S-a ajuns la fundul sacului. Guvernul se pregătește să taie salariile sau să concedieze bugetari

Vin vremuri grele. Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat sâmbătă, la Antena 3, pentru prima dată, că pentru echilibrarea bugetului și respectarea sarcinilor asumate prin PNRR, guvernul ar putea revizui salariile bugetarilor sau ar putea chiar să reducă numărul acestora.

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență, este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și, să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale, iar modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibil că ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”.

Guvernul s-a apucat de tăierea a 20 miliarde lei pe cheltuieli, lucru confirmat de ministrul Finanțelor Adrian Câciu, după ce a constatat că au greșit bugetul pe 2023, așa cum a arătat și HotNews.ro.

Boloș spune că recentele declarații privind faptul că trebuie să reducă cheltuieli de 20 de miliarde de lei vor duce ușor spre aceste reforme pe care le cere Comisia.

„Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și cele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar. Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar”, a declarat Boloș la Antena 3.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*