Managerii estimează o scădere a activităţii şi a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii, până în ianuarie 2021

Managerii estimează o scădere a activităţii şi a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii, până în ianuarie 2021, dar şi stabilitatea preţurilor în industria prelucrătoare şi construcţii, potrivit tendinţelor în evoluţia activităţii economice anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru perioada noiembrie-ianuarie, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -14%). Activităţile care vor înregistra cele mai mari scăderi sunt: fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -33%), urmate de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (sold conjunctural -30%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în perioada noiembrie-ianuarie 2021 (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele luni scăderea volumului producţiei (sold conjunctural -34%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitatea acestora (sold conjunctural +2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru perioada noiembrie-ianuarie, tendinţă de relativă stabilitatea activităţii economice (sold conjunctural -4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

Conform estimărilor din luna noiembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -25%).

Dintre activităţile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural -99%), urmate de activităţile hotelurilor şi a altor facilităţi de cazare (sold conjunctural -71%).

În sectorul de servicii se estimează scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13%).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*