SLN: „Viața pe mare este una foarte grea, cu multe sacrificii și durere, dar este deopotrivă și una de excepție, o viață a elitelor”

SLE

Viața pe mare este una foarte grea, cu multe sacrificii și durere, dar este deopotrivă și una de excepție, o viață a elitelor, a celor care nu au voie să greșească.

„Marea își ia tributul ei câteodată nedrept de dureros și injust. Dar oamenii aceia sunt mereu în inimile noastre, a celor dragi și ei sunt mereu pomeniți.”, spun reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Ieri, de Ziua Recunoștinței, la monumentul „Crucea Marinarilor”, monument ridicat și cu sprijinul SLN, s-a desfășurat un emoționant moment de pomenire și pioasă rugăciune pentru cei ce și-au găsit liniștea veșnica lucrând pe întinsul apelor, moment urmărit și de câteva familii de navigatori și copii acestora. Comitetul Executiv SLN s-a rugat pentru liniștea tuturor navigatorilor români care astăzi nu mai sunt printre noi și a depus o coroană de flori „In memoriam”.

SLN a transmis și câteva date statistice interesante:

  • Astăzi, în România sunt peste 50.000 de navigatori maritimi și fluviali și peste 25.000 de lucrători portuari sau oameni care își desfășoară într-un fel sau altul activitatea lor pe întinsurile apelor.
  • Sindicatul Liber al Navigatorilor a semnat în acest an contracte de muncă standard  ITF care acoperă un număr record de peste 5.000 de navigatori, la care se mai adaugă și un număr însemnat de membri de sindicat care naviga pe diverse nave acoperite de alte contracte.
  • Pe timpul de când a fost declarată pandemia la nivel global, SLN a acordat asistență tuturor navigatorilor cu probleme. A propus și sprijinit adoptarea de decizii guvernamentale care să înlesnească activitatea schimburilor de echipaje, a sprijinit și implementat recomandările internaționale cu privire la activitatea navigatorilor, la documentele și certificatele navigatorilor și împreună cu structuri ale Autorităților Maritime a asistat navigatorii pentru rezolvarea corectă a problemelor lor.  În acest moment situația schimburilor de echipaj devine din nou îngrijorătoare, înregistrându-se un număr încă important de navigatori care nu pot fi repatriați din cauza restricțiilor impuse de unele țări.
  • În primele 7 luni ale anului 2021, SLN a asistat un număr record de 756 de navigatori cu probleme și a reușit recuperarea unei sume impresionante de peste jumătate de milion de dolari.
  • De la începutul anului, 12 cazuri deosebite soldate cu decese, accidente, dispariții de la bord, criminalizare a navigatorilor au fost înregistrate la sindicat

„Dincolo de toate aceste situații, cu atât mai mult astăzi trebuie să privim în viitor și să lăsăm moștenire generațiilor ce vor urma, o tradiție marinărească puternică și  un concept maritim (educațional, de pregătire și perfecționare, de atestare și brevetare) modern și atractiv.  Sindicatul Liber al Navigatorilor urează tuturor navigatorilor, familiilor acestora, tuturor celor care își sărbătoresc astăzi numele, Marinei Române  si presei care a sprijinit neincetat navigatorii romani –  LA MULTI ANI!”, au mai spus reprezentanții SLN.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*