Transgaz pregătește investiții de 4,2 miliarde euro, inclusiv pentru transportul gazelor naturale din Marea Neagră

legea offshore
Imagine cu caracter demonstrativ

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat, în şedinţa comitetului de reglementare din 25 noiembrie, planul de investiţii al Transgaz pentru perioada 2020-2029, care prevede proiecte cu o valoare totală de 4,2 miliarde de euro, potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei.

„Managementul companiei Transgaz continuă unul dintre cele mai mari şi mai importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România din ultimii 20 de ani, cu proiecte de investiţii estimate la aproximativ 4,2 miliarde de euro, proiecte ce vor avea ca rezultat crearea de noi culoare de transport gaze naturale esenţiale pentru transportul, atât pe piaţa autohtonă, cât şi pe pieţele din regiune, a cantităţilor de gaze naturale descoperite în Marea Neagră, dar şi după integrarea României în marile traseele transfrontaliere ale Coridorului Sud-Est/Nord-Sud al Europei”, se arată în Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor.

Printre proiectele prioritare este inclusă conducta BRUA, a cărei primă fază, cea de pe teritoriul României, în valoare de 423 de milioane de lei, a fost finalizată duminica trecută.

Coridorul sudic de transport pentru preluarea gazelor din Marea Neagră (371 milioane de euro), interconectarea SNT cu conducta de tranzit T1 şi reverse-flow Isaccea (77 milioane de euro), precum şi modernizarea staţiilor de la Isaccea şi Negru Vodă, interconectarea cu Serbia şi cu Ungaria, precum şi noi dezvoltări ale SNT în nord-estul ţării, cu scopul de a îmbunătăţi aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova (174 milioane de euro).

Totodată, consumul de gaze al ţării este estimat să crească cu 10% în următorii 10 ani, de la 120 de GWh în 2020 la 132 GWh în 2030. Transgaz citează drept sursă Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru această informaţie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*