Rețea de gaze naturale în Techirghiol, investiție de peste 10,5 milioane lei

gaze naturale în Techirghiol

Astăzi, 2 iulie 2020, în Piaţeta 1 Decembrie 1918 din centrul oraşului Techirghiol a avut loc conferinţa prilejuită de începerea lucrărilor în cadrul proiectului „Înfiinţarea distribuţiei de gaze naturale în Techirghiol”.

Demarat în anul 2017, proiectul „Înfiinţarea reţelei de distribuţiei de gaze naturale în oraşul Techirghiol” este astăzi în faza începerii lucrărilor de executare a primilor 10 kilometri de reţea în oraşul Techirghiol.

A fost nevoie de trei ani pentru a putea finaliza tot ceea ce înseamnă documentaţie necesară acestui proiect, trei ani în care, angajaţii Primăriei Techirghiol au depus toate eforturile pentru ca documentaţia aferentă proiectului să fie impecabilă. Consilierii locali au aprobat de fiecare dată etapele procedurale din acest demers birocratic aşteptând cu nerăbdare momentul în care lucrările la reţeaua de distribuţie de gaze să fie demarate.

Pentru o corectă informare despre acest proiect de mare anvergură, vă aducem la cunoştinţă ordinea emiterii actelor administrative aprobate de Consiliul Local şi Primăria Techirghiol:

2016 – aprobată finanţarea pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru proiectul “Înfiinţare serviciu public distribuţie gaze naturale în oraşul Techirghiol!”

2017 – S-a derulat Procedura de achiziţie a studiului de fezabilitate şi obţinerea tutror avizelor!

2018 – Februarie – Aprobare prin HCL a Studiului de Fezabilitate şi indicatori tehnico-economici!

În perioada Februarie 2018 – Aprilie 2019, adică aproape un an de zile, din cauza modificărilor legislative şi apariţia OG 114, NU s-a putut realiza licitaţia în vederea încheierii contractului de concesiune!

În perioada Aprilie 2019 – Octombrie 2019 s-a derulat procedura de concesionare a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale!

În data de 2 Octombrie 2019 s-a încheiat contractul de concesiune, proiectare şi execuţie nr.19932 cu SC Megaconstruct SA!

În perioada Octombrie 2019 – Mai 2020 s-a realizat proiectul tehnic şi s-au obţinut avizele în vederea emiterii Autorizaţiei de Construire!

In data de 14 Mai 2020 s-a semnat Autorizaţia de Construire!

2 iulie 2020 începerea lucrărilor la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în oraşul Techirghiol.

„Este un bun prilej să mulţumesc celor care ne-au sprijinit în această perioadă pentru a rezolva barierele birocratice legate de întocmirea documentaţiei şi obţinerea avizelor. Consiliul Judeţean Constanţa, Prefectura Constanţa, Agenţia de Mediu, Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ANRE, ENEL, RAJA. Nu în ultimul rând, aş dori să mulţumesc domnului deputat Bogdan Huţucă, domnului deputat Mihai Lupu şi domnului senator Nicolae Moga, care m-au sprijinit în toate demersurile birocratice şi legislative, astfel încât acest proiect să devină realizabil.

Când vine vorba despre interesul unei comunităţi nu trebuie să existe culoare politică, şi acest lucru a fost dovedit prin paşii care s-au făcut în acest proiect. De asemenea, trebuie să ştiţi că succesul acestui proiect nu este doar al meu, ci al tuturor celor care au contribuit, astfel încât, astăzi noi să putem vorbi despre începerea lucrărilor la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în oraşul Techirghiol.

