PNL și PSD omoară mediul de afaceri și deschid larg ușa AUR

Cristian Hagi

Prin dezastruoasele măsuri economice pe care vor să le ia, PNL și PSD vor omorî mediul de afaceri. Întreprinderile mici și mijlocii, baza economiei românești, care produc aproape jumătate din cifra de afaceri de pe plan local, vor fi suprataxate până la sufocare.

Din mințile unor oameni care nu au plătit niciodată salarii, ci au fost numai angajați la stat, au emanat idei care privesc suprataxarea celor mai performanți oameni de afaceri. Statul te va penaliza dacă ai un profit mai mare de 30%. În minte unora de acolo, dacă ai profit mai mare înseamnă că faci „optimizare fiscală”. Vei plăti de circa 10 ori mai mult. Apropo, Apple, una din cele mai mari companii din lume, a avut o marjă de profit, la 30 iunie 2023, de 24,68%.

Vor omorî microîntreprinderile, care au circa 200.000 de salariați și a căror singură vină este că au profit. Vorbim de cel puțin o triplare a taxelor.

Vor împovăra PFA-urile și le vor obliga să se închidă. O măsură anunțată de ministru este că cineva care depășește cuantumul de 60 de salarii minime pe economie plătește CASS-ul raportat la cele 60 de salarii. „Deci nu există o adiționalitate, o contribuție la asigurările sociale de sănătate suplimentară”, afirmă el.

Potrivit acestuia, dispar plafoanele de 12 și 24 de salarii la CASS este majorarea sumelor pe care aceștia le plătesc pentru CASS (sănătate) la 60 de salarii. O cifră scoasă din burtă. „Vrem să existe o proporționalitate între contribuție la asigurările sociale de sănătate și serviciile medicale de care beneficiază o persoană fizică autorizată”, a spus ministrul Boloș, într-un din cele mai sfidătoare declarații pe care am auzit-o vreodată. Adică plătești într-un an cât în cinci, dar vei beneficia peste noapte de condiții mult mai bune, în spitalele noastre în care mori cu zile!

Evident, dacă ești și salariat și ai și PFA, vei plăti încă o dată sănătate. Dacă ai venituri din dobânzi bancare sau dacă te-a pus dracu să investești la bursă și să au profit mai mare de șase salarii minime, plătești și acolo sănătate. Dacă ai oferit în chirie un apartament, plătești și acolo sănătate. PSD și PNL nu amintesc însă asta.

Știți cine nu va păți mare lucru? Bugetarul. E posibil ca cei cu salarii mari să nu mai primească vouchere de vacanță, dar își vor permite vacanțe și fără acele vouchere. Pentru unii va fi mai bine. Bonurile de masă se vor transforma în bani, așa că îi vor putea folosi pentru băutură și păcănele.

Unii politicieni o vor duce chiar mai bine, pentru că sunt și pensionarii, iar Guvernul s-a angajat să mărească pensiile. N-o să-i vedeți așadar pe pensionarii Vergil Chițac, PNL, sau Felix Stroe, PSD, criticând aceste măsuri economice. Lor le va crește pensia.

Cel mai mult de pe urma acestor nenorociri vor avea cei de la AUR. Și asta nu pentru că votanții de dreapta s-ar duce către ei, ci pentru că pur și simplu nu se vor mai duce la vot. Nu poți, oricât de liberal ai fi, să pui ștampila pe cel care te sufocă economic fără ca tu să ai vreo vină! Atenție, taxele și impozitele se măresc pentru a menține statul acesta imens, pe cei 1,3 milioane de bugetari, pentru a menține pensiile speciale, care pot fi eliminate în câteva luni, dacă se dorește (soluția a dat-o BNR).

Nici PSD-iștii nu cred că se vor înghesui la vot, deși electoratul lor nu va fi foarte afectat.

Vor avea de câștigat și cei de la USR, care propun măsuri economice moderne și eficiente, care au specialiști în acest domeniu.

Partea leului se va duce însă către AUR, care va vorbi din ce în ce mai mult de naționalism, de Europa cea rea, care va promite deja salariu minim de 5.000 de lei, deși nu cred că mulți dintre lideri au semnat ștate de plată.

Când PSD și PNL își vor fi dat seama că au greșit, liderii lor ne vor râde în față. Ei au bani să trăiască unde vor în lumea asta, și ei, și urmașii lor.

Noi, restul, vom încerca să supraviețuim. Să ne facem aici un rost. Ne vom gândi să-i urmăm pe cei câteva milioane dintre noi care au plecat deja în Vest.

Cei care vor rămâne se vor uita din nou spre Răsărit, de unde va trebui să vadă lumina.

Notă (preluare din Ziarul Financiar):

Anul trecut, companiile mari au realizat mai bine de jumătate, mai exact 55%, din cifra de afaceri de pe plan local, însă numărul acestora a fost de aproape 2.000 de firme, din totalul de peste 813.000 de firme din economie.

IMM-urile, sector format din microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, deţin o pondere de doar 45% din cifra de afaceri totală, însă aveau aproape trei sferturi din forţa de muncă locală, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Sectorul IMM-urilor, format din companiile cu o cifră de afaceri de cel mult 50 milioane euro şi 249 angajaţi, a numărat 811.000 de companii, care au avut venituri de peste 1.000 mld. lei. Companiile mari au avut 1.300 miliarde lei cifră de afaceri în 2022.

Dintre IMM-uri, cele mai numeroase companii se încadrează la categoria microîntreprinderilor, cu 755.000 de firme, care realizează doar 12% din cifra totală de afaceri, însă au 25% din forţa de muncă din economie.

De asemenea, IMM-urile se dovedesc a fi şi cele mai profitabile din economie, obţinând circa 62% din profitul net ra­por­tat în întreaga economie anul trecut. Pro­fitul net al companiilor de tip IMM a fost de circa 153 miliarde lei, faţă de doar 97 mi­liarde lei profitul net al companiilor mari.

IMM-urile reprezintă ponderea cea mai mare în numărul total de companii de pe plan local, au cea mai mare forţă de muncă angajată din economie şi sunt şi cele mai profitabile, însă sunt în minoritate atunci când vine vorba de cifra de afaceri obţinută. La capitolul venituri, companiile mari câştigă detaşat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*