Muncitori din Sri Lanka la Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari

Imagine din Sri Lanka

Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari se confruntă cu un exod al personalului, astfel că societatea a fost nevoită să aducă 30 de muncitori din Sri Lanka, a declarat pentru News.ro Ernesto Sudati, proprietarul combinatului, care vorbeşte despre criza forţei de muncă cu care se confruntă, dar şi despre starea proastă a infrastructurii.

”Deşi pe piaţa românească nu mai sunt foarte mulţi jucători care şi produc îngrăşăminte chimice, nu doar importă sau distribuie, criza de personal este la fel de acută precum cea din alte industrii. Ne confruntăm cu un exod al personalului, care ne limitează dezvoltarea. Noi putem să avem o producţie dublă faţă de momentul prezent şi să vindem dublu însă nu putem decide creşterea producţiei din cauza lipsei de personal. Toată lumea se aşteaptă să vorbim despre preţul gazelor care ne limitează creşterea însă, pentru noi, adevărata piedică este criza forţei de muncă”, a declarat pentru News.ro Ernesto Sudati, proprietarul Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Năvodari.

În prezent, producţia companiei este de aproximativ 1.500 de tone de îngrăşămine zilnic iar cererea de pe piaţă i-ar permite o creştere substanţială a producţiei.

”Iar când vorbim de criza de personal, ne referim la personal calificat – strungari, sudori electricieni, etc. Din cauza crizei de personal calificat, am fost nevoiţi să luăm în cosiderare importul de forţă de muncă şi am făcut toate demersurile în acest sens. Deja, primii 30 de muncitori din Sri Lanka pe care îi vom angaja şi specializa, au venit, astfel încât să putem creşte producţia combinatului. Bineînţeles, acest proiect include şi costuri adiacente, cum sunt cheltuieli cu cazarea personalului, dar este un cost pe care ni l-am asumat deja”, a adăugat Sudati.

”În 2019, am investit deja aproape 500.000 de euro în amenajarea unui spaţiu de locuit pentru angajaţii pe care îi aducem din Sri Lanka, dar şi pentru înlocuirea flotei auto pe care o avem la combinat cu maşini electrice. Tot anul acesta, vom finaliza o investiţie mare începută în urmă cu patru ani, pentru îngrăşăminte lichide, iar începând din 2020 lansăm investiţia în domeniul activatorilor şi biostimulatorilor necesari plantelor, investiţii care vor revoluţiona agricultura deoarece transformă chimia plantei. Agricultura românească, dar nu numai, a evoluat în ultimii 20 de ani mai mult decât în ultimul secol. Tehnologiile noi, avansate, la care aderăm şi noi, vor permite o creştere substanţială a producţiei agricole la hectar şi vor determina o schimbare totală a sistemului agricol. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, vom avea o agricultură supertehnologizată şi precisă, în care procesele vor fi computerizate, robotizate. Dacă vor dori să reziste în piaţă, agricultorii mici vor fi nevoiţi să găsească variante de asociere agricolă”, a precizat proprietarul combinatului.

Combinatul de îngrăşăminte chimice Năvodari a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 106 milioane lei, iar pentru acest an estimează o creştere cu minim 5%.

Citiți mai mult în News.ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*