Portul Constanța, ținut în viață de cereale, mai căutate ca niciodată. Traficul de containere, în scădere

Traficul de mărfuri în porturile maritime românești se îndreaptă, în acest an, spre un nou record absolut, peste valoarea înregistrată în anul 2019, cel mai mare trafic din istoria porturilor maritime românești, a anunțat Compania Națională Administrația Porturilor Maritime. Creșterea se bazează în special pe cereale, care nu reprezintă o marfă cu valoare adăugată mare. Traficul de containere, cea mai răspândită metodă de transport a bunurilor din lume, e în scădere constantă.

Conform datelor preliminare ale CN APM SA, traficul total de mărfuri este de 62,85 milioane tone în primele 11 luni ale anului 2021, față de 55,40 milioane tone în aceeași perioadă a anului trecut, cu o creștere de 13,46%. Estimând, pe baza unei medii a traficului de mărfuri înregistrat în lunile decembrie din ultimii 5 ani, la sfârșitul anului 2021, traficul total ar putea atinge 68 milioane tone.

Traficul de cereale atinge 23,78 milioane tone, care raportat la cele 20 milioane de tone înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, înseamnă o creștere de aproximativ 18,9%, cel mai mare trafic de cereale din istoria Portului Constanța.

Asta înseamnă că peste 34% din traficul de mărfuri din portul Constanța este reprezentant de cereale.

Din traficul total, 48,06 milioane tone reprezintă trafic maritim și 14,78 milioane tone reprezintă traficul fluvial. Atât traficul maritim, cât și cel fluvial au înregistrat creșteri față de perioada similară a anului trecut.

Astfel, traficul maritim a crescut cu cca. 15,01%, adică 48,06 milioane tone față de 41,8 milioane tone în primele 11 luni ale anului 2020, iar cel fluvial a înregistrat o creștere cu cca. 8,7 %, însemnând 14,78 milioane tone, față de 13,6 milioane tone, cantitate înregistrată în perioada ianuarie-noiembrie 2020.

Creșteri semnificative de trafic se regăsesc în cazul următoarelor grupe de mărfuri: petrol brut, combustibili minerali solizi, produse metalice, minereuri, semințe uleioase și fructe oleaginoase.

Scăderi de trafic au fost înregistrate în principal la îngrășăminte, produse chimice și celuloză și deșeuri de hârtie.

O ușoară scădere se observă și în traficul de containere, cel mai folosit mijloc de transport al mărfurilor din lume, și anume circa 5,7 milioane tone față de 5,8 milioane tone înregistrate în aceeași perioadă  a anului trecut, aceasta însemnând un procent de -1,72%.

Același lucru se reflectă și în numărul de TEU-uri, respectiv 584.454 la sfârșitul lunii noiembrie 2021, comparativ cu 592.486 în 2020 (-1,36%).

Deși numărul navelor maritime care au acostat în porturile maritime românești este în ușoară scădere – 3.681 de nave față de 3.701 câte au sosit în perioada similară a anului trecut, se poate observa o tendință de creștere în capacitatea medie de încărcare a acestora, dacă ne raportăm la creșterea totală de mărfuri transportate.

În ceea ce privește numărul navelor fluviale, în primele 11 luni ale acestui an s-au înregistrat circa 9.900 de unități care, raportate la cele 9466 de unități sosite în perioada similară a anului trecut, reprezintă o creștere cu cca. 4,57%.

  1. INVESTIȚII DIN FONDURI EUROPENE

Proiecte în implementare din fonduri europene, prin POIM și CEF:

  1. Extinderea la 4 benzi a drumului dintre Poarta 10 bis – Poarta 10

Realizarea proiectului „Extinderea la 4 benzi a drumului de circulație existent între Poarta 10 bis și Poarta 10” va contribui la modernizarea infrastructurii portuare în vederea manipulării unui volum crescut de marfă, în condiții competitive, modernizarea și fluidizarea drumului de circulație existent între Poarta 10 bis și Poarta 10 care să reducă timpul de tranzitare al autovehiculelor către porțile de acces ale portului Constanța, în condiții de siguranță.

Se vor construi un drum cu 4 benzi de circulație cu o lungime de 982 metri, în incinta portului, un sens giratoriu adaptat la un trafic semnificativ de vehicule lungi cu remorci sau semiremorci și două bretele de acces ce vor reprezenta punctul de conexiune pe fiecare sens de circulație de acces intrare sau ieșire pe la Poarta 10 bis.

Valoarea proiectului conform Hotărârii de Guvern: 60 milioane lei, inclusiv TVA, echivalentul a 10,6 milioane euro fără TVA, durata – 24 luni.

Stadiu actual: a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor, contractul de finanțare a fost aprobat.

  • Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța

Valoarea estimată a proiectului conform proiectului de Hotărâre de Guvern: 113,3 milioane lei, inclusiv TVA, echivalentul a 21 milioane euro (fără TVA), durata de execuție 36 luni.

Obiective: înlocuirea a 75% din toată rețeaua electrică, construirea unei noi stații de transformare, instalarea unui nou sistem SCADA de gestionare a alimentării cu electricitate, conectat la Portul de Nord, Portul Fluvial și Portul de Sud.

  • PROTECT – CEF Transport – Infrastructura pentru operațiuni sigure și pentru protecția mediului în Portul Constanța – PROTECT, cu termen finalizare (estimat): 2021

Modernizarea sistemului de semnalizare din bazinele portuare și de pe calea navigabilă – 1,3 mil. euro a fost finalizată.

Achiziționarea și punerea în funcțiune a unei nave tehnice – 2,5 mil. euro, finalizată, nava Nereus a intrat deja în exploatare.

Infrastructura acostare nave tehnice și amenajare platformă (echipamente + utilități) pentru servicii conexe navelor tehnice – 10,4 mil. euro. La sfârșitul lunii martie au început lucrările la construirea noului cheu de acostare.

Lucrările de infrastructură au fost finalizate, se derulează procedura pentru lucrările la suprastructură.

Au fost finalizate recent:

  1. Implementarea unei dane specializate într-o zonă cu adâncimi mari (Dana 80) – finanțare POIM 2014-2020, proiect finalizat recent.

Valoare contract: 14.421.650,85 lei (fără TVA)

2. Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creșterii adâncimilor șenalelor și bazinelor și a siguranței navigației în Portul Constanța (dragaj de investiții) – finanțare POIM 2014-2020.

– Au fost realizate lucrări de dragaj pentru aducerea la cota proiectată a bazinelor și șenalelor din portul Constanța;

– A fost adâncit bazinul portului de lucru, de la -7 la -9 metri, inclusiv șenalul de acces către acesta;

– Au fost efectuate lucrări pentru asigurarea stabilității cheurilor din portul de lucru, inclusiv lucrări de dragaj adiacent cheurilor;

– A fost achiziționată o navă de măsurători dotată cu sistem hidrografic, nava Galateea fiind în exploatare.

Valoare contract: 141.704.011,39 lei (fără TVA)

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța este implicată, în prezent, în atragerea de fonduri europene în valoare totală de 400 milioane euro prin intemediul Programul Operațional Infrastructura Mare,, Program Operațional Transport 2021-2027 și CEF Transport 2021.

Sunt în stadiu de pregătire pentru a fi depuse, prin Programul Operațional Infrastructura Mare, următoarele proiecte, cu o valoare totală de 60 milioane euro (fără TVA):

  1. Extinderea la 4 benzi a drumului dintre Poarta 7 și joncțiunea cu obiectivul “Pod rutier CDMN” cu drumul care realizează legătura între poarta 9 și poarta 8 spre zona de Nord a Portului Constanța  

Valoarea estimată a proiectului: 30,7 milioane euro (fără TVA), durata de execuție – 36 luni.

Este în curs de finalizare cererea de finanțare, se analizează varianta optimă de finanțare, având în vedere complexitatea proiectului.

  • Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare – etapa 1

Se vor reabilita/moderniza sistemele de alimentare cu apă, de canalizare ape uzate, de tratare și epurare ape uzate, de canalizare pluvială.

Valoarea estimată: 20.000.000 euro (fără TVA)

Stadiu actual: studiul de fezabilitate în curs de elaborare; avize în curs de obținere. Costurile aferente pregătirii proiectului pentru accesarea fondurilor europene au fost alocate din sursele proprii ale CN APM SA Constanța (500.000 lei).

  • Extinderea cheurilor danelor 10 și 12 din Zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor

Valoarea estimată a proiectului: 36 milioane lei (fără TVA), echivalentul a aproximativ 8 milioane euro (fără TVA)

Stadiu actual: studiul de fezabilitate în curs de elaborare prin forțe proprii; au fost depuse toate documentațiile pentru obținerea avizelor.

În prezent, se află în dezbatere publică propunerea de hotărâre de Guvern și nota de fundamentare.

Pentru următorul Program Operațional Transport 2021-2027 sunt în pregătire proiecte de dezvoltare care totalizează peste 400 milioane euro:

  1. Reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere (drumuri, pasaje, inclusiv pod rutier peste canalul de legătură) și de acces în Porturile Constanța și zona Midia

Valoarea estimată a lucrărilor aferente proiectului: 100 milioane euro (inclusiv TVA). Valoarea finală va fi stabilită în urma analizelor și studiilor, inclusiv studii de trafic.

Durata estimată – 4 ani, etapizat și corelat cu implementarea altor proiecte de dezvoltare atât ale CN APM, cât și ale operatorilor privați.

Sunt vizate lucrări de reparații la poduri și pasaje totalizând 2.834 m și lucrări de reparații drumuri, în total de 22.253 m.

Stadiu actual: în derulare procedura de licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate, finanțarea de aproximativ 670.000 euro fiind prevăzută din surse proprii ale CN APM SA Constanța pentru asigurarea maturității proiectului la momentul aprobării POT 2021-2027. 

  • Dragaje de investiții in Porturile Constanta, Mangalia şi zona Midia (inclusiv lărgire gura de acces)

Valoare estimată a lucrărilor aferente proiectului: 120 milioane euro (inclusiv TVA).

Stadiu actual: în curând se va semna studiul de fezabilitate, finanțarea de cca 2,5 milioane lei fiind asigurată din surse proprii ale CN APM SA Constanța pentru asigurarea maturității proiectului la momentul aprobării POT 2021-2027.

  • Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța – etapa II

Valoare estimată a lucrărilor aferente proiectului: 46 milioane euro.

  • Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare – etapa 2, valoarea estimată fiind 19 milioane euro.
  • Dezvoltarea capacității feroviare în sectorul fluvio-maritim al Portului Constanța – etapa II – valoare estimată 10 milioane euro.
  • Realizarea de cheuri și sistematizarea teritoriului aferent în zona Midia, valoare estimată 75 milioane euro.
  • Proiecte identificate ca urmare a revizuirii Master Planului Portului Constanța

Valoarea contractului este de 2.449.000 lei, fără TVA, durata de execuție a lucrărilor este de 8 luni.

În cadrul proiectului „Revizuirea Master Planului Portului Constanța”, consultantul va elabora mai multe

rapoarte în acord cu noile tendințe în domeniul investițiilor durabile, pornind de la rezultatele Master Planului Portului Constanța finalizat în 2016. Master Planul revizuit al Portului Constanța va avea în vedere o serie de aspecte, inclusiv noi propuneri de proiecte venite din partea comunității portuare.       

Strategia de dezvoltare revizuită a Portului Constanța va conține lista proiectelor de investiții pe termen scurt, mediu și lung, la care vor fi adăugate rapoarte cu privire la strategia de digitalizare, strategia de protecție a mediului, privind dezvoltarea Portului Constanța ca un port verde, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene. Va fi abordată inclusiv strategia energetică a Portului Constanța, cu detalierea utilizării combustibililor alternativi.

Scopul Master Planului Portului Constanța revizuit este acela de a contribui la sporirea utilizării instrumentelor financiare puse la dispoziție de Comisia Europeană în următoarea perioadă de programare, 2021-2027. Acesta va fi realizat în acord cu Master Planul General de Transport.

Patru noi proiecte, în valoare totală de aproape 100 milioane euro, sunt în pregătire și se vor depune aplicații de finanțare în cadrul apelului de proiecte CEF Transport 2021:

  1. Asigurarea condițiilor electrice de racordare la cheu a navelor în Portul Constanța (regim Cold Ironing) în vederea interconectării la rețeaua TEN-T pentru implementarea proiectului EALING are o valoare de 6,36 milioane euro.

Se dorește conectarea tuturor navelor la țărm, indiferent de tipul acestora, dimensiunea lor, tensiune de alimentare, frecvență și putere electrică solicitată.

  • Cheul de acostare pe latura de nord a insulei artificiale, în vederea deservirii unei viitoare platforme industriale, va avea o lungime de 1.020 metri și va fi utilizatla operațiuni de descărcare/încărcare a mărfurilor generale și lichide.
  • Realizarea unui cheu între cheu dana 8 și postul de acostare aferent terminalului și sistematizarea teritoriului aferent – Zona Midia, bazin nave tehnice, valoarea estimată 5,6 milioane euro.
  • Reparații capitale la pasajul superior MOL 3, 4 și 5. Pasajul a fost dat în exploatare în 1984 și traversează linii de cale ferată și drumuri în zona molurilor 3, 4, 5 și deoarece elementele constructive prezintă degradări pe zone extinse, sunt necesare lucrări de reparații și eventual de consolidare.

Eficientizarea porturilor maritime românești din punct de vedere energetic este una dintre prioritățile CN Administrația Porturilor Maritime.

Urmând aceste direcții, CN APM SA este parte a proiectului EALING, proiect care se referă la posibilitatea alimentării navelor prin surse de energie electrică de la țărm pe timpul staționării în porturi, eliminându-se astfel consumul de carburanți. Prin această metodă, se reduc emisiile de gaze în atmosfera din porturi și zgomotul produs de generatoarele de curent ale navelor.

Alimentarea prin surse de energie de la țărm (OPS – Onshore Power Supply) este considerată o soluție pentru reducerea poluării generate de navele care sosesc în porturile UE. Potențialul acestui tip de alimentare a navelor este evidențiat și în legislația UE privind infrastructura pentru combustibili alternativi, conform căreia alimentarea electrică de la țărm va fi instalată cu prioritate în porturile TEN-T, dar și în alte porturi, până la 31 decembrie 2025.

Aceste porturi fac parte din diferite bazine: Marea Mediterană (Valencia, Barcelona, Ancona, Trieste, Monfalcone, Veneția, Pireu, Rafina și Koper), Marea Neagră (Constanța, Varna și Burgas), Atlantic (Gijon, Huelva, Leixoes și Azore) și Marea Nordului (porturile irlandeze prin intermediul biroului irlandez de dezvoltare maritimă), urmăresc adaptarea la un nou regim de utilizare a combustibililor alternativi în sectorul maritim.Coordonatorul proiectului este Fundația Valencia Port și se desfășoară în perioada iunie 2020 – iunie 2023. Proiectul se desfășoară sub inițiativa CEF (Connecting Europe Facility 2019) și are un buget total de 6.960.240 EURO

Proiectul PIONEERS va primi o finanțare de 25 de milioane de euro în cadrul programului european Horizon 2020. Bugetul CN APM SA în cadrul proiectului PIONEERS este unul important, respectiv 851.093 euro, din care 595.765 euro finanțare europeană.

Portul Constanța, prin CN APM SA, a fost inclus într-un consorțiu internațional format din 46 de parteneri în acest proiect.

PIONEERS – Portable Innovation Open Network for Efficiency and Emissions Reduction Solutions este un proiect ambițios în domeniul producției și alimentării cu energie curată și a optimizării fluxurilor și transformării digitale, a inovării, parte a Green Deal (Pactul Ecologic European).

Consorțiul PIONEERS este condus de Portul Antwerp și cuprinde porturi, operatori de terminale și transporturi, expeditori, institute de cercetare, dezvoltatori de tehnologii, inovatori și entități publice care vor prezenta soluții concrete care să contribuie la reducerea emisiilor de GES în porturi, păstrându-le în același timp competitivitatea. Proiectul se desfășoară pe un interval de timp de 5 ani.

Portul Constanța, alături de Portul Barcelona (Spania) și Portul Venlo (Olanda), reprezintă cele 3 porturi partenere denumite „fellow ports”, care vor învăța din experiența portului lider și vor dobândi cunoștințe în cele mai noi domenii aflate pe lista de priorități a Green Deal.

Proiectul DIONYSUS, finanțat din fonduri europene (FEDR, IPA și ENI) în cadrul Programului Transnațional Dunărea, are un buget total de 3.603.511,25 euro, cu o durată de implementare de 30 de luni, punctul final fiind 31 decembrie 2022.

CN APM SA este un membru cu un rol foarte important în proiect, făcând parte dintr-un consorțiu alcătuit din 26 de parteneri din țări precum România (inclusiv Ministerul Transporturilor), Austria, Slovenia, Ungaria, Croația, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Moldova, liderul de proiect fiind Pro Danube România – Asociația pentru promovarea transportului pe Dunăre.

Obiectivul principal al DIONYSUS este de a transforma porturile dunărene în huburi performante, mai bine conectate și integrate, care să facă parte din lanțurile de transport multi și intermodale relevante și care să devină locații preferate pentru dezvoltarea investițiilor în industrie.

Proiecte de dezvoltare avute în vedere pentru care nu s-a identificat sursa de finanțare

  1. Dezvoltarea capacității feroviare în stația CF Constanța Port Terminal Ferry Boat – valoare estimată 12 milioane euro
  2. Terminalul de barje – etapa II – valoare estimată 37,3 milioane euro
  3. Cheu la gura de acces a Canalului Dunăre – Marea Neagră – valoare estimată 17 milioane euro
  4. Dublarea liniei de cale ferată Agigea Ecluză – Constanța Ferry Boat – valoare estimată 8 milioane euro
  5. Port Community System – valoare estimată 23 milioane euro
  6. Realizarea lucrărilor de infrastructură, căi de acces și utilități în vederea dezvoltării de terminale specializate în Portul Constanța Sud – Molurile III S și IV S – valoare estimată între 500 și 800 milioane euro
  7. Alimentare cu energie electrică în zona Midia – valoare estimată 5 milioane euro
  • INVESTIȚII DIN FONDURI PROPRII – TOTAL DE PESTE 213 MILIOANE LEI

Agenți economici în porturile maritime românești

Până la această dată, în porturile maritime românești, sunt autorizați  970 agenți economici, s-au acordat 1.350 licențe de lucru și 210 premise de lucru.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*