă decât a stațiunii, cel puțin din punct de vedere urbanistic. Livrările de locuinţe în Mamaia Nord -Năvodari au crescut de cinci ori în cinci ani şi au ajuns la 3.000 de apartamente finalizate în 2021 faţă de 20-30 pe an în urmă cu 20 de ani După ce zona aminteşte în unele locuri de cartierele low-cost ale Bucureştiului precum Militari Residence – care aparţine oficial de Chiajna, tot mai mulţi dezvoltatori se uită acum şi la Neptun-Olimp, scria, recent, Ziarul Financiar.

Cum s-a ajuns aici

S-a ajuns aici din cauza lăcomiei. Vorbim de lăcomia investitorilor imobiliari, care au ridicat blocuri fără să le pese de parcări, spații verzi, spații comune, etc. Vorbim și despre lăcomia celor care au condus Constanța, care au băgat mâna în borcanul cu miere până la cot, fără să le pese că vor lăsa în urmă un dezastru. Vorbim însă și de lăcomia celor care au fost și sunt responsabili de legile din România, care au creat portițe prin care întreaga țară a fost sluțită din punct de vedere urbanistic. În timp ce în Germania este un calvar să-ți instalezi un aparat de aer condiționat, în România poți construi liniștit un bloc fără niciun fel de autorizație.

Să nu credeți că s-a schimbat ceva în bine, în Mamaia sau restul țării. Nu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*