Primăria Constanța a primit 87.166.666 lei, avansul pentru începerea lucrărilor la noul CET

Ministerul Energiei a virat Primăriei Constanța suma de 87.166.666 lei, bani care reprezintă avansul pentru începerea lucrărilor la noul CET Constanța.

În momentul de față, la nivelul Primăriei, se lucrează la documentația pentru autorizarea lucrărilor de demolare a unor construcții aflate pe terenul pe care se va construi noul CET. Cel mai probabil în luna iulie se va trece la demolarea acestora, pentru ca la sfârșitul verii să înceapă construcția efectivă a noului CET.

Amintim că prin proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța“  se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficiență pe gaz va fi de 97 MW.

Pentru a reduce până la 0 numărul avariilor și implicit oprirea furnizării agentului termic către populație, în luna decembrie vor fi instalate noile cazane în locul celor existente.

Noua sursă va include următoarele: 

1.Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de 5 motoare termice cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz natural (MT sau G-CHP); 

2.Instalație de producere a apei calde și aburului formată dintr-un număr de 4 cazane de apă caldă pe gaz natural și 2 cazane de abur pe gaz natural; 

3. Echipamentele, sistemele și instalațiile auxiliare necesare noii surse.

Investiția va avea multiple implicații pozitive în viața orașului:

– economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor și cheltuielilor de operare;

– sociale, prin sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire;

– de mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării.

Recomandare:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*