România revoluționează piața energetică europeană cu o investiție în Marea Neagă

legea offshore
Imagine cu caracter demonstrativ

România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa începând cu 2027, datorită proiectului Neptun Deep, a declarat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la cea de-a 8-a ediție a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”.

„Am început să accelerăm investițiile, iar interconexiunea Suceava – Bălți este prioritatea zero, cu termen de finalizare până în 2027. Sunt încrezător că Transelectrica va realiza acest proiect, la fel și a treia linie, de la Gutinaj la Strășeni, aproape de Chișinău. Reziliența Republicii Moldova nu poate depinde doar de interconectarea de sud cu Găgăuzia, Ucraina și înapoi în Moldova. De aceea, aceste investiții sunt absolut esențiale și România este clar angajată să ajute. Pe partea de interconectări pe gaze, România a jucat un rol de lider în regiune, aducând pe toată lumea la masa discuțiilor și demonstrând că putem crea un flux inversat în coridorul vertical, alimentând Moldova, Ucraina și centrul Europei cu gaze care ajung la terminalul din Turcia, Grecia, în amontele conductei. De asemenea, din 2027, România va deveni, datorită Neptun Deep, numărul unu în Europa la producția de gaze. Sunt mândru că Romgaz, o companie majoritar deținută de stat, a jucat un rol esențial în acest proiect, l-a avansat și a făcut o investiție curajoasă de un miliard de dolari, preluând inițial cota Exxon și intrând în proiect. Cred că suntem pe o cale fără întoarcere, având în vedere investițiile deja făcute și aproape 90% dintre contracte deja semnate”, a menționat demnitarul, conform Agerpres.

Ministrul a amintit și de investițiile realizate de România în modernizarea rețelei de energie până în prezent. „Am început să accelerăm pe capacități suplimentare de producție. În sectorul gazelor, cred că avem peste 3.000 de megawați, din care 1.700 megawați la Mintia și aproximativ 1.300 megawați la Gorj, cu Complexul Oltenia, Ișalnița și centrale de cogenerare moderne în Craiova. Iernut este aproape gata, sper să fie finalizată până pe 2 decembrie. Am finanțat circa 10 gigawați de energie solară și eoliană în România doar în mandatul meu, pentru a arăta că piața privată se mobilizează prin fonduri și granturi. Cred că asta va face din România cel mai important producător de energie din regiune. Mai avem multe de făcut pe stocare, dar și mai multe pe modernizarea rețelei. Am investit cam un miliard de euro până acum și sperăm să mai obținem o jumătate de miliard până la finalul anului, prin Mecanismul de modernizare”, a subliniat Sebastian Burduja.

În viziunea sa, cel mai mare dușman al Rusiei este chiar Rusia, deoarece „și-a subminat cea mai eficientă armă împotriva Europei: șantajul cu energie”.

1 Comentariu

  1. OMV va pune talpa la toate investitiile astea, ei sunt practic firma ruseasca. In plus, au oameni infiltrati la toate nivelurile de decizie si vor bate pasul pe loc, la fel ca la autostrada Pitesti Sibiu si Pitesti Craiova, care dupa 35 de ani inca nu sunt gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*