România are depozitele pline de gaze naturale pentru că nu are industrie

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a afirmat că gradul de umplere în depozitele de gaze este în jur de 90% şi a precizat că în condiţiile unei ierni normale putem trece această perioadă doar cu gaz românesc. Una din explicații este că România nu are o industrie suficient e dezvoltată care să le consume.

Burduja a fost întrebat sâmbătă, la Antena 3 CNN dacă este suficient gaz în depozitele statului pentru această iarnă.  

“Da, categoric stăm mai bine decât oricând. Gradul de umplere în depozite este în jur de 90%, pentru această perioadă anului este mai mult decât acoperitor şi, repet, în condiţiile unei ierni normale, cu maxim două episoade de ger, viscol de până la şapte zile pe lună, ar trebui să trecem această iarnă fără niciun fel de problemă, doar cu gaz românesc. Sigur că aici ne ajută cumva şi industria, ne ajută cu ghilemele de rigoare, ne ajută pe noi cei din energie, pentru că există un consum mai mic la gaz. Mi-aş dori ca în anii viitori să avem un consum mai mare în industrie, să avem combinatele chimice, să producă îngrăşăminte, să avem fabrici de medicamente care, de asemenea, necesită un consum mare de gaz. Dar pe viitor, sigur, că vor veni şi gazele din Marea Neagră, în 2027, conform calendarului asumat, şi ar trebui oricum să fim în continuare independenţi energetic, cel puţin pe partea de gaz”, a afirmat Sebastian Burduja.

„Avem un perimetru în Marea Neagră, exploatat de Black Sea Oil & Gas, companie americană. De acolo, în Sistemul Naţional de Transport intră cam un miliard de metri cubi pe an. Asta înseamnă 10% din tot ce produce România.  Şi intră, sunt o sursă importantă. Apoi, avem proiectul Neptun Deep. Decizia finală de investiţii în Neptun Deep s-a luat când aveam o săptămână, două de mandat şi OMW Petrom, respectiv RomGaz, partener 50% – 50%, au spus să începem proiectul, iar proiectul curge. Pe calendarul actual, în 2027, ar trebui să intre primele molecule de gaz din Neptun Deep. E cel mai important zăcământ pe care România îl are. Sunt între 100 şi, cine ştie, spre 200 de miliarde de metri cubi acolo, asta înseamnă că noi practic ne vom dubla producţia de gaze şi vom fi primul producător, cel mai important producător din Europa”, a afirmat Sebastian Burduja cu altă ocazie.

El a adăugat că din proiectul Neptun Deep va intra la bugetul de stat o sumă de peste 20 de miliarde de euro. 

„Dacă vă amintiţi, acolo e o poveste şi cu Exxon. RomGaz şi-a asumat o decizie complicată, a plătit un miliard de dolari, a cumpărat… Gândiţi-vă că din proiectul Neptun Deep, apropo că vrem să accelerăm investiţiile, să exploatăm resursele, în condiţii corecte, sigur şi faţă de mediu, vorbim de peste 20 de miliarde de euro care vor intra la bugetul de stat, din redevenţe, din exploatarea acestei resurse.  Cred că pentru o investiţie de patru miliarde de euro, aşa cum e Neptun Deep, ambii parteneri în proiect au tot interesul ca lucrurile să se desfăşoară în calendarul asumat şi în 2027 să putem exploata acest gaz. Dar să ştiţi că nu e suficient să tragem acel gaz din Neptun Deep şi să-l ardem la aragaz”, a afirmat Sebastian Burduja.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*