România se îndreaptă cu pași repezi către o perioadă de sevraj economic, avertizează Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network. După ani în care economia s-a bazat pe împrumuturi masive, lipsa investițiilor durabile și consumul nesustenabil au creat un dezechilibru major, care va exploda inevitabil.
În ultimii 7 ani, România a contractat împrumuturi de peste 250 de miliarde de euro, însă 90% din această sumă a fost direcționată către salarii și pensii, alimentând astfel consumul. „Împrumuturile au funcționat ca niște steroizi pentru economie: când îi iei, ai putere să ridici greutăți mari; când nu îi mai iei, greutățile îți cad în cap”, explică Radu Georgescu.
Mai grav, România nu a consumat produse autohtone, ci a continuat să importe masiv. Rezultatul? Un deficit comercial record, cel mai mare din Uniunea Europeană, care reflectă un dezechilibru structural periculos.
Dacă acești bani ar fi fost investiți strategic în infrastructură durabilă – școli, spitale, fabrici, autostrăzi – România ar fi putut deveni un model de dezvoltare economică. În loc să își asigure viitorul, economia a fost capturată de nevoia imediată de consum. „Am ratat o oportunitate economică uriașă și, probabil, ultima. Nu mai putem trăi pe steroizi”, subliniază Georgescu.
Economistul estimează că România va resimți șocul economic în momentul în care se va anunța reducerea numărului de bugetari sau înghețarea salariilor și pensiilor. Aceste măsuri sunt așteptate după alegerile prezidențiale, moment în care consumul – motorul economiei românești – se va prăbuși. Experiența crizei din 2008 arată cât de rapidă poate fi această cădere: „În ziua în care Traian Băsescu a anunțat că România intră în recesiune, iar salariile vor scădea cu 25%, sediile băncii erau goale. Nimeni nu mai lua credite.”
Au fost necesari 10 ani pentru ca PIB-ul României să revină la nivelul din 2008.
Deși perioada de sevraj economic va fi dureroasă, Radu Georgescu atrage atenția că aceasta oferă și o lecție importantă: „În 2008, am plătit 120.000 de euro pentru un team building în Elveția. În 2009, am fost nevoiți să mergem cu cortul în Apuseni. A fost surprinzător să descopăr că un răsărit văzut din cort, pe vârful muntelui, este mult mai frumos decât dintr-un hotel de 5 stele.”
România se află în fața unei decizii economice cruciale: fie adoptă măsuri de restructurare dureroase, dar necesare pentru echilibrarea economiei, fie continuă să amâne realitatea, riscând o criză mult mai profundă. Cert este că împrumuturile nesustenabile nu mai reprezintă o soluție. Momentul adevărului se apropie.
Fii primul care comentează