Modul de organizare a serviciului de pilotaj în România, în dezbatere în Portul Constanța

CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, a găzduit astăzi, 3 octombrie, dezbaterea cu tema „Modul de organizare a serviciului de pilotaj în România”, organizată de Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) din cadrul Consiliului Concurenței, cu sprijinul CN APM SA.

Evenimentul este organizat în contextul intrării în vigoare a Regulamentului UE 352/2017 de stabilire a unui cadru privind furnizarea de servicii portuare.
Directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, Daniela Șerban, a declarat în deschiderea dezbaterii: „Mă bucur că suntem aici prezenți reprezentanți ai autorităților de stat implicate în acest serviciu de pilotaj precum și companiile cu activitate în domeniu. Doar împreună vom găsi soluțiile cele mai bune pentru desfășurarea serviciului de pilotaj așa cum prevede Regulamentul European, care spune că acest serviciu este un serviciu public. Îmi doresc ca acest serviciu de pilotaj să se desfășoare în condiții de calitate și siguranță, să găsim soluții pentru a face posibilă și o transparență financiară.”

Elena Kleininger, vicepreședinte al Consiliului Concurenței și președinte al CSDN, a făcut precizări despre atribuțiile consiliului: „Interesul Consiliului de Supraveghere din Domeniul Naval este ca lucrurile să se desfășoare corect și în timp real. Urmărim ca administrațiile portuare să pună la dispoziție infrastructura în mod nediscriminatoriu agenților economici, verificăm proporționalitatea dintre costuri și serviciile prestate, avem posibilitatea soluționării plângerilor, iar după o analiză complexă ne adresăm Ministerului Transporturilor și Consiliului Concurenței, formulăm recomandări în privința îmbunătățirii cadrului legislativ în acest domeniu.”
Prezent la dezbateri, Bogdan Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței a declarat: „Rolul Consiliului Concurenței este să faciliteze dialogul între actorii implicați în această activitate de pilotaj, autorități și operatori, să ne folosim toate pârghiile pentru un mediu economic concurențial. Legea este nouă, vedem ce ajustări trebuie să facem, dar vă pot spune că România este înaintea Europei în acest domeniu. Consiliul Concurenței pregătește proiecte în transporturi pentru care vrea să obțină finanțare europeană, dorim să facem să funcționeze mai bine în România transportul, portul Constanța, conectat cu Dunărea și cu celelalte moduri de transport. Dorim să sprijinim, producătorii din România să aducă mai ieftin materie primă și să aibă profit.”
Marius Humelnicu, Ministru Secretar de Stat, Ministerul Transporturilor, a dat asigurări celor prezenți cu privire la sprijinul oferit de Ministerul Transporturilor: „Pentru noi este foarte importantă siguranța și calitatea serviciilor de pilotaj în porturile românești, întotdeauna vom răspunde prezent pentru a găsi cea mai bună variantă în privința activității de pilotaj, în acord cu Regulamentului UE 352/2017”.
Au mai participat la dezbaterea de astăzi Stein Inge Dahn, Președinte Asociația Europeană a Piloților Maritimi (EMPA), Ciprian Cotigă, Regia Autonomă „Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați, reprezentanți ai companiilor de pilotaj și ai comunității portuare, interesați de reglementările și prestarea serviciilor de pilotaj.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*