Peste 200 de salariați ai Șantierului Naval Damen Mangalia concediați, șomajul tehnic se prelungește pentru ceilalți

DMHI

Peste 200 de salariați ai Șantierului Naval Damen Mangalia, aflat în insolvență, vor fi concediați începând cu 28 februarie 2025, în timp ce pentru peste o mie de angajați s-a prelungit șomajul tehnic până la 31 mai, potrivit liderului Sindicatului Navalistul, Laurențiu Gobeajă.

Situația critică de la Șantierul Naval Damen Mangalia continuă să genereze tensiuni și incertitudini. Laurențiu Gobeajă, liderul Sindicatului Navalistul, a declarat pentru Agerpres că peste 200 de salariați își vor pierde locurile de muncă începând cu 28 februarie, în timp ce pentru majoritatea celorlalți angajați, peste o mie, șomajul tehnic a fost prelungit până la finele lunii mai. Aceste decizii vin în contextul în care șantierul, unde statul român deține 51% din acțiuni, iar compania olandeză Damen 49%, se află în insolvență de mai bine de jumătate de an, fără perspective clare de redresare.

„Situația trenează de un an și jumătate, fără a evolua în vreo direcție. Am făcut solicitări repetate către autoritățile centrale să găsească soluții pentru reluarea activității și ieșirea din insolvență, dar blocajul continuă”, a afirmat Gobeajă. Sindicalistul a subliniat că lipsa de comunicare dintre cei doi acționari – statul român și Damen – alimentează incertitudinea. „Din exterior, pare că nu au ajuns la un acord, poate doar de principiu că trebuie să înceteze contractul de asociere, dar cum și cât va costa ieșirea Damen din afacere rămâne o necunoscută. Important pentru noi este să se întâmple cât mai repede, dar discuțiile lor nu duc nicăieri”, a adăugat el.

Concedieri iminente și promisiuni neonorate

Pe 28 februarie, peste 200 de salariați vor rămâne fără locuri de muncă, deciziile de concediere fiind deja emise și intrând în vigoare după expirarea preavizului pe 27 februarie. „Oamenii vor intra în șomaj, pentru că motivul încetării contractelor este o restructurare, neimputabilă lor. După protestul din 7 februarie din Capitală, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, promisese că va solicita administratorului judiciar amânarea concedierilor, dar nu s-a întâmplat nimic concret”, a precizat Gobeajă, exprimând dezamăgirea angajaților care își puseseră speranțele în intervenția autorităților.

În paralel, pentru cei peste o mie de salariați aflați în șomaj tehnic, administratorul șantierului a decis prelungirea acestei măsuri până pe 31 mai, o soluție temporară care nu rezolvă problemele de fond ale societății.

Proteste planificate în România și Olanda

Frustrați de lipsa de progres, sindicaliștii amenință cu noi acțiuni de protest. Pe 7 martie, aceștia intenționează să picheteze Ambasada Olandei din București, iar, în cazul în care situația nu se îmbunătățește, o delegație a salariaților plănuiește să se deplaseze în Olanda pentru a protesta în fața sediului central al Damen. „Am solicitat sprijinul Ambasadei Olandei printr-o scrisoare deschisă, cerând ca Damen Holding BV să-și asume responsabilitatea pentru redresarea șantierului, dar răspunsul lor a fost că simt empatie, dar nu pot interveni”, a declarat Gobeajă. El a criticat atitudinea ambasadei, menționând participarea acesteia la evenimentele organizate de Damen în România, dar refuzul de a se implica în soluționarea crizei.

Un parteneriat „separat, dar împreună”

Liderul sindical atribuie situația actuală tensiunilor dintre cei doi acționari, care „nu au putut conlucra” din cauza lipsei de încredere reciprocă. „Fiecare a crezut că îl poate fenta pe celălalt. Nu poate continua un parteneriat când ambii nu mai vor să fie împreună, dar nici nu se despart oficial. Ei sunt separați, dar împreună, ‘lanțul de iubire’ nu s-a rupt”, a spus Gobeajă, ironizând relația disfuncțională dintre statul român și Damen.

În 2023, grupul Damen a notificat rezilierea acordului de asociere cu statul român, invocând anularea cadrului juridic prin Legea nr. 187/2023. Ulterior, Damen Holding a cerut insolvența șantierului, procedură deschisă de Tribunalul Constanța pe 19 iunie 2024. Colaborarea dintre cei doi acționari începuse în 2018, când Damen a preluat pachetul majoritar de la Daewoo, cedând apoi 2% statului român pentru a-i oferi controlul majoritar, dar păstrând managementul operațional.

Perspective sumbre pentru cel mai mare șantier naval din România

Fără o soluție rapidă, Șantierul Naval Mangalia riscă să-și piardă definitiv poziția de lider în industria navală românească. Sindicaliștii și salariații cer urgentarea negocierilor dintre acționari și implicarea statului pentru salvarea locurilor de muncă și reluarea activității. Până atunci, concedierile și șomajul tehnic rămân singurele certitudini pentru sute de familii afectate de această criză prelungită.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*