
Politicienii ne promit de ani de zile că vom avea măcar un spital nou în județul Constanța. Ne-au mințit. Nici măcar nu suntem pe lista spitalelor regionale. Într-un viitor apropiat, însă, Constanța ar putea beneficia de unul din cele mai moderne spitale din Europa. Este o investiție privată, a omului de afaceri Grigore Comănescu. Spitalul va fi în contract cu Casa de Asigurări, așadar serviciile vor putea fi decontate.
Constanța are nevoie ca de aer de un spital nou. Și nu numai Constanța, ci Dobrogea și întreaga regiune de sud-est a României, pentru că aici, la noi, ajung cazuri și din județele învecinate. Politicienii – indiferent de culoarea lor – n-au reușit să includă Constanța pe lista județelor unde se vor construi spitale regionale. Au promis marea cu sarea, dar n-au făcut concret nimic pentru o nouă unitate sanitară. Nici ei, nici reprezentanții administrației locale de după 1989. De fapt, în ultimii peste 30 de ani, s-au construit în județ spitale sau clinici noi – puține – dar numai de către mediul privat.
O unitate spitalicească nouă vrea să construiască omul de afaceri Grigore Comănescu, proprietarul grupului de firme Comprest Util. Intenția sa este dezvăluită de Planul Urbanistic Zonal pentru bulevardul Alexandru Lăpușneanu din municipiul Constanța. În PUZ-ul propus apare și o clădire cu funcția de spital, amplasat pe bulevardul Lăpușneanu, peste drum de Parcul Tăbăcăriei.
După mai multe încercări, am reușit să obținem de la acesta informații referitoare la intenția sa.
Am aflat că este vorba despre un mini spital specializat de chirurgie cardiovasculară. Pacienții vor putea beneficia de servicii medicale complete, care includ operații complexe și, desigur, tratament pre și post operatoriu.
„E tare rău să fii bolnav, să ai o problemă medicală, și să nu ai siguranța că medicii vor găsi cele mai bune soluții pentru a te salva. Știu ce înseamnă acest lucru, pentru că am făcut și eu un infarct. Un infarct cu stop total. Am avut mare noroc de medici foarte bine pregătiți, aici, la noi, în Constanța. Încă de atunci, m-am gândit să las ceva în urma mea, să fac ceva deosebit pentru constănțeni, pentru orașul Constanța, dar și pentru toată zona de sud-est a României. Vă promit că va fi unul dintre cele mai moderne mini spitale din Europa, nu numai din România.”, ne-a declarat Grigore Comănescu.
S-a referit și la faptul că este constructor, nu medic.
„Da, sunt constructor, dar asta nu este nicio problemă. Am alături de mine cei mai buni specialiști din țară și dorința de a face ceva bun. Necazul pe care l-am avut m-a învățat că trebuie să las ceva în urma mea, până atunci, vă spun sincer, nu-mi dădeam seama cât este de necesar. Când treci prin așa ceva și știi că poți să-i ajuți și pe alții, să le salvezi viața, trebuie să o faci.”, a mai spus omul de afaceri.
Clinica va fi dotată cu echipamente ultramoderne, de ultimă generație, așa cum se găsesc în toate spitalele mari din Europa. Va avea laboratoare de analiză, dar și echipamente de imagistică.
Noul spital va fi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, așadar serviciile sale vor fi decontate. Va fi un spital care se va adresa tuturor categoriilor sociale, dar oricine îi va trece pragul va avea parte de cel mai bun tratament posibil. În cadrul său, pacienții vor beneficia de servicii complete, de o echipă multidisciplinară, nu vor fi nevoiți să se ducă în alte locuri pentru diagnostic și tratament.
Spitalul va avea o suprafață desfășurată de peste 4.500 de metri pătrați, pe mai multe etaje. Investiția se va ridica la circa 25 – 30 de milioane de euro, a mai spus Grigore Comănescu. Va fi, așadar, cea mai mare investiție privată din domeniul sănătății în județul Constanța din ultimii 30 de ani.
Constanța merită un spital de chirurgie modern, un spital „ca afară”. De investiția aceasta, deși este privată, vor beneficia toți constănțenii și turiștii care au probleme de sănătate. Boala nu distinge între bogați și săraci, între politicieni, oameni de afaceri, muncitori sau șomeri. Un astfel de spital este, mai mult decât o investiție, o speranță: speranța că cei dragi nouă, familie, prieteni, vor fi tratați așa cum este normal într-o țară civilizată, pentru a fi cât mai mult lângă noi.
Articol publicați inițial în ziarul Constanța 100%.
Fii primul care comentează