Piaţa rezidenţială a înregistrat un ritm accelerat de creştere în primul trimestru din acest an, întrucât vânzările au crescut cu 21% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a explicat Gabriel Voicu, vicepreşedinte executiv al companiei de consultanţă imobiliară SVN România, în emisiunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.
„Avem cele mai bune cifre din ultimii ani. Putem spune chiar că piaţa rezidenţială a decolat dacă ne uităm la cifre. Conform datelor ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), la nivel de Bucureşti s-au vândut cu 35,5% mai multe imobile în T1/2021 decât în T1/2020. Pe ţară avem o creştere de 21%“.
Invitatul a explicat că nu se întrevăd ameninţări mari la orizont pentru piaţa rezidenţială, în contextul în care ultimul deceniu a adus o scădere masivă a numărului investitorilor speculativi.
„Piaţa rezidenţială este una constantă şi matură. Este foarte greu să se mai întâmple ceva care să destabilizeze piaţa. Nu mai vorbim de acum 10 ani, când erau 90% investitori speculativi şi doar 10% care cumpărau pentru locuire. (…) Evident că în context macroeconomic dacă se întâmplă ceva vom avea de suferit şi noi ca ţară, dar nu cred că vom avea probleme dacă nu avem o destabilizare la nivel macro“.
Acum, datele prezentate de companie arată că circa 85% dintre cei care cumpără au ca scop locuirea şi doar 15% dintre tranzacţii sunt realizate de investitori.
În ceea ce priveşte impactul pe care l-ar putea avea creşterea preţurilor materialelor de construcţii asupra pieţei, Voicu este de părere că această creştere există deja de aproape doi ani şi nu ar putea duce la creşteri de peste 10%.
„Creşterea costurilor materialelor de construcţii şi a forţei de muncă se manifestă de aproximativ doi ani de zile. Deşi am auzit că pe anumite materiale există creşteri de 20-25%, ne menţinem estimările de până în 10% creştere, adică de o singură cifră“.
Ce conduce la creşterea pieţei
Gabriel Voicu a explicat că sunt patru factori mari care influenţează evoluţia pieţei la începutul acestui an, respectiv creşterea de 21% la nivel naţional, şi-anume: gradul de accesibilitate, dobânzi reduse, număr record de unităţi noi livrate şi preţuri stabile la nivel general.
În ceea ce priveşte gradul de accesibilitate, piaţa se uită la câte salarii medii sunt necesare pentru a achiziţiona un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 50 mp.
„Astăzi suntem undeva la 8,3 ani necesari pentru achiziţia integrală a unui apartament de 50 mp utili de două camere. Raportat la anii trecuţi, suntem în cel mai bun moment. Anul trecut era la 8,5 ani, iar anterior era la peste 9 ani. În 2009 era nevoie de 30 de ani raportat la salariul mediu“.
SVN România consideră că gradul de accesibilitate se va păstra la un nivel similar în continuare, adică 8,3 sau 8,4 ani.
„Mai fac o paranteză: acest indice este calculat la nivel naţional. În Bucureşti salariul mediu pe economie e cu 25-30% mai mare decât la nivel naţional şi cele mai multe tranzacţii sunt în Bucureşti-Ilfov“.
Cu indicele IRCC la 1,67%, al doilea factor care a condus cererea în primul trimestru din 2021 ţine de banii ieftini de la bănci.
„Conform unui calcul făcut de noi, pentru un credit ipotecar pe 25 de ani este pentru prima dată când rata scade la sub 50% din salariu, undeva la 47%. Este foarte important de ştiut că în ianuarie 2019 eram undeva la 63% din salariul mediu care se ducea pe o rată de credit ipotecar pe 25 de ani“.
La nivel de piaţă, circa 30-40% dintre clienţi apelează la un credit ipotecar sau Noua Casă, în timp ce 50% cumpără cu fonduri proprii, iar 10% prin alte modalităţii de plată – cum ar fi rata la dezvoltator.
„Trebuie să ne gândim că fondurile proprii pot proveni dintr-o tranzacţie anterioară care la rândul ei s-a realizat fie cu un credit ipotecar, fie din fonduri proprii“.
Vicepreşedintele SVN România menţionează ca factor şi numărul record de unităţi noi livrat pe piaţă, cu circa 20.000 de unităţi livrate doar în Bucureşti şi Ilfov.
„Pentru a înţelege cifra trebuie să spun că în 2019 au fost 14.000 de unităţi, în 2018 undeva la 12.000, aşadar vin multe unităţi noi în piaţă şi în continuare sunt destul de multe proiecte în dezvoltare, mai ales proiecte integrate sau proiecte de case. Aşa cum am mai discutat, a început să crească foarte mult cererea pe case, iar această ofertă cumva adaptată cererii a dus la creşterea numărului de tranzacţii“.
Gabriel Voicu susţine că un al patrulea factor care împinge piaţa ar fi stabilitatea preţurilor, considerând că acestea vor creşte în medie cu 5-7% în acest an.
„Piaţa unităţilor noi reprezintă o bucată din piaţa rezidenţială, dar este singura care cumva are în spate nişte costuri. Piaţa liberă, imobilele vechi urmează acelaşi trend ca piaţa nouă“.
El a subliniat că evoluţia preţurilor materialelor de construcţii nu ar putea duce la creşteri mai mari de o singură cifră pe zona de preţuri, raportat la cum arată situaţia astăzi.
„Dacă preţul materialelor de constucţii va decola şi preţurile vor trebui să crească, cumva lucrurile se vor aşeza, pentru că dacă aia va fi noua normalitate, atunci aşa va trebui să se desfăşoare jocul. Da, sunt probleme generate de aceste creşteri, dar nu este o ameninţare atât de mare încât să blocheze ritmul tranzacţiilor“.
Fii primul care comentează