Mulţumesc tuturor angajaţilor din Primăria Techighiol şi în special Consiliului Local pentru implicare şi sprijin  în tot ceea ce au însemnat etapele birocratice ale acestui proiect, fiind prima localitate din ţară care a organizat licitaţia privind concesionarea serviciului de distribuţie a gazelor, după noua legislaţie. În final doresc să mulţumesc locuitorilor oraşului Techirghiol, pentru că au avut răbdare cu acest proiect, pe care mi l-am asumat în faţa lor în 2016. Profit de ocazie să îmi cer scuze anticipat pentru disconfortul creat în perioada imediat următoare de lucrările executate, şi îi asigur că voi urmări pas cu pas etapele acestui proiect, astfel încât să fie finalizat la termen, pentru că din experienţă ştiu cât de multe probleme pot apărea în implementarea unui astfel de proiect.

În final îmi exprim dorinţa să ne vedem cu toţi sănătoşi şi să sărbătorim împreună finalizarea acestui proiect.”, a declarant primarul oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu.

Prezent la eveniment, prefectul Constanţei, George Niculescu, a declarat că reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în Techirghiol este un proiect extrem de important pentru întreaga comunitate.

„Îl felicit pe domnul primar Iulian Soceanu pentru faptul că nu a renunţat în faţa barierelor birocratice şi că a pus întotdeauna în faţa interesul comunităţii”, a spus prefectul George Niculescu.

La rândul său, deputatul PNL Bogdan Huţucă a afirmat că oraşul Techirghiol trebuie luat ca exemplu de bune practici în ceea ce priveşte implementarea proiectelor.

„Iulian Soceanu a folosit fiecare pârghie pe care a avut-o la îndemână pentru ca acest proiect să fie astăzi în acest stadiu. Nu a abandonat lupta cu sistemul birocratic şi a făcut tot ce a putut astfel încât locuitorii acestui minunat oraş să se bucure de de un trai de viaţă decent. Şi numai pentru acest proiect s-a zbătut. Asta înseamnă să fi un primar dedicat comunităţii. Mă bucur pentru acest proiect extrem de important şi îi asigur pe locuitorii oraşului Techirghiol că vor avea din partea mea tot sprijinul atunci când voi fi solicitat”, a declarat deputatul Bogdan Huţucă.

Senatorul PSD Nicolae Moga a răspuns invitaţiei Primăriei Techirghiol şi a fost alături de toţi ceilalţi invitaţi la acest eveniment.

„Un pas uriaş pentru un oraş cum este Techirghiol. Această staţiune balneară, cea mai importantă din România, avea nevoie de un astfel de proiect. Aşa cum spunea şi domnul primar, gazul nu are culoare politică. Este un proiect care priveşte o întreagă comunitate şi care are nevoie de sprijinul tuturor. Nu pot decât să mă bucur că am putut să îmi aduc aportul şi să ajut la rezolvarea problemelor birocratice. Acum totul depinde de constructor cât de repede vor avea locuitorii gazul în case”, a declarat senatorul PSD Nicolae Moga.

Proiectul are o valoare de peste 10,3 milioane de lei, fără TVA, din care contribuţia autorităţii locale este de peste 5,5 milioane de lei iar cea a concesionarului este de peste 4,8 milioane de lei, sume care nu includ TVA. Reţeaua de gaze din Techirghiol va avea peste 41 de kilometri. În prima etapă a acestui proiect vor fi realizaţi 10 kilometri de reţea, urmând ca în etapa a doua să fie realizată diferenţa până la cei 41 de kilometri.

Iniţia, în dezbatere la nivelul Consiliului Local am existat două variante. Prima pentru o reţea de doar 20 de kilometri în care Primăria Techirghiol nu plătea niciun ban, totul fiind suportat doar de concesionar, şi a doua variantă pentru 41 de kilometri, în care plătea şi Primăria şi concesionarul. A fost aleasă a doua variantă pentru că toţi locuitorii trebuie să beneficieze de acest serviciu extrem de important.

Black Sea Oil & Gas ar putea începe extragerea de gaze din Marea Neagră la începutul lui 2021

Rețeaua de gaze naturale ajunge în satele Remus Opreanu și Valea Dacilor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*