Reabilitarea bulevardului I.C. Brătianu costă 254 de euro pe metru pătrat

Consilierii locali au votat recent un proiect de hotărâre prin care s-a actualizat devizul la proiectul de reabilitare a bulevardului IC Brătianu din Constanța.

Pe 22 februarie 2023, consilierii aprobaseră devizul în valoare de 141.036.204 lei fără TVA, respectiv 167.609.191 lei cu TVA inclus, din care construcții și montaj reprezentau 107.125.032 lei fără tva, respectiv 124.478.788 lei cu TVA.

Ieri, valoarea proiectului a fost majorată până la 200.451.953 de lei fără TVA, respectiv 238.313.933 lei, TVA inclus, din care construcții plus montaj 120.089.315 lei fără TVA, respectiv 142.906.285 lei cu TVA inclus.

Așadar, vorbim de o creștere cu 70.704.742 de lei în zece luni, fără ca pe bulevard să se producă vreo schimbare.

Directorul Direcției de Proiecte Europene, Ani Merlă, care ocupă o funcție de conducere în Primăria Constanța de pre vremea lui Radu Mazăre, a justificat majorarea prin faptul că în cadrul proiectului au intervenit alte cheltuieli suplimentare, de amenajare noi stații și construirea unor noi scuaruri, plus cheltuieli de securitate în muncă.

Întreg proiectul vizează o suprafață de aproximativ 225.300 mp, din care suprafața de spații verzi totală este de 13.500 mp. Asta înseamnă că reabilitarea fiecărui metru pătrat ne costă 1257 de lei, adică aproximativ 254 de euro.

Potrivit proiectului de hotărâre nr. 84/22.02.2023, pentru eliminarea disfuncționalităților existente pe bulevardul I. C. Brătianu, respectiv ambuteiaje în orele de vârf, viteză redusă de circulație a transportului public și lipsa pistelor dedicate exclusiv bicicliștilor este propusă realizarea pe anumite tronsoane ale bulevardului a câte unei benzi de circulație, pe fiecare direcție de mers, asigurarea de benzi dedicate exclusiv mijloacelor de transport public prin transformarea primei benzi de circulație într-o astfel de bandă, precum și desființarea spațiilor de parcare existente pe bulevard.

Trotuarele vor fi reabilitate, urmând ca în cadrul lățimii trotuarelor să se realizeze, pe zonele unde spațiul existent permite acest lucru, piste dedicate exclusiv bicicliștilor, câte o pistă de biciclete pe fiecare sens de circulație, ce vor avea asfalt colorat. Pistele de biciclete se vor încadra cu borduri 10 x 15 cm către trotuare cât și către zonele verzi adiacente. Lățimea pistelor de biciclete va fi de minim 1,20 m incluzând lățimea bordurilor de încadrare (minim 1,00 m de asfalt colorat).

Proiectul prevede și amplasarea de camere de luat vederi, inclusiv unele care să detecteze șoferii care trec pe roșu.

Având în vedere că unul din obiective este prioritizarea transportului public, în cadrul proiectului s-a prevăzut desființarea unor sensuri giratorii (sensuri giratorii ale căror elemente geometrice nu respectă normativele în vigoare – AND 600) și reconfigurarea cele trei intersecții giratorii existente:

-Bdul I.C. Brătianu cu Strada Bucegi;
-Bdul I.C. Brătianu cu acces Lidl (lângă strada Mircea Berberian);
-Bdul I.C. Brătianu cu Strada I.L. Caragiale.

Acestea vor fi reconfigurate ca intersecții semaforizate.

Tot în cadrul proiectului se vor moderniza următoarele intersecții: I.C. Brătianu – Bucegi – Refugiu autobuz – intersecție semaforizată I.C. Brătianu – Lidl – intersecție semaforizată I.C. Brătianu – I. L. Caragiale – intersecție semaforizată I.C. Brătianu – TP 1 (în apropiere de strada Bravilor) – trecere de pietoni semaforizată I.C. Brătianu – TP 2 (în apropiere de strada Corbului) – trecere de pietoni semaforizată I.C. Brătianu – TP 3 (în apropiere de strada Labirint) – trecere de pietoni semaforizată I.C. Brătianu – Theodor Burada – intersecție semaforizată I.C. Brătianu – Oborului – intersecție semaforizată I.C. Brătianu – Avram Iancu – intersecție semaforizată.

Valoarea investiției este estimată la aproximativ 109.354.740 lei. Perioada propusă pentru implementarea proiectului ,,Îmbunătățirea mobilității în Municipiul Constanța bd. I. C. Brătianu” este de 18 de luni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*