Rompetrol Rafinare, rezultat negativ de 34 milioane USD în primul semestrul

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primul semestru din acest an, o scădere a cifrei de afaceri și a profitului.

Petromidia, cea mai mare unitate de profil din România, a direcționat pe piața domestică două treimi din totalul producției obținute în perioada ianuarie – iunie 2023. În total, din aproape 2,7 milioane de tone de materii prime procesate în S1 2023, rafinăria a produs peste 2 milioane de tone de carburanți auto (benzine, diesel și jet A1).

„Cu toate acestea, compania a înregistrat rezultate financiare în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 2,7 miliarde de dolari (scădere de 9%), un profit operațional (EBITDA) de aproape 117 de milioane de dolari (scădere de 33%) și un rezultat net negativ de 34 de milioane de dolari.”, a anunțat compania.

Rezultatele financiare au fost influențate semnificativ de volatilitatea cotațiilor internaționale, atât la materii prime, cât și la produse finite. La nivel european, marjele de rafinare au scăzut cu 125,2 USD/MT (-64%) în trimestrul II 2023, față de trimestrul II 2022, respectiv cu 22,8 USD/MT (-18,3%) în semestrul I 2023, față de semestrul I 2022.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de 539 de milioane de dolari în al doilea trimestru al anului. De asemenea, contribuția în primul semestru din 2023 a fost de peste 907 de milioane de dolari, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuția la taxa de solidaritate pentru anul 2022.

Pentru semestru I 2023, compania a estimat o contribuție de 17,7 milioane de dolari, ținând cont de normele actuale ale OUG 186 – contribuția de solidaritate, menită să aplice o taxă de 60% pe profit. De asemenea, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei.

În trimestrul II si semestrul I 2023, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost de 1,4 milioane tone, respectiv 2,68 milioane tone, în creștere cu 5%, respectiv 16% față de perioadele similare ale anului trecut.

Creșterea se explică prin funcționarea rafinăriei pentru un număr mai mare de zile în semestrul I 2023, față de o funcționare discontinuă în anul 2022, cauzată de oprirea programată de 24 de zile, în lunile martie – aprilie 2022.

Raportat la primele 6 luni din an, Petromidia a înregistrat creșteri de 19% în producția de benzină – 717 mii de tone și de 12% în producția de motorine – 1,33 milioane de tone. Din total, 64% din producție a fost destinată pieței domestice, nivel asemănător perioadei ianuarie – iunie 2022.

În data de 21 iunie 2023, un incident tehnic, urmat de incendiu, s-a produs în instalația de Hidrocracare Blândă (MHC). În stransă colaborare cu autoritățile, compania a depus toate eforturile pentru stingerea incendiului și remedierea imediată a situației.

În ciuda incidentului, toate instalațiile rafinăriei Petromidia sunt în funcțiune, excepție fiind instalația MHC, astfel că Rompetrol Rafinare continuă să asigure produsele petroliere necesare pe piața din România. Lucrările de reabilitare sunt realizate de contractorul general al Grupului KMG International, Rominserv, cu sprijinul subcontractorilor specializați din regiune, urmând ca instalația să fie repornită în toamnă.

Cu toate acestea, unitatea din Năvodari a reușit să obțină rezultate operaționale bune în ceea ce privește randamentul produselor albe – 84,39%wt și indicele de intensitate energetică – 96,06%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*