Primăria municipiului Constanța anunță începerea etapei de consultare a publicului privind elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu – „Amenajare zonă loisir – Port Tomis”, inițiator: Primăria municipului Constanța, în perioada 16.11.2023 – 01.12.2023.
Documentația este disponibilă spre consultare pe pagina de internet a instituției, la adresa www.primaria-constanta.ro, secțiunea Despre intituție/ Urbanism/ Lista cu dezbateri publice pe teme de urbanism/ punctul 945, începând cu data de 16.11.2023. (click AICI).
Publicul este invitat să transmită eventualele observații asupra documentelor disponibile pe site-ul Primăriei municipului Constanța, prin e-mail la adresa: primarie@primaria-constanta.ro, prin poștă la sediul Primăriei municipiului Constanța, Bd. Tomis nr. 51, Biroul Planificare Urbană, camera 212 sau prin intermediul Registraturii – Centrul de Informare Cetăţeni din clădirea City Park Mall, bd. Alexandru Lăpuşneanu nr. 116C, Constanţa, în perioada 16.11.2023 – 01.12.2023.
Prin documentația P.U.D. se propune realizarea unei/unor zone de alimentație publică (în completarea unităților de alimentație existente în prezent în vecinătatea de sud a zonei reglementate), menținerea parțială a parcării existente, realizarea unei zone de spații verzi amenajate, destinate loisir-lui, amenajarea unei piațete urbane publice și a unor masive/aliniamente de arbori/arbuști luând în considerare și chiar evidențiind obiectivele de patrimoniu construit din imediata proximitate.
Au fost întocmite trei variante de reglementare urbanistică, care diferă, în primul rând, în ceea ce privește conformarea construcțiilor propuse.
Varianta 1: Pavilioanele propuse vor avea formă dreptunghiulară în plan. Trei dintre acestea vor fi dispuse în partea de nord, iar unul în partea de sud a zonei reglementate. În zona posterioară a celor trei pavilioane din nord, se propune realizarea unei parcări adiacentă zonei de alimentație publică. În spațiul din dreptul zonei Sutzu, inclus în zona reglementată prin P.U.D., se propune o piațetă urbană betonată și un spațiu verde plantat doar cu vegetație acoperitoare de sol sau cu vegetație de înălțime mică (sub 0,5 metri), pentru asigurarea perspectivei către Vila Sutzu din zona de promenadă situată în estul zonei reglementate. În cadrul piațetei urbane se propune amplasarea unui element simbol de tip statuie/instalație artistică ce va avea rol de reper la nivel local. În părțile de nord și de sud ale piațetei, se propune plantarea de vegetație de înălțime medie (arbuști/subarbuști cu înălțimea de maximum 2,5 metri), pentru direcționarea perspectivei către monumentul istoric, dar totodată fără a obtura perspectiva din zona de promenadă. Această zonă va fi traversată de traseul principal de circulație pietonală din zona de studiu, care traversează pe diagonală, pe direcția sud-vest – nord-est, zona piațetei urbane. Se propune marcarea acestui traseu prin amplasarea de vegetație rezistentă în sezonul rece, adiacent căii de circulație. În partea de sud se propune amplasarea unui loc de joacă pentru copii, în proximitatea pavilionului de alimentație publică.
Varianta 2: Pavilioanele propuse vor avea formă dreptunghiulară în plan. Acestea vor fi dispuse în partea de nord a zonei reglementate. În zona posterioară a pavilioanelor, se propune realizarea unei parcări adiacentă zonei de alimentație publică. În zona adiacentă Vilei Sutzu, situată în vestul zonei reglementate prin P.U.D., se propune realizarea unei amenajări peisagistice care să contureze unghiurile e perspectivă către monumentul istoric. Astfel, se propune dispunerea de vegetație înaltă (arbuști/subarbuști cu înălțimea de maximum 2,5 metri) sub formă de aliniamente al căror punct imaginar de pornire corespunde cu fațada vilei Sutzu, și care sunt dispune radial către zona de promenadă din partea de est a zonei reglementate. Unul dintre spațiile interstițiale va fi ocupat de o piațetă urbană care pornește din imediata proximitate a vilei Sutzu. În cadrul piațetei urbane se propune amplasarea unui element simbol de tip statuie/instalație artistică ce va avea rol de reper la nivel local.
Varianta 3: Spațiile închise ale pavilioanelor propuse vor avea formă rectangulară în plan (pentru mobilarea interioară adecvată), iar terasa adiacentă va avea formă organică. Acestea vor fi dispuse în partea de nord-vest a zonei reglementate. Cele patru pavilioane vor fi direcționate către o piațetă interioară în care se propun alveole de vegetație joasă sau medie (tip mix pentru pajiști și arbuști/graminee) și o zonă pentru un foișor (pentru evenimente/popas). În spațiul dispus între pavilioanele propuse și strada Lebedei, se propune realizarea unei parcări. Se propun două pergole acoperite cu vegetație urcătoare adiacente locurilor de parcare, atât pentru asigurarea confortului termic în timpul sezonului, cât și ca element de design urban și mijloc de creștere a suprafeței plantate în zona parcării. În zona adiacentă Vilei Sutzu, situată în vestul zonei reglementate prin P.U.D., se propune realizarea unei amenajări peisagistice care să direcționeze fluxurile de circulație pietonală și prin care să fie valorificată perspectiva către Vila Sutzu. Se propune dispunerea vegetației pe paliere de înălțime, astfel: Adiacent Vilei Sutzu, de o parte și de alta, se propun două masive dense (cu vegetație înaltă), pentru conturarea/încadrarea perspectivei către monument – marcată pe planul de reglementări urbanistice cu simbolul V1. Următoarele paliere sunt dispuse preponderent în semicercuri în zona de sud, al căror centru este chiar monumentul vilei Sutzu. Primul palier este compus din masive vegetale transparente, cu densitatea foliajului mai mică de 40% și etse marcat pe plan cu simbolul V2. Următorul palier este alcătuit fie din arbuști, fie din graminee/ierburi ornamentale, cu înălțimea maximă de 3,5 metri și este marcat pe plan cu simbolul V3. Adiacent piațetei urbane se propune o zonă de vegetație joasă (marcată cu simbolul V4 pe planul de reglementări urbanistice), tip mix de plante perene/mix pentru pajiști pentru marcarea zonei centrale a amenajării. Ultimul palier este reprezentat de gazon și este marcat pe planul de reglementări urbanistice cu simbolul V5.
Se propune ierarhizarea circulației pietonale, astfel: o circulație principală, care traversează zonele-cheie ale amenajării, respectiv piațeta urbană adiacentă vilei Sutzu și spațiul interstițial adiacent pavilioanelor de alimentație publică, circulații secundare – reprezentând circulația adiacentă străzii Lebedei și circulațiile de legătură între zonele de interes (zona străzii Lebedei, zona piațetei urbane și zona spațiului interstițial pavilioanelor) și circulații terțiare, reprezentate de alei acoperite cu materiale vegetale/pietriș, dispuse în partea de sud a amenajării.
În cadrul amenajării vor fi dispuse elemente cu rol de reper sau de marcare a unor anumite spații: elemente singulare – reprezentate de un element vegetal cu siluetă/cromatică/înălțime/densitate a foliajului diferită de cele din proximitate, grupuri compoziționale principale – grupuri de vegetație alcătuite din exemplare diferite prin siluetă/cromatică/înălțime/densitate a foliajului și grupuri compoziționale secundare – grupuri de vegetație alcătuite din exemplare diferite prin siluetă/înălțime. Pe suprafața piațetei urbane se propune, se ademenea, amplasarea unui element simbol cu rol de reper la nivel local, care va putea fi constituit de o instalație artistică/o statuie/un luciu de apă. Platformele betonate existente se vor menține parțial, având în vedere că starea acestora este foarte bună. În prezent, pe platformă sunt marcate locurile de parcare, însă este necesară reorganizarea acestora în zona în care platforma se va menține. Platforma se va desface în zonele în care urmează a fi amplasate platformele betonate pentru pavilioane și în zonele în care se propun spații plantate. Fiecare pavilion va fi realizat din structură metalică, fiind încadrate în categoria construcțiilor ușoare. Acestea nu su
Fii primul care comentează