Statul român se împrumută cu 137.000 de lei ÎN FIECARE MINUT

Statul român se împrumută, în acest an, cu 137.000 în fiecare minut din acest an pentru a supraviețui economic.

Într-un document intitulat „Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2019”, Ministerul Finanțelor aratăcă necesarul de finanțare pentru 2019 este de 72 miliarde lei. Aceasta înseamnă peste 197 de milioane de lei pe zi, adică 8,2 milioane de lei pe oră sau 136.986 de lei pe minut, în fiecare minut.

Necesarul de finanțat rezultă din deficitul bugetar de sub 3% din PIB, adică aproximativ 28 miliarde lei. La această sumă se adaugă încă 44 de miliarde lei, o datorie care trebuie refinanțată pentru că ajunge la scadență, anul acesta.

Documentul Ministerului Finanțelor arată că statul va atrage de pe piața internă aproximativ 50 miliarde lei. Statul își propune să atragă de pe piețele externe 4,25 miliarde euro. Aceeași comparație cu anul trecut ne arată că împrumuturile externe au fost în valoare de 4,95 miliarde euro. Ceea ce arată, pentru anul acesta, o ușoară scădere a împrumuturilor de pe piețele internaționale. Sunt importante împrumuturile externe pentru că scadențele la care se obțin sunt tot mai mari ajungând până la 30 de ani.

Ministerul Finanțelor precizează în document că se dorește menținerea rezervei financiare de la Trezoreria Statului, în valoare de aproximativ cinci miliarde euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*