Standard & Poor’s a confirmat ratingul de țară al României: „BBB-” cu perspectivă negativă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a confirmat ratingul de ţară al României la nivelul „BBB-”, cu perspectivă negativă. S&P estimează că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB şi consideră că Guvernul va majora pensiile în luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, potrivit prevederilor din Legea Pensiilor, impusă de PSD.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a reacționat, optimist ca de obicei.

„Anunţul Standard & Poor’s reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 şi asigurarea unor finanţe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Aşa cum am subliniat şi în trecut, agenţia consideră că situaţia gravă a finanţelor publice a fost cauzată de creşterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani”, a declarat Florin Cîţu.

„Deşi ne aşteptăm ca efectele negative economice şi fiscale induse de COVID-19 să împingă datoria publică netă a României la 43% din PIB în 2020, iar cheltuielile cu dobânzile să crească până la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipăm o consolidare fiscală semnificativă după alegeri”, se arată în raportul agenţiei.

Agenţia de evaluare estimează că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar dacă pensiile nu vor fi majorate cu 40%.

„Declinul economiei, alături de măsurile de stimulare şi declinul veniturilor fiscale vor adânci deficitul bugetar în acest an. Ca răspuns la efectele restricţiilor legate de Covid-19, autorităţile au lansat o serie de măsuri economice şi fiscale pentru a proteja companiile şi angajaţii. Deşi măsurile pot atenua în mod eficient o parte din efectele negative, credem că vor rezulta într-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul scăderii veniturilor din cauza contracţiei economice, ceea ce va împinge datoria publice peste 40% din PIB”, indică S&P.

S&P îşi motivează decizia de a menţine ratingul de ţară al României la nivelul investment grade „BBB-„, cu perspectivă negativă, argumentând că declinul bugetar provocat de pandemia COVID-19 va oferi guvernului un context politic pentru a reduce costul creşterilor de pensii prevăzute pentru luna septembrie. 

„În condiţiile apropierii alegerilor, credem că nu va putea retracta integral creşterea şi va majora totuşi pensiile cu aproximativ 10%”, precizează agenţia de rating.

Ratingul României ar putea fi retrogradat dacă dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate pentru o perioadă mai lungă decât anticipează agenţia în prezent, iar absenţa consolidării fiscale va conduce la o datorie mai mare sau un cost cu dobânzile mai ridicat decât este estimat, notează Profit.ro.

În decembrie 2019, Agenţia de evaluare Standard & Poor’s Global Ratings a anunţat că a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, în principal din cauza depăşirii ţintei de deficit bugetar, dar a menţinut ratingul creditului suveran în monedă străină şi pe termen scurt la „BBB- / A-3”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*