Șase proiecte cu fonduri europene în Mangalia

Primăria Municipiului Mangalia a demarat, recent, lucrările de reabilitare și restaurare a bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – clădire monument istoric, unul din cele șase proiecte cu fonduri pregătire în derulate sau în pregătire în oraș și stațiuni.

Proiectul are o valoare de peste 11 milioane de lei. Lăcașul de cult, cu o vechime de peste 100 de ani, inclus în lista Monumentelor Istorice din județul Constanța, va fi reabilitat din punct de vedere arhitectural și va fi dotat cu toate echipamentele necesare pentru buna desfășurare a activității specifice. Vor fi refăcute fațadele, pictura murală exterioară și interioară și va fi consolidată structura de rezistență. De asemenea, alte intervenții presupun sistematizarea curții bisericii și refacerea perimetrului clădirii, precum și reabilitarea tuturor instalațiilor și a unui lumânărar. Toate cele patru fațade ale monumentului istoric sunt considerate reprezentative.

„Imediat ce problemele lăcașului de cult au fost semnalate de către conducerea parohiei, am elaborat și depus documentațiile necesare pentru obținerea finanțării. A fost un parcurs greu, având în vedere încadrarea clădirii în patrimoniul istoric, dar, iată că, astăzi, suntem cu schela în interiorul bisericii pentru a pune în valoare acest monument istoric”, a precizat edilul Mangaliei, Radu Cristian.

În prezent, Primăria Mangalia are în derulare încă două proiecte cu fonduri UE, care vizează reabilitarea infrastructurii în stațiunile Saturn și Neptun.

„Precizez că toate aceste proiecte cu fonduri UE, la care am început lucrările în această toamnă, au fost depuse pe noile axe de finanțare europeană în anii 2016 și 2017. Am intrat cu lucrările în teren, după 2-3 ani de întocmire, analiză și evaluare a tuturor documentațiilor tehnice aferente acestora, precum și după parcurgerea etapelor legale de licitație. Din păcate, unii politicieni locali dezinformează populația că am început lucrările în anul preelectoral. Toți cei interesați pot verifica traseul documentelor, care sunt publice atât la Primăria Mangalia, cât și la instituțiile guvernamentale”, a subliniat primarul Radu Cristian.

El a mai spus că, în perioada imediat următoare, vor fi alte trei proiecte cu fonduri UE, respectiv modernizarea falezei Mangalia – Saturn, reabilitarea unui număr de 17 străzi din municipiul Mangalia, precum și modernizarea pieței centrale a orașului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*