Lucrările de reabilitare a Teatrului de Vară din Mamaia erau estimate la 4 milioane lei în 2020; acum s-a ajuns la 32 milioane lei

Teatrul de Vară din Mamaia este o ruină de foarte mulți ani. O rușine pentru Constanța și pentru Consiliul Județean, care îl are în subordine. Din păcate, nu e singura. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, de pildă, cade, la propriu.

Actuala conducere, prin președintele Mihai Lupu, a ratat toate încercările de renovare. Culmea este că, în ultimii 4 ani, valoarea estimată a reabilitării a crescut de peste opt ori! Să fie oare un interes la mijloc, așa cum afirma Claudiu Palaz? Să vedem însă cronologia dezastrului și a rușinii.

Anul 2018:

Au fost achiziţionate servicii de expertiză tehnică privind rezistenţa şi stabilitatea imobilelor în vederea reabilitării şi consolidării acestora pentru obiectivul Teatrul de Vară Mamaia. Nu sunt necesare măsuri urgente de punere în siguranţă structurală, gravitaţională şi seismică. Pentru punerea în folosinţă a acesteia sunt necesare măsuri de intervenţie în majoritate nestructurale, potrivit Consiliului Județean.

Iulie 2022:

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu a declarat,  într-o conferință de presă, că Teatrul de Vară care urmează să fie reabilitat.

„Suntem în procedură de licitație în ceea ce privește reabilitarea Teatrului de Vară. Și aici îi mulțumesc lui Claudiu Palaz (vicepreședintele CJC pe atunci) pentru că s-a zbătut ca acest proiect să prindă contur și să reușească să inițieze proiectul prin care acest teatru de vară va fi reabilitat“, a spus Țuțuianu.

Țuțuianu a spus că teatrul va fi reabilitat din fondurile Consiliului Județean Constanța, iar valoarea lucrărilor se ridică la 4 milioane de lei. Rețineți suma.

Constănțenii nu l-au mai votat însă pentru un mandat pe reprezentantul PSD, ci l-au preferat pe cel al PNL, Mihai Lupu.

Iunie 2021:

„În prezent, nu se află în derulare nicio procedură de licitaţie aferentă obiectivului. După analizarea caietului de sarcini aferent investiţiei, identificarea sursei de finanţare, procedura de licitaţie se va relua în funcţie de buget”, a transmis preşedintele CJC, Mihai Lupu.

Septembrie 2022:

Mihai Lupu: „A fost lansată achiziţia de servicii „actualizare documentaţie tehnico-economică faza D.A.L.I.” pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare şi modernizare Teatru de Vară Mamaia.” Achiziţia acestor servicii este în curs de derulare, iar la această dată sunt evaluate trei oferte depuse. Odată cu finalizarea D.A.L.I., care va cuprinde şi actualizarea expertizei tehnice, se vor achiziţiona servicii de proiectare pentru obiectivul menţionat”.

Ianuarie 2023:

Mihai Lupu: „Interesul meu și al echipei mele pentru dezvoltarea culturală a județului Constanța este unul categoric. Sunt bucuros să vă anunț că am început demersurile pentru renovarea Teatrului de Vară Mamaia. Într-o primă etapă, Consiliul Județean Constanța a obținut studiul geologic și studiul topografic, expertiza tehnică privind structura de rezistență a clădirii, precum și avizele necesare de la ISU, DSP și Mediu. În prezent se lucrează la studiul SF/DALI, urmând a fi finalizat, cel mai probabil, la începutul primăverii. Vor fi refăcute interioarele, scena, podul scenei, precum și zona de culise, iar noua structură va avea un acoperiș retractabil, care va permite Teatrului să găzduiască evenimente pe tot parcursul anului. Am încredere că vom reuși să repunem Teatrul pe harta obiectivelor de cultură importante ale României și să redăm artiștilor scena pe care o merită.”

Februarie 2023:

Consilierii județeni constănțeni s-au reunit marți în cadrul ședinței ordinare pe luna februarie 2023, cu prilejul căreia au adoptat o serie de proiecte, printre care și cel privind „aprobarea indicatorilor tehnico-economici, faza DALI, pentru obiectivul de investiție „Reabilitare si modernizare Teatru de Vara Mamaia”.

PMP Constanța a trimis un comunicat de presă, în care a precizat faptul că Mihai Lupu și-a arogat „dreptul de a minți folosindu-se de o profesie nobilă, cea a artiștilor, astfel încât firmele din Iași să se îmbogățească din plimbarea hârtiilor și desenarea cu rigla și compasul”: „Mihai Lupu, din păcate din postura de președinte al Consiliului Județean Constanța, își alocă, pe lângă cheltuirea banului public după bunul plac, și dreptul de a minți folosindu-se de o profesie nobilă, cea a artiștilor, astfel încât firmele din Iași să se îmbogățească din plimbarea hârtiilor și desenarea cu rigla și compasul. În ședința de ieri, domnul Lupu ne-a cerut să votăm un nou proiect pentru Teatrul de Vară Mamaia, invocând o solicitare din partea artiștilor, constănțeni, document care nu există. Nu este nicio solicitare scrisă, este numai un “da, să trăiți, păi nu modificăm noi pe ‘ici-pe ‘colo încât să câștige cine trebuie, chiar dacă facem din Teatrul de Vară o hală de carne” din partea consilierului său, nicicum din partea celor care ar fi trebuit acum să joace pe scena din Mamaia. Pentru că în timpul ședinței pe care s-a temut să o țină fizic, atunci când i s-au cerut justificări a început numai să țipe incoerent (puteți vedea în înregistrarea video a ședinței), întreb acum public: domnule mincinos și plagiator Lupu, care sunt argumentele pentru care cheltuiți alte fonduri publice pentru a reface un proiect, aprobat deja, scos la licitație de două ori și retras pentru că firmele acoliților dvs nu reușesc să câștige contractul?! Este un proiect inițiat de Palaz, aprobat de un întreg Consiliu, corect, adaptat spațiului și nevoilor, care nu arată ca o hală de carne cum arată cel propus acum de dvs. Dacă ați fi acceptat simplul fapt că firmele de casă din Iași nu sunt singurele care trebuie să câștige licitațiile CJC, acum artiștii constănțeni s-ar fi putut pregăti pe scena Teatrului de Vară Mamaia și noi am fi putut cumpăra bilete pentru spectacolul din vară. Dar asta ar însemna să respectați funcția, codul administrativ și normele legale în vigoare, însă demonstrați că nici măcar respect pentru fotoliul pe care îl ocupați nu aveți, și nu mă refer la mobilă. Domnule Lupu, dacă voi începe să mă adresez dvs cu “domnule Nicușor Constantinescu” să nu îmi cereți un miel de Paște, pentru că din ce în ce mai mult am impresia că asist la ședințele lui Nicușor Constantinescu. Îl copiați perfect, parcă ați purta aceiași pantofi, așa îi călcați pe urme. De asta vă recomand, pentru izbucnirile dvs ori de câte ori sunteți prins cu mâna în sacul cu bani publici, luați Teatrul de vară din Mamaia, simbolul incompetenței extraveral și consultați un psiholog! Mai aveți puțin din mandat și numai cu sfatul farmacistului și al medicului ați putea să îl duceți la bun sfârșit astfel încât apoi să jucați table și șah în parc cu dl Chițac și nu să aveți altă reședință la Palazu sau la Poarta Albă”, a transmis Claudiu Palaz.

Ianuarie 2024:

Actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Reabilitare si modernizare Teatru de Vara Mamaia” a făcut obiectul unui alt proiect de hotărâre dezbătut și aprobat în ședința de astăzi. Valoarea din devizul general aferent DALI elaborat de SC 3D PASCAL PROIECT SRL, pentru acest obiectiv de investiții, a suportat modificări ce vizează valoarea totală a investiției și durata de realizare a acesteia. Astfel, valoarea totală actualizată a proiectului se ridică la 32.210.459,07 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției propusă este de 21 de luni, din care trei luni  proiectarea și 18 luni execuția. Rețineți suma: de peste opt ori mai mare decât cea din 2020.

Februarie 2024:

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupus a precizat printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că recent a aprobat noi indicatori tehnico-economici în cadrul ședinței CJC pentru reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia. 

De asemenea, Mihai Lupu a menționat că la celelalte proceduri inițiate anterior nu s-au arătat suficienți operatori economici interesați din cauza faptului că durata inițială de execuție de 10 luni a fost considerată prea scurtă. 

În acest context, noul grafic stabilit prevede o durată totală de realizare a investiției de 21 luni, cu 3 luni destinate proiectării și 18 luni pentru execuție.

„Sunt obiective de o amploare semnificativă pentru întreaga comunitate, față de care depunem eforturi susținute pentru a le reabilita și pune în valoare. Uneori, însă, aceste proiecte necesită mai mult timp decât am sperat inițial.

Un exemplu elocvent în acest sens este Teatrul de Vară Mamaia, pentru care recent am aprobat noi indicatori tehnico-economici în cadrul ședinței CJC. După cele două proceduri de achiziție inițiate în urma aprobării acestor indicatori, am constatat cu regret că nu s-au arătat suficienți operatori economici interesați. Motivul? Durata inițială de execuție de 10 luni a fost considerată prea scurtă, iar la ultima procedură cele două oferte depuse s-au dovedit a fi neconforme. În urma acestor constatări, am solicitat proiectantului actualizarea graficului de proiectare și execuție. Astfel, noul grafic prevede o durată totală de realizare a investiției de 21 luni, cu 3 luni destinate proiectării și 18 luni pentru execuție.”

Așadar, șeful CJC recunoaște că este o problemă în elaborarea documentației de către instituția pe care o conduce. Incompetență sau interes? Decideți voi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*