Un economist celebru spune că pentru România ar fi un DEZASTRU să adopte moneda euro

euro

Andrei Caramitru, un economist cu studii în Elveția, spune că aderarea României la euro ar fi cel mai mare dezastru posibil.

Acesta a explicat de ce. Economia are 3 pârghii mari și late prin care o poți gestiona și atât, 3 pedale ca la mașină: deficitul bugetar / bugetul, cursul monezii și nivelul dobânzii.

Când intri în zona euro, se întâmplă următoarele:

cursul monezii e blocat pentru totdeauna față de celelalte monezi din zona EUR. Deci – dacă cumva ai nevoie să scadă moneda ta un pic (ca după să ai iar creștere economică) – supapa asta, pedala asta e blocată nu mai există

– nivelul de dobânzi e setat de banca centrală europeană (și e influențat de situația din Germania/Franta/Italia nu de situația ta). Deci – dacă aia o duc bine și tu nu – o să crească dobânda ceea ce te aruncă în aer. Dacă e invers – o să scadă dobânda prea mult ceea ce duce imediat la o supra-indatorare a ta.

„De asta – toate țările de fapt suferă imens în chingile astea. TOATE țările din zona EUR au performat MAI PROST decât cele din afară, din 2008 până acum. Grecia a intrat în implozie, Italia e în stagnare completă. Acum și Germania nu e ok deloc. Cine a câștigat ? Absolut nimeni. În schimb – Polonia și România au supra-performat ca creștere economică.”, a spus Caramitru.

Acesta adaugă că mai e ceva.

„Ca să ai o monedă comună (cum are SUA) ai nevoie și de un buget comun – care face transferuri MARI între regiunile bogate și cele sărace și compensează lipsa de flexibilitate. SUA are 20% din PIB buget federal. UE e la 1%. E total insuficient – deci EUR e o struto-camila nefuncțională. De asta multe țări mai mari au refuzat să intre (UK, Polonia, țările scandinave).”

Concluzia sa: „Deci – atenție – DOAMNE FEREȘTE să intrăm în zona EUR. Pentru noi ar fi o IMENSA catastrofă.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*