O singură ofertă pentru construirea noului CET din Constanța, o afacere de peste 742 milioane lei

CET-ul vechi și omul de afaceri Valeriu Iftimie. Surse foto: Constanța 100%, OrangeSport.ro
CET-ul vechi și omul de afaceri Valeriu Iftimie. Surse foto: Constanța 100%, OrangeSport.ro

Primăria Constanța a primit o singură ofertă la licitația pentru construirea noului CET, adică a noii centrale electrice pe gaze, în cogenerare, proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Oferta vine de la un consorțiu românesc, al cărui lider este un om de afaceri din Botoșani, anunță E-energia.ro.

La finalul lunii iulie, Primăria a lansat lansa licitația pentru „Sursă de producţie energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanţa”. Noul CET din Constanța presupune o investiție de 742.921.672 de lei. 520.025.710 lei ar trebui să provină din fonduri europene, prin programul PNRR, restul de 222.895.962 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile și trebuie suportate de către Primăria Constanța,

Amplasată pe vechiul amplasament al CET Palas, „noua sursă va avea o capacitate termică nominală de minim 160 MWt, fiind formată din următoarele instalații și auxiliare:

  1. Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată din 5 (cinci) unități cu motor termic cu ardere internă, cu funcționare pe gaze naturale, de capacități egale, de minim 10,4 MWe și minim 9 MWt, împreună cu instalațiile auxiliare necesare, în configurație flexibilă, care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale;
  2. Instalație auxiliară de producere a energiei termice, formată din 4 (patru) cazane de apă caldă cu funcționare pe gaze naturale, de capacități egale, de minim 25 MWt, respectiv din 2 (două) cazane de abur cu funcționare pe gaze naturale, de minim 12 t/h, în configurație flexibilă care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale;
  3. Stație de degazare termică și pompare a apei de adaos în rețeaua de termoficare;
  4. Acumulator de căldură;
  5. Stație de pompare agent termic aferentă instalațiilor de producere a energiei termice;
  6. Ansamblu de foraje de apă pentru alimentarea stației de tratare a apei;
  7. Stație electrică de racordare a generatoarelor, aferentă noii surse; 8. Racorduri și rețele în incintă″, după cum scria în anunț.

Recomandare: Iată dovada că municipiul Constanța nu are nevoie nici de un CET nou, nici de schimbarea conductelor

La finalul lui octombrie, termenul-limită, a fost depusă o singură ofertă, din partea unui consorțiu format din: Elsaco Electronic S.R.L (liderul asocierii), ELSACO Engineering SRL, Vestra Industry SRL. Consorțiul mai include și patru subcontractanți: Energomontaj, Aquaterm Green Energy, Electro-Alfa International și Alrosel Project.

Potrivit Termene.ro, grupul de firme Elasco este este controlat de mai mulți oameni de afaceri români, în frunte cu botoșăneanul Valeriu Eftimie, și este specializat în domeniul construcției de utilități. Vestra este controlată de aceiași oameni de afaceri.

SC Elsaco Electronic SRL lucrează și la trei dintre loturi prin care se reabilitează reţeaua de termoficare din Bucureşti, conform unui anunţ din noiembrie 2022. 

Datorii de aproape cinci ori mai mare decât profitul

Elsaco Electronic SRL a avut în 2022 o cifră de afaceri de 344.403.264 lei, un profit de 21.982.655 lei, datorii de 95.247.279 lei și o medie de 229 de angajați. Așadar, datoriile sunt de aproape cinci ori mai mare decât profitul.

Acționari sunt: Iftimie Valeriu – 40%, Ovidiu Jitaru – 40%, Petru Parfenov – 20%, Doru Popa – 20%.

Iftimie Valeriu este acţionarul de la FC Botoşani. Într-un top realizat pe finalul anului 2022, acesta s-a clasat pe locul al nouălea în topul celor mai bogaţi oameni din fotbalul românesc, cu o avere estimată între 22 – 24 de milioane de euro. 

Recomandare: Vergil Chițac a șters articolul în care spunea că nu un CET nou e soluția. Acum propune unul nou. Investiția este imensă

„M-am privatizat de ciudă”

Pentru Orange Sport, Valeriu Iftime a rememorat parcursul său din ultimele decenii. 

„Am învăţat bine la şcoală. Eram foarte cuminte. (n.r – Aţi plecat de jos?) Nu am avut nimic. Liceul, la Botoşani, Facultatea de Electronică, la Iaşi, după care în m-am privatizat. Nu am avut nimic. Un aparat de măsură cu care reparam un televizor, de aici se legau toate. Primul milion, în 1993. Un milion de lei. Avem patru asociaţi într-o companie care funcţionează de peste 30 de ani. Suntem în acelaşi tip de relaţii foarte prietenoase.

Când eram mic voiam să fiu un bun inginer într-o fabrică. Vedeam la televizor când venea câte un inginer, toată lumea bătea din palme, se însura cu fata maistrului şi era lumea fericită acolo. Aşa mă visam, să fiu într-o fabrică cel mai bun.

Când m-am privatizat, m-am privatizat de ciudă, pentru că compania în care eram nu mă aprecia. Am plecat dintr-o lehamite de la serviciu. Mi se părea că toţi dorim şi toţi cei mai nepricepuţi sunt şefi. Am plecat ca un fum în 1992 şi nu ştiam câţi bani trebuie să fac.

Era o mare bucurie (n.r. – când a început să câştige bani din propria afacere). Câştigasem un contract, două cecuri 500 de mii fiecare. Mi-am luat două calculatoare. Mi se părea că sunt cel mai şmecher, cu un milion de lei. Când toţi vindeau cămăşi prin Turcia şi Polonia, eu spuneam că ţara noastră n-o să câştige din cămăşi. Credeam în ingineri buni, nici acum nu regret, chiar dacă ţara s-a dus în râpă”, a recunoscut Valeriu Iftime, pentru Orange Sport. 

Chemat la DNA

Valeriu Iftime a vorbit și despre experiența pe care a avut-o la DNA. În 2017, procurorii au decis să pună sechestru pe firma Elsaco Electronic şi pe bunurile a doi angajaţi, implicaţi în dosarul instrumentat de Direcţiei Naţionale Anticorupție-Serviciul Teritorial Suceava.

Concret, ancheta vizează un contract de mentenanţă încheiat cu Modern Calor pentru două motoare termice instalate la societatea de termoficare, iar prejudiciul calculat de procurori s-ar ridica la 800.000 de lei.

Ancheta ar fi pornit în urma unei reclamaţii depuse împotriva conducerii Modern Calor, iar societatea Elsaco Electornic, managerul de proiect şi şeful de şantier de la lucrările de modernizare sunt implicaţi în dosar.

Patronul Botoşaniului este foarte deranjat de acest dosar, în primul rând pentru că imaginea firmei este afectată: „Acţiunea este complet nefondată, noi spunem că este o prostie. Elsaco Electronic este inculpată ca persoană juridică. Sechestrul pus a fost contestat pentru că n-au niciun fel de dreptate în acuzaţiile care ni se aduc. Sunt pur şi simplu nişte invenţii pornite de la o reclamaţie. Nu am nicio frică, dar nu poţi face nimic. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic şi cei care au tăiat o factură către Modern Calor sunt acuzaţi. Acum sunt complici la abuzul în serviciu al unor oameni. Este o lovitură de imagine pe care nimeni nu vrea să o măsoare. Reclamaţia nu pe noi ne-a privit, însă ni se spune că Elsaco a obţinut venituri necuvenite. Din 2012 este contractul de mentenanţă, dar are toate elementele unui contract normal între doi agenţi economici”, a declarat Valeriu Iftime.

Elsaco şi Electroalfa au semnat în 2011 un contract pentru reabilitarea sistemului de termoficare.

În 2021, Valeriu Iftime a vorbit în premieră despre experiența pe care a avut-o la DNA și regretul cu care a rămas de atunci.

„N-am fost cercetat de DNA. Am fost chemat o dată la Sibiu. Să mă gândesc cum să mă exprim. Cumva voiau să mă lege de ceva de acolo și îmi era foarte greu să spun adevărul pentru că puteau intra alte persoane. Am fost confuz cu mine și gândurile mele. E o poveste de 7-8 ani. M-a preocupat mult teama asta. Sunt lucruri pe care le știm, care fac rău multora, dar e și o zonă de vinovați. Aia trebuie spusă! Iar când am fost pus în situația asta, n-am fost suficient de curajos”, a spus Valeriu Iftime, potrivit GSP.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*