Parlamentul a votat bugetul pe 2021. Deficit de 7,16%, creștere economică de 4,31%. Declarații

Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 fără amendamente. Au fost 234 de voturi „pentru” şi 170 „împotrivă”.

„Bugetul demontează minciunile socialiştilot de la PSD. Au spus tot, în afară de adevăratul motiv: că au fost tăiaţi de la buget şi nu pot să mai fure. Acesta a fost singurul argument. În rest vor ţipa tot anul. În rest minciuni, minciuni şi iar minciuni”, a declarat şeful Executivului în plenul reunit de marţi. 

Bugetul de stat e stabilit la venituri în sumă de 173.700 miliarde lei, iar la cheltuieli 326.407 miliarde lei credite de angajament şi 261.050 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul este de 87.349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în 2021, în condiţiile unor venituri care reprezintă 32,67% din PIB, echivalentul a 364.907 miliarde lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, însemnând 444907 miliarde lei.

Creşterea economică este estimată la 4,31% prevăzută pentru acest an.

Bugetul pentru anul 2021 este un buget curajos, orientat către dezvoltarea României, de aceea, are nevoie de o execuţie bună, însoţită de reforme structurale reale, a scris ministrul Muncii, Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

„Principiile pe care a fost construit bugetul are la bază politicile liberale care încurajează libera inițiativă, munca, reforma, performanța și investițiile în sectorul public și privat.

Ne propunem să deschidem drumuri spre comunitățile abandonate, pentru a le oferi șansa la o viață mai bună. Da, este timpul să spunem: DA pentru #Dezvoltare! DA pentru #Investiții! DA pentru relansarea economiei românești! DA pentru #RomâniaPuternică! Da, se poate!

Opoziția a fost vocală. PSD-AUR a avut un rol esențial în a se întrece în ”Olimpiada Amendamentelor Populiste”. Mii de amendamente, scrise pe genunchi în grabă să fie la număr. În schimb, românii au primit, din partea coaliției de guvernare, un buget care susține sectorul privat, locurile de muncă și care va scoate #România din subdezvoltare.

Bugetul dezvoltării este garanția pentru o Românie normală, prin investiții record și îmbunătățirea gradului de absorbție a fondurilor europene!”, a declarat deputatul PNL Marian Crușoveanu.

Vicepremierul Dan Barna consideră că votul de marţi din Parlament confirmă că România are “cel mai ambiţios buget de investiţii” pe care l-a avut vreodată.

“Cele două zile în care am ajuns să votăm bugetul a dovedit un lucru foarte clar. Există o majoritate parlamentară stabilă, există o coaliţie de guvernare care a ajuns să facă aceste reforme. În momentul de faţă România are un buget, din acest moment începe activitatea de execuţie, începe marea provocare, ca acele proiecte importante de care România are nevoie şi despre care vorbim de 30 de ani să înceapă să devină realitate în fiecare bucată de Românie, în fiecare judeţ, municipiu, oraş sau comună”, a afirmat Barna după adoptarea proiectelor legii bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat.

Senatorul PSD de Neamţ Răzvan Cuc a declarat, marţi, că parlamentarii PNL şi USR PLUS au primit “ordin” să nu introducă niciun amendament la Legea bugetului de stat.

“Oastea de strânsură a domnului Iohannis e toxică, disciplinată şi consecventă! Liberalii au primit ordin să nu introducă niciun amendament la Legea bugetului şi nici să nu îndrăznească să voteze vreunul. Useriştii nu mişcă nici ei în front, ceilalţi aliaţi respectă şi ei ordinele şi iată că avem un Parlament atât de disciplinat, încât oamenii aceştia şi-au suprimat şi dreptul de a gândi şi vorbi liber”, a scris Răzvan Cuc pe Facebook.

Fostul ministru al Transporturilor a precizat că se aştepta ca măcar parlamentarii de Neamţ să susţină un amendament care sprijinea construcţia drumului expres între Piatra-Neamţ şi Bacău.

Fii alături de noi pe Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*