PR COVID-19: După chinezi, și Putin se oferă să ne salveze lumea, după ce Rusia a raportat un număr infim de îmbolnăviri cu coronavirus

„Teme-te de chinezi chiar și când îți fac daruri”, articolul pe care l-am publicat în dimineața zilei de 23 martie 2020, a avut un impact important, oamenii sunt interesați să citească despre ofensiva mediatică întreținută și promovată de către regimuri autoritare. Și sunt interesați să se pună la adăpost de propaganda nocivă a acestor regimuri.

Rusia este catalogată de către Freedom House ca fiind o țară în care libertățile cetățenilor nu sunt respectate, cu un scor de 20, pe o scară de la 1 la 100, Rusia este considerată “not free”.

Conform Freedom House, „Puterea în sistemul politic autoritar al Rusiei este concentrată în mâinile președintelui Vladimir Putin. Cu forțe de securitate loiale, un sistem judiciar aservit, mass-media controlată și un legislativ de către un partid de guvernământ și facțiuni de opoziție pliabile, Kremlinul este capabil să manipuleze alegerile și să suprime dizidența autentică. Corupția răspândită facilitează legăturile dintre birocrați și grupuri de crimă organizată.

Dar ce se întămplă în Rusia? Până la ora scrierii acestui articol, Rusia a raportat 495 de cazuri, la o populație de 144 de milioane de locuitori, lucru care stârnește consternarea întregii opinii publice, de pe întreg mapamondul. Doar în Luxemburg, un stat cu o populație de 600.000 de locuitori, au fost raportate 875 de cazuri.

Întrebarea care se pune este „Spune Rusia adevărul în legătură cu numărul cazurilor raportate către Organizația Mondială a Sănătății?”

Într-o ieșire ironică, președintele Belarusului, