Preţurile grâului au atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste cinci ani ca reacţie la deficitul de precipitaţii, la temerile privind insecuritatea alimentară generate de pandemie şi măsurile de carantină impuse la nivel mondial, notează Wall Street Journal, preluat de Mediafax.
Seceta şi căldura extremă din mari ţări producătoare ca Rusia şi SUA sunt factori principali din spatele creşterii.
Prețurile la principalii producători din regiunea Mării Negre, inclusiv Rusia, Ucraina și Kazahstan, au atins 246,25 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2019. Prețurile futures la grâu tranzacționate la Paris s-au închis joi la 199 de euro pe tonă, echivalent cu 234 dolari pe tonă, o creștere de 9,5% din august.
Vremea uscată din acest an a afectat zonele de creștere a grâului din întreaga lume, inclusiv SUA, Ucraina și Rusia. Cele trei luni din iunie până în august au constituit cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată pentru întreaga emisferă nordică, depășind 2019 și 2016, care anterior erau legate pentru acel record, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a SUA.
Fii primul care comentează