Primăria Constanța a pierdut proiectul de 19,3 milioane lei pentru reabilitarea Colegiului Mircea cel Bătrân

A fost inițiat în 2015 de fostul primar Decebal Făgădău.

Colegiul Național Mircea cel Bătrân, cu o tradiție de peste un secol, are nevoie de reabilitare.

Demersurile au fost început de fostul primar, Decebal Făgădău, unul dintre absolvenți. Certificatul de urbanism pentru proiectul „creşterea eficienţei energetice a imobilului Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” a fost obținut încă din decembrie 2015.

După ce a pierdut alegerile, proiectul a fost însușit de primarul Vergil Chițac.

„Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța aniversează 125 de ani de excelență în educație. Este un moment cu adevărat special pentru orașul nostru, al cărui spirit s-a confundat întotdeauna cu numele de legendă al acestei instituții. Noi, constănțenii, știm cel mai bine ce reprezintă acest munte de performanță și de tradiție pentru tinerii noștri și pentru viitorul lor. De aceea, dați-mi voie să salut din toată inima momentul de față și să îmi exprim convingerea că elitele care cresc aici vor da strălucirea orașului de mâine. La mulți ani!”, spunea primarul Vergil Chițac în 2021.

În ianuarie 2022, Chițac se lăuda că a semnat 8 contracte de finanțare. Printre ele se număra creșterea eficienței energetice a imobilului Colegiul Național Mircea cel Bătrân, contractul fiind de 19,3 milioane lei, iar finanțarea asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

A trecut un an, iar de promisiuni s-a ales praful. Proiectul a picat! Nu numai că nu se face, dar elevii îngheață de frig în clase.

Pe 9 februarie, la finalul dezbaterii publice care a avut ca subiect accesul liber pe terenurile de sport din curțile școlilor după orele de curs, directorul colegiului, prof. Vasile Nicoară, i-a transmis viceprimarului Florin Cocargeanu că proiectul a picat și că elevii stau în frig.

„Domnule viceprimar, am o urgență, îngheață copiii în școală, vă rog să țineți cont de acest lucru și să faceți ceva în relația cu Societatea Termoficare. A căzut proiectul de reabilitare a Colegiului Mircea, nu știu cum ne vom putea descurca. Sunt în unele săli temperaturi în care nu am cum să-i oblig pe copii să rămână. Agentul termic vine la o valoare mult prea scăzută, ca să facă față clădirii, la volumul interior.”, a declarat acesta.

Florin Cocargeanu a declarat pentru Constanța 100% că proiectul reabilitării a picat.

„Da, este adevărat. Am aflat și eu la ultima ședința cu directorii pe care am avut-o in ianuarie Nu s-a obținut avizul ISU. Ceea ce  mie mi se pare incredibil având in vedere că proiectul  Mircea a demarat undeva în 2018.”, a punctat acesta.

Vasile Nicoară a spus, în cadrul întâlnirii, că a așteptat proiectul de reabilitare, de aceea nu s-au făcut investiții.

„Problema este că nu se dă temperatura necesară agentului termic. Este adevărat că există riscul să se spargă țevile, dar de ce uneori temperatura este ridicată. Eu cred că ține și de punctul termic. Mereu am avut discuții aprinse. Probabil că dirijează mai mult spre blocuri decât spre școală. Copiii sunt nemulțumiți, vin și-mi spun, a trebuit să-i conving că nu ține de voința mea și că nu fac economii. Cum temperatura scade puternic afară, cum e deja o problemă”, a spus directorul.

Cele mai recente informații sunt că proiectul ar urma să fie totuși finalizat în următorii cinci ani. Domnul Nicoară are însă mari îndoieli.

Primarul Vergil Chițac nu a anunțat niciodată pierderea finanțării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*