Banca Mondială: Planurile naționale de redresare economică sunt esențiale pentru a asigura o creștere incluzivă, prietenoasă cu mediul și care protejează gospodăriile cu risc de sărăcie

banca mondiala

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să asigure o implementare minuțioasă și eficientă a planurilor de redresare economică menite să diminueze impactul profund al pandemiei de COVID-19 asupra incluziunii și creșterii economice, conform unui nou raport al Băncii Mondiale.

Cel mai recent Raport Economic Periodic pentru UE (EU Regular Economic Report)  al Băncii Mondiale – intitulat Creșterea incluzivă la răscruce de drumuri (Inclusive Growth at a Crossroads)v – constată că răspunsul fără precedent al guvernelor și instituțiilor Uniunii Europene a amortizat efectele grave ale pandemiei asupra ocupării forței de muncă și a veniturilor. Cu toate acestea, pandemia a expus și a accentuat inegalități profunde, oprind progresul în domenii multiple, inclusiv în ceea ce privește egalitatea de gen și convergența veniturilor în toate statele membre ale UE. Astăzi, se estimează că sunt „expuși riscului de sărăcie” în plus între trei si cinci milioane de oameni din UE, pe baza pragurilor valorice la nivel național, comparativ cu cele de dinaintea crizei.

Raportul subliniază faptul că programele eficiente de redresare pot consolida progresele înregistrate în tranzițiile ecologice și digitale aflate în curs de desfășurare, în întreaga regiune. Pe măsură ce pandemia continuă, schemele de sprijin guvernamental și lansarea în timp util a vaccinurilor rămân esențiale pentru consolidarea rezilienței firmelor, angajaților și gospodăriilor. Având în vedere longevitatea crizei și impactul asupra celor vulnerabili, multe guverne au optat pentru prelungirea duratei sprijinului pe tot parcursul anului 2021.

O tranziție prietenoasă cu mediul înconjurător, digitală și favorabilă incluziunii este posibilă dacă politica economică este orientată din ce în ce mai mult către reforme și investiții în educație, sănătate și infrastructură durabilă”, a declarat Gallina A. Vincelette, director pentru țările Uniunii Europene în cadrul Băncii Mondiale.

Cu o contracție a economiei UE de 6,1% în 2020, pandemia de COVID-19 a declanșat cea mai puternică recesiune din UE pe timp de pace, după cel de-al doilea război mondial. Guvernele trebuie să se asigure că există politici bine țintite, precum și politici pentru piața forței de muncă active pentru a sprijini o redresare incluzivă. Raportul subliniază că ar trebui acordată o atenție specială forței de muncă vulnerabile de dinaintea pandemiei, cum ar fi tinerii, cei angajații informal și liber profesioniștii. Aceste grupuri sunt mai vulnerabile în fața ajustărilor la nivelul ocupării forței de muncă pe timp de criză și se pot confrunta cu perioade mai lungi de șomaj sau cu perioade în care se află în afara forței de muncă active.

Femeile au fost afectate în mod disproporționat de întreruperea muncii cauzată de pandemie, în special în sectoarele care se confruntă cu cele mai grave efecte ale crizei. Acest lucru a fost evidențiat și în Raportul Economic Periodic pentru UE din 2020 realizat de Banca Mondială, care a constatat că cel puțin una din cinci femei se va confrunta cu dificultăți de întoarcere la muncă, comparativ cu unul din zece bărbați. Femeilor le-a fost mai greu să își reia munca datorită sectoarelor în care lucrează și pozițiilor pe care le ocupă, precum și din cauza responsabilității activităților casnice care au căzut disproporționat în responsabilitatea lor – o manifestare a creșterii inegalităților din mediul casnic.

Pe măsură ce redresarea va avea loc, va fi important ca sprijinul guvernamental să fie bine țintit și coordonat pentru a continua să atenueze impactul crizei, cu măsuri din ce în ce mai îndreptate către gospodăriile și firmele vulnerabile. De asemenea, factorii de decizie trebuie să găsească un echilibru între a-i ajuta pe cei mai vulnerabili membri ai sociețății, a spori productivitatea economiei și a menține datoria publică la niveluri controlate”, a adăugat Vincelette.

Acțiunea regională a Băncii Mondiale în Europa și Asia Centrală:

Până în prezent, Banca Mondială a dedicat peste 1,7 miliarde de dolari pentru a ajuta economiile emergente din Europa și Asia Centrală să atenueze impactul COVID-19. Din aprilie 2020, aproximativ 866 milioane dolari au fost direcționate prin noi proiecte de răspuns de urgență (MPA / Vaccines). În plus, până la 904 milioane dolari sunt realocate, utilizate sau puse la dispoziție în proiecte și împrumuturi existente, inclusiv finanțare suplimentară, pentru a ajuta țările în ceea ce privește răspunsul la pandemia de COVID-19.

Raportul Perspective economice globale al Băncii Mondiale sugerează că vom avea o creștere puternică, dar inegală în 2021. Economia globală va crește cu 5,6 la sută – cel mai puternic ritm post-recesiune din ultimii 80 de ani. Redresarea reflect, în mare măsură, o revenire puternice în cadrul unelor economii mari.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*