Turcii de la Omnia care au investit în Medgidia au ajuns cei mai mari exportatori din domeniu, dar nu se opresc aici

Primăria Medgidia a eliberat pe 28 decembrie autorizația de construire pentru o nouă investiție de 75 de milioane de euro ce va fi realizată de Omnia Europe SA. Noul proiect vine în continuarea fabricii care funcționează deja în municipiu și pentru care primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, a semnat autorizația în decembrie 2021.

Pe 28 decembrie 2023, Primăria Medgidia a eliberat autorizația de construire pentru extinderea proiectului celei mai mari fabrici de amidon din sud-estul Europei, construită de SC Omnia Europe SA pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Este vorba despre o investiție de 75 de milioane de euro care se va realiza în continuarea fabricii care deja funcționează.

Potrivit Termene.ro, în 2022, Omnia Europe SA, care are ca acționar principal o importantă firmă din Turcia și care este administrată de trei cetățeni turci, a avut o cifră de afaceri de 422.242.760 lei, profit de 104.182.053 lei, o medie de 180 de angajați.

Fabrica din Medgidia este cea mai mare investiție „green field”, cum spun economiștii, adică de la zero, din județul Constanța.

Cel mai mare exportator din România

Omnia Europe, producător de amidon care a deschis în 2022 o fabrică în Medgidia după o investiţie iniţială de 78 de milioane de euro, a fost principalul ex­portator din domeniul pro­duselor industriei mo­răritului, malţ, ami­don, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. 

Practic, intrarea Omnia Europe în producţie se vede şi în exporturi, astfel că în domeniul de produse ale industriei morăritului, malţ, amidon etc. expor­turile au ajuns în 2022 la 95 de milioa­ne de euro, adică de trei ori şi jumătate faţă de anul precedent, conform calcu­lelor ZF. 

Fabrica de amidon, ce se în­tinde pe 10 hectare în apropiere de ca­nalul Dunăre-Marea Neagră, produce amidon natural, fructoză, glucoză, maltodextrină, tărâţe, germeni. De altfel, în topul exportatorilor de za­haruri şi produse zaharoase Omnia Europe se află pe locul doi după Agrana România. Potrivit datelor furnizate anterior de companie, 98% din producţie merge la export. Fabrica poate procesa 120.000 de tone de porumb pe an pentru început, potrivit ultimelor date. Turcii au pariat pe România pentru că este o piaţă cu potenţial din prisma faptului că materia primă, porumbul, se găseşte aici.

Noua investiție, aplaudată de liberali

Investiția a fost felicitată de președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă.

„Valoarea de investiție a noului proiect din #Medgidia se ridică la 75 de milioane de euro, o sumă consistentă care va aduce beneficii, pe termen lung, întregii comunități. Prin intermediul taxelor și impozitelor plătite către bugetul local, fabrica proiectată va contribui la consolidarea resurselor financiare ale comunității, sprijinind, în mod direct, serviciile publice și proiectele pentru dezvoltare locală. Este de apreciat faptul că în timpul mandatelor lui #ValentinVrabie, Medgidia și-a schimbat complet paradigma de dezvoltare, în ceea ce privește accesarea de fonduri, dar și atragerea de investitori. Datorită deschiderii față de investitori și a colaborării eficiente, precum și a unei viziuni pro-active, astăzi, acest municipiu este un reper de administrație liberală de succes. Desigur, aspectele pe care le consider caracteristice primarilor #PNL din județul #Constanța sunt acordarea unui interes aparte investițiilor în infrastructura publică, prin accesarea de fonduri guvernamentale și europene, dar și prin atragerea de investiții private, contribuind astfel la prosperitatea și modernizarea întregii regiuni.”, a declarata acesta, printr-o postare pe Facebook.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*