RADET Constanța și Electrocentrale Constanța, printre companiile cu cele mai mari datorii din România

radet constanța

Companiile de stat au performanțe mai slabe decât cele private. Mulți poate știau asta, dar un raport în acest sens a fost realizat de experții Consiliului Fiscal. Deși anul 2019, de exemplu, a fost unul bun pentru economia românească, societățile de stat au avut o evoluție nefavorabilă. Pe lista neagră a datornicilor se regăsesc RADET Constanța și SC Electrocentrale SA Constanța.

Profitabilitatea companiilor de stat, apreciată prin prisma profitului net total obținut, a reintrat în teritoriu negativ după 6 ani de valori pozitive (2013-2018), înregistrându-se o pierdere netă de 1,8 mld. lei, deteriorarea rezultatului net față de anul anterior fiind de circa 4,4 mld. lei. Deși performanța companiilor de stat a fost mai slabă, numărul de angajați a crescut cu 3.000. Deși analiza nu o spune mot-a-mot, ci pe ocolite mentionând modificările în ceea ce privește guvernanța corporativă, concluzia e că oameni mai slabi pregătiți au ajuns în poziții de conducere în aceste companii si s-a ajuns la aceste rezultate.
Om slab pregătit = performanță slabă. Așa s-a ajuns aici.

DOCUMENT: Analiza performanței companiilor de stat

*Analiza a fost realizată pe un eșantion de 827 de companii

Conform sursei citate, evoluția negativă a rezultatului net în anul 2019 față de anul 2018 se regăsește atât la nivelul Top 5 cele mai profitabile companii de stat – diminuare a profitului net de la 4,6 mld. lei la 3,7 mld. lei – cât mai ales la nivelul celorlalte companii – adâncire abruptă a pierderilor la 5,5 mld. de la un nivel anterior de 2 mld. lei.

Sursa: Hotnews.ro

Fii alături de noi pe Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*