Rusia a amenințat direct România, premierul Ciucă a dat replica

nicolae ciuca

Rusia a amenințat direct România, pe care a acuzat-o că a permis avioanelor de război ucrainene să-i folosească spațiul aerian. Premierul Nicolae Ciucă spune că ameninţările Rusiei cu privire la posibilitatea ca aeronave ucrainene să plece de pe aeroporturi din ţări vecine Ucrainei, inclusiv României, reprezint o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”. Premierul a explicat că un singur avion ucrainean a intrat în spaţiul aerian al României, în prima zi a războiului, iar acesta a plecat din România neînarmat (detalii despre acest caz puței citi AICI).

„Este o retorică folosită în ultima perioadă, prin care se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde vedem că sunt ucişi civili, unde vedem că nu se respectă absolut deloc legile conflictului armat, şi în felul acesta este mai uşor să spui atenţie la ceilalţi, pentru că vă puteţi transforma şi voi în parte a acţiunii beligerante pe care ei o desfăşoară”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă duminică seară, la Digi 24.

Întrebat dacă retorica folosită de Rusia are rolul de a crea temere României, Ciucă a răspuns că de regulă în conflictele armate de folosesc metode precum dezinformarea, inducerea în eroare, propaganda şi operaţiile informaţionale. 

„Eu cred că degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică, pentru că nu avem de ce să ne fie frică. Existăm măsuri concrete care s-au luat în interiorul Alianţei Nord-Atlantice astfel încât statele de pe frontiera estică a alianţei să beneficieze de măsuri întărite şi consolidate de descurajare şi apărare”, a adăugat Ciucă. 

Acesta a explicat că, de la debutul războiului din Ucraina, un avion ucrainean a intrat în spaţiul aerian al României, în prima zi a conflictului militar din ţara vecină, solicitând aterizare de urgenţă pe un aeroport românesc. 

„Avionul a plecat din România neînarmat tocmai pentru a evita orice situaţie în care să putem fi acuzaţi că a zburat o aeronavă de luptă să poată să intre direct în acţiune de pe teritoriul ţării noastre. Ca atare nu văd de ce am fi acuzaţi că am desfăşurat astfel de activităţi. A fost absolut public, transparent, fără niciun fel de intenţie de a ascunde ceva”, a mai afirmat premierul.

Ce spun Putin și Stoltenberg

Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului care vor fi apoi folosite împotriva ruşilor, acuzând România că a autorizat acest lucru, relatează Le Figaro şi msn.com.

 „Ştim sigur că avioane ucrainene de luptă au zburat în România şi în alte ţări învecinate. Folosirea reţelei de aerodromuri din aceste ţări ca bază pentru avioanele militare ucrainene şi folosirea ulterioară a acestora împotriva forţelor armate ale Rusiei se poate considera o implicare a acestor ţări într-un conflict armat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konachenkov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, sâmbătă, că Rusia va considera cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, relatează Le Figaro.

„Auzim că ar fi necesară stabilirea unei zone de excludere aeriană deasupra teritoriului ucrainean. Însă este imposibil să se facă acest lucru de pe teritoriul Ucrainei, se poate face doar din ţările învecinate”, a spus Putin.

Însă orice astfel de măsură ar fi considerată de Moscova „o participare la conflict armat” al oricărei ţări a cărei teritoriu ar fi folosit pentru „crearea unei ameninţări către militarii noştri”.

Miniştri de externe din statele NATO, care au participat vineri la o reuniune extraordinară la Bruxelles consacrată invaziei ruse în Ucraina, au luat în calcul ideea unei „zone interzise de zbor” deasupra Ucrainei, dar au convenit ca avioanele NATO să nu opereze peste spațiul aerian ucrainean, după cum a precizat secretarul general, Jens Stoltenberg.

Stabilirea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei ar putea duce la răspândirea războiului în mai multe țări europene, a spus secretarul general al NATO într-o conferinţă de presă.

Înțelegem disperarea, dar credem și că dacă am face asta (n.r stabilirea unei zone de excludere a zborului) am ajunge la un război cu drepturi depline în Europa, care să implice mult mai multe țări“, a spus Stoltenberg.

Aliații au convenit să nu opereze avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO pe teritoriul Ucrainei, a mai spus el.

În același timp, în calitate de aliați ai NATO, avem responsabilitatea de a preveni escaladarea acestui război dincolo de Ucraina, deoarece ar fi și mai periculos, mai devastator și ar provoca și mai multă suferință umană“, a continuat secretarul general al NATO.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a solicitat NATO să impună o zonă de excludere totală a zborului pentru avioanele, elicopterele şi rachetele ruseşti și a criticat dur NATO pentru că nu oferă acest lucru.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*