Ministrul Economiei vrea plafonarea salariilor în instituțile autofinanțate. 20.000 de euro pe lună la ASF

claudiu nasui

Plafonarea salariilor din instituţiile aşa-zis autofinanţate la nivelul încasat de preşedintele României este un criteriu de bun simţ, mai ales pentru România, care nu este un stat bogat, a afirmat, joi seara, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

„Am vorbit şi în programul de guvernare. Hai să plafonăm măcar la salariul preşedintelui, deci la 12 ori salariul minim. E un criteriu de bun simţ. De 12 ori salariul minim e deja un salariu destul de bun pentru România şi mai ales pentru un stat care nu e un stat bogat. România nu debordează de bani, mai ales că vine un an dificil bugetar”, a declarat Năsui, la Antena 3.

El a susţinut că a fost şi este un mare critic al acestor instituţii aşa-zise autofinanţate, care au profitat de acest statut pentru a-şi aloca salarii şi sporuri exorbitante.

„Am fost şi sunt un mare critic al acestor instituţii aşa-zise autofinanţate, care profitând de acesta statut îşi dau nişte salarii exorbitante. Am fost cel care a pus reflectorul pe cel mai bine plătit bugetar din România, un preşedinte al unui Institut de Cercetare care avea 33.000 de euro pe lună, bani de la stat. Cum făcea lucrul acesta? Spunea că suntem autofinanţaţi şi putem să ne dăm cât vrem, sporuri, foarte multe recalculări şi ieşea la pensie cu o sumă colosală. Avea în administrare nişte bunuri de la stat, dar banii pe care le produc acele bunuri nu trebuie să se regăsească în veniturile câtorva oameni care vremelnic conduc o instituţie, ci trebuia să meargă la bugetul de stat (…) Să fie foarte clar, sunt pentru o lege a salarizării care se aplică şi acolo şi atunci, practic, le plafonează tuturor veniturile”, a subliniat ministrul Economiei.

Potrivit oficialului, entităţi de tipul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în care membrii Consiliului de Administraţie încasează lunar salarii medii nete de 17.000 de euro, „se finanţează tot din banii noştri, tot din taxe, pentru că au această putere de a taxa”.

„Dacă mai ţineţi minte, am avut o ceartă cu proiectul de lege prin care se adăugau diurne noi pentru membrii Consiliului de Supraveghere al ASF. Aceştia nu doar că au salarii de 17.000 de euro, o medie, iar unii de 20.000 de euro pe lună, net, ca să fie clar. Ei pretind că sunt autofinanţaţi, dar pentru că au dreptul că taxeze RCA-urile care se vând. La fiecare RCA pe care îl cumpără un român o parte merge la ASF. La fiecare salariu pe care îl primim, 75% din salariul brut se duce în contul nostru de Pilon II şi o parte din banii aceia sunt şi comisionul ASF. De fapt, ei se finanţează tot din banii noştri, tot din taxe pentru că au această putere de a taxa”, a subliniat Claudiu Năsui.

Întrebat dacă există în plan schimbarea acestei situaţii referitoare la „instituţiile autofinanţate”, ministrul Economiei a precizat că există o promisiune electorală intitulată „Fără mii de agenţii”, prin care se doreşte diminuarea numărului de agenţii.

„Din păcate, programul nostru este unul de guvernare, iar ASF, ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, n.r.), BNR (Banca Naţională a României, n.r.), toate aceste instituţii, sunt în subordinea Parlamentului. Noi avem o promisiune electorală care se numeşte „Fără mii de agenţii” în care spunem că vom tăia din numărul acestora. Sunt foarte multe sinecuri, instituţii făcute pentru membrii de partid, iar lucrul acesta ar trebui să se schimbe”, a afirmat ministrul de resort.

Sursa: Agerpres

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*