Sterk Plast vrea să angajeze încă 300 de persoane în Medgidia

sterk plast medgidia

Producătorul de mase plastice Sterk Plast vrea să continue investiţiile în producţie în anii următori şi să mai angajeze cel puţin 300 de persoane, în contextul în care investiţia de 5 milioane euro derulată în prezent va duce la capacitate maximă hala din Medgidia, judeţul Constanţa, a explicat Suleyman Islambay, administrator şi acţionar majoritar al Sterk Plast, în emisiunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

„Ţinta este ca Sterk Plast să devină un actor cunoscut nu numai în ţară, ci şi în Europa pe sectorul de mase plastice. Cu siguranţă vom mai avea nevoie de finanţări pentru că hala pe care o avem acum va fi deja utilizată la capacitate maximă când se va realiza investiţia actuală de 5 mil. euro. Atunci vom avea nevoie şi de alte locaţii, bineînţeles”. 

Compania a accesat un ajutor de stat prin intermediul schemei de investiţii reglementate prin HG 807/2014, într-un proiect de 5 mil. euro, unde componenta nerambur­sabilă se ridică la 2,5 mil. euro. Prin acest proiect, producătorul extinde capacitatea de producţie a fabricii din Medgidia. 

„Din cauza pandemiei cererea a crescut, iar asta a generat automat nevoia pentru investiţii în creşterea capacităţii pentru că am ajuns în imposibilitatea de a onora comenzile. (…) Ţinta noastră principală este să creştem capacitatea de producţie în fabrica pe care o avem, iar proiectul de faţă a fost făcut pe achiziţie de echipamente”. 

Sterk Plast a fost înfiinţată în România în anul 2000 de Suleyman Islambay şi Haci Vural, iar în prezent acţionariatul este împărţit între Suleyman Islambay (65%), Erkan Genc (25%), respectiv Mahmut Aydeniz (10%), potrivit datelor de pe platforma Confidas.

Producătorul a demarat în anul 2015 un amplu proiect investiţional într-o nouă fabrică situată în Medgidia cu o suprafaţă de peste 42.000 mp. În anul 2018, aceasta a devenit funcţională. Investiţiile totale ale companiei s-au ridicat în ultimele două decenii la circa 20 mil. euro. Compania a avut un rulaj de circa 27 milioane euro în 2020. 

„Studiile făcute de noi ne arată că aco­perim 50% din piaţa locală cu pro­­ducţia noastră, de aceea acum ţinta este să ne extindem şi către exteriorul ţării, la export. În momen­tul de faţă avem contracte cu Marea Britanie şi solicitări din mai multe ţări din Europa, de aceea ne dorim în primul rând să ne creştem capaci­tatea, să putem onora atât comenzile interne, cât şi pe cele externe”. 

Compania a anunţat recent că îşi doreşte ca 40% din vânzări să fie realizate la export în următorii ani, iar printre pieţele vizate se numără Marea Britanie, Germania, Bulgaria, Grecia, Ungaria sau Polonia. 

Sterk Plast are în prezent circa 450 de angajaţi şi are un plan de a mări echipa, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu.  „Ţinta pe termen scurt este să ajungem la 550 de angajaţi, iar asta vom realiza prin această investiţie. Ţinta pe care o avem noi pe termen mediu este să ajungem la 750 de angajaţi”. 

Întrebat dacă vizează extinderea producţiei şi în altă locaţie dincolo de cea unde se situează actuala fabrică, Islambay a explicat că nu exclude această opţiune. 

„Ne dorim în principal să dezvoltăm în Medgidia, dar în funcţie de situaţie şi de oportunităţi nu putem exclude alte zone şi alte locaţii unde să putem merge şi să facem producţie utilizând experienţa acumulată aici”. 

Un alt plan al companiei ţine de reciclare, întrucât producătorii din această piaţă sunt încurajaţi să gândească lanţuri integrate prin care să se asigure că impactul asupra mediului este cât mai redus.  „Reciclarea este un aspect important al producţiei de plastic. Îl producem, îl punem pe piaţă, dar trebuie să ne asigurăm că impactul asupra mediului va fi redus la minim. De aceea avem alături de noi o societate care se ocupă de reciclare, cu care colaborăm şi vrem să dezvoltăm proiecte împreună cu ei”. 

Sterk Plast a atras ajutorul de stat cu ajutorul firmei de consultanţă REI Finance Advisors, iar procesul a fost unul rapid, care a durat circa trei luni. 

„Pregătirea şi definirea proiectului a durat o lună, iar proiectul a fost depus undeva la final de decembrie. Acordul de finanţare a fost emis pe 9 aprilie, deci cam trei luni de zile a stat în evaluare”, a explicat Roxana Mircea, managing partner, REI Finance Advisors, prezentă în emisiune concomitent cu reprezentanţii Sterk Plast. 

Schema de ajutor de stat 807/2014 este cea mai atractivă variantă de finanţare nerambursabilă deschisă în acest moment pentru companiile din România, oferind finanţare pentru proiecte de investiţii de minimum 1 mil. euro. Componenta nerambursabilă diferă ca procent în funcţie de zona din ţară în care este realizată investiţia, iar anul 2021 ar putea fi ultimul în care componenta nerambursabilă ajunge şi până la 50% din valoarea proiectului. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*