Zece sfaturi care ne ajută să conducem mai eficient

Prețul benzinei și motorinei este aproape 8 lei pe litru – cel mai mare din istorie. Războiul din Ucraina nu dă semne să se termine, iar decizia SUA și Marii Britanie de a nu mai importata petrol din Rusia va duce la o nouă creștere a prețurilor. În aceste condiții, ce putem face pentru a consuma cât mai puțin combustibil? Ziariștii englezi au întocmit un top 10 al sfaturilor care ne ajută să conducem cât mai eficient.

1. Asigurați-vă că vehiculul este în stare perfectă de funcționare

Dacă conduceți o mașină mai veche, care nu a fost întreținută de câțiva ani, acum ar putea fi momentul să o rezervați pentru a vă asigura că funcționează cât se poate de eficient. Frânele blocate, anvelopele învechite, senzorii defecți, uleiul vechi și întreținerea generală de proastă calitate a motorului sunt doar câțiva dintre factorii care ar putea afecta consumul mașinii tale. Din păcate, în România, aproape jumătate din mașinile controlate de RAR în trafic aveau probleme mari. Peste 72% din cărțile de identitate, eliberate pentru autovehicule second hand.

2. Verificați presiunea în anvelope

Una dintre cele mai simple soluții pentru a vă asigura că vehiculul dumneavoastră funcționează la eficiență maximă este să verificați în mod regulat dacă anvelopele sunt umflate la nivelul corect. Se estimează că anvelopele umflate cu o presiune mai mică au un impact asupra consumului de combustibil al unei mașini cu până la 10%. Consultați manualul de utilizare al mașinii pentru a afla care sunt presiunile optime. Majoritatea modelelor au, de asemenea, informațiile despre presiunea în anvelope detaliate pe un autocolant de pe pragul ușii șoferului – în timp ce mașinile moderne ar putea afișa și presiunea în panoul de instrumente sau să vă avertizeze dacă presiunea este incorectă.

3. Dacă mașina voastră are un mod „eco”, folosiți-l

Multe motoare moderne sunt acum echipate cu moduri de conducere reglabile. Dacă al tău are, probabil că are o setare „eco”. Utilizarea acestor moduri va restricționa cât de repede accelerează mașina. Accelerația mai lentă și mai lină va contribui la reducerea consumului de combustibil.

4. Dacă mașina ta nu are o setare eco, fii blând cu accelerația

Dacă aveți o mașină care nu are moduri de condus reglabile, încercați să repetați ceea ce face cu piciorul drept. Aceasta înseamnă că iei mai ușor pedala de accelerație când poți. Viteza excesivă este cel mai mare factor de consum de combustibil, astfel încât să ai un picior drept ușor și să te asiguri că toată accelerația este blândă este foarte important pentru o conducere eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil. Când porniți din loc, cum ar fi la semafoare și la intersecții, încercați să nu reacționați ca și cum ați fi pe grila de start la Formula 1.

5. Utilizați cea mai mare viteză posibilă

Experții spun că cel mai mare secret pentru obținerea unui consum bun este, dacă aveți cutie manuală, conducerea în cea mai mare viteză posibilă pentru vehiculul vostru, păstrând limita de viteză. „Cel mai bun sfat în zonele urbane este să schimbați treptele cât mai repede posibil, cu cele mai mici turații posibil, probabil la aproximativ 2000 rpm”, se spune.

6. Anticipați cu mult înainte pentru a păstra combustibilul la frânare

Accelerația puternică va reduce economia de combustibil, dar frânarea prea puternică are și ea același impact, deoarece puteți folosi mai puțin combustibil dacă opriți mai treptat. Acest lucru necesită ca șoferul să anticipeze fluxul de trafic înainte, dar este o modalitate excelentă de a limita consumul de combustibil.

Recomandare: În România nu se vor mai vinde mașini care au motoare cu combustie internă. Mai sunt câțiva ani

7. Cruise controlul nu este prietenul tău dacă vrei să economisești combustibil

În timp ce mulți vor crede că utilizarea funcționalității de control al vitezei de croazieră va asigura cea mai redusă utilizare a combustibilului, acesta nu este întotdeauna cazul. Cruise control-ul că poate ajute cel mai mult pe autostrăzi cu suprafață plană, pe care conduceți cu viteză constantă. Cu toate acestea, dacă ar fi să îl utilizați constant și nu pe drumuri plate, ați observa o creștere a consumului de combustibil. Mașina va reacționa mai lent la schimbările de altitudine, adică atunci când ajungeți la vârful unui deal – moment în care în mod normal ați lua piciorul de pe accelerație pentru a menține mai mult o viteză constantă la coborâre – cruise control-ul o va menține pornită puțin mai mult.

8. Evitați utilizarea aerului condiționat și a încălzitorului

Nu folosiți aerul condiționat decât dacă trebuie cu adevărat, deoarece folosește puterea motorului și, prin urmare, crește consumul de combustibil cu până la 10% în călătoriile mai scurte. Acest lucru nu ar trebui să fie o problemă în lunile mai răcoroase, deși utilizarea unui încălzitor al unei mașini va avea un impact similar, cu acesta scăzând de puterea motorului și, prin urmare, scăzând economia de combustibil. Îmbracă-te in funcție de vreme, este cel mai bun sfat.

9. Un motor cald este mai eficient, așa că faceți mai multe comisioane într-o singură călătorie

Odată ce un motor este încălzit, acesta va funcționa cel mai eficient, în timp ce mai multe porniri la rece vor crește consumul de combustibil. Deci, dacă aveți mai multe comisioane sau călătorii într-o zi, încercați să le faceți pe toate dintr-o singură mișcare. Schimbarea sezonului de la iarnă la primăvară ar trebui, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea economiei de combustibil. Temperaturile mai calde ar trebui să îmbunătățească semnificativ consumul.

10. Fă-ți mașina cât mai ușoară

Deși acest lucru nu va face cea mai mare diferență pentru consumul vostru, dacă scoateți obiectele grele din mașină, consumul se va îmbunătăți foarte puțin. Dacă aveți bare de acoperiș și un portbagaj exterior, dar nu le folosiți, scoateți-le, deoarece ar putea face motorul mai puțin eficient. Potrivit Energy Saving Trust, un grilaj pus pe mașină adaugă 16% rezistență atunci când conduceți la 120 km/oră. La aceeași viteză, un portbagaj pus pe mașină adaugă 39%, ceea ce face vehiculul dvs. mult mai puțin eficient din punct de vedere al consumului de combustibil. Conducerea cu geamul complet deschis are, de asemenea, un efect similar.

Recomandare: În 2022 nu va exista o taxă auto sau o taxă de primă înmatriculare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*