Cum a prins ANAF o familie care nu a declarat venituri de circa 30.000 de euro

Dacă încasezi cash, ANAF nu are cum să te prindă, potrivit unei idei larg răspândite. Expertul contabil Luiza Daneliuc a publicat un articol despre un control ANAF, în care suma nedeclarată a fost identificată prin metode indirecte și impozitată cu noul impozit de 70% pe veniturile din surse neidentificate. 

Particularitatea este că sumele nu doar că au fost nedeclarate, ci atât ANAF, dar mai ales contribuabilul, nu a putut justifica proveniența sumelor (el a încercat, dar ANAF a respins motivația sa), motiv pentru care acestea au fost impozitate cu 70% impozit pentru veniturile din surse neidentificate.

Cum s-a aplicat legea

Două aspecte sunt de remarcat în ceea ce privește procedura aplicată:

  1. Verificarea s-a făcut pe ani anteriori intrării în vigoare a legislației cu impozitul de 70%. Legislația a intrat în vigoare din 1 iulie 2024, iar verificarea în cauză a fost făcută pentru ani anteriori. Nu o să intru în amănunte referitoare la ani sau sume, ca să păstrăm toate datele confidențiale. Ce pot spune este că anii pentru care s-a făcut verificarea nu sunt ani pentru care s-a prescris termenul, deci suntem în termenul de 5 ani de prescripție pentru care ANAF poate face verificări. Știu că a fost și este în continuare o discuție pe această temă, dacă procentul de 70% se poate aplica și pentru venituri realizate înainte de intrarea în vigoare a legii. Ei bine, în acest caz cel puțin, s-a aplicat pentru venituri realizate înainte.
  2. Verificarea în cauză a început înainte de intrarea în vigoare a legii cu procentul de 70%. La data începerii verificării, legea era publicată în Monitorul Oficial, dar nu era încă aplicabilă. Astfel, dacă controlul se termina mai devreme, acest procent de 70% nu putea fi aplicat.

Cum s-a derulat procedura

Persoana fizică a primit o solicitare pentru a prezenta documente pentru discrepanțe constatate de ANAF în urma unei verificări documentare (efectuată în background) între sumele rulate prin conturi și veniturile declarate. Pentru aceste discrepanțe, persoana a fost invitată să prezinte dovezi privind sursa banilor pentru sumele depuse în bancă și sumele rulate prin bancă. În principal, era vorba de bani depuși cash la bancomat în contul personal.

Cum a justificat persoana fizică sumele depuse cash la bancomat:

  • Dar de botez – X lei
  • Împrumut de la familia apropiată ca ajutor pentru întemeierea unei familii și pentru achiziționarea unui imobil – Y lei

Persoana fizică a precizat în declarație și faptul că pentru aceste împrumuturi primite nu a întocmit niciun fel de documente, respectiv niciun contract de împrumut. Persoana fizică a specificat, cu trimitere la banii încasați de la botez, faptul că donațiile și cadourile sunt neimpozabile.

Ce a zis ANAF referitor la explicațiile persoanei fizice

S-a verificat „capacitatea de finanțare a persoanelor mai sus menționate”, adică a familiei apropiate, de la care persoana fizică a declarat că ar fi împrumutat banii. Capacitatea de finanțare s-a verificat accesând fișa de plătitor de la ANAF pentru acele persoane și s-a constatat că ele nu făcuseră (sau nu declaraseră) venituri suficiente pentru a împrumuta pe cineva cu suma de bani declarată și, în același timp, să își acopere și cheltuielile minime de trai. Așadar, ANAF a stabilit că banii nu puteau veni din împrumuturile luate de la familie, sursa banilor declarată de contribuabil nu a fost acceptată de către ANAF.

După ce ANAF a stabilit că banii nu puteau veni din împrumuturi, au verificat și dacă persoana în cauză putea avea banii respectivi din venituri proprii. Astfel, au verificat:

  • depunerile de numerar în contul personal + creditările pentru firmă în numerar + cheltuielile minime personale = total bani cash rulați/cheltuiți și au comparat cu:
  • veniturile declarate din: salarii, dividende, dobânzi + cadou botez

De împrumutul de la familie nu au ținut cont deoarece s-a considerat că familia nu avea capacitatea de a furniza acele împrumuturi. Diferența dintre sumele de bani cash cheltuite/rulate și sumele declarate ca venituri + bani de botez a fost considerată venit din sursă neidentificată și a fost impozitată cu impozit de 70% pe veniturile din sumele a căror sursă este neidentificată, la care s-au adăugat dobânzi și penalități.

Ca ordin de mărime, vorbim de o sumă nedeclarată de 30.000 euro, deci un impozit de aproximativ 21.000 euro + dobânzi și penalități.

Citește mai mult AICI.

Recomandare:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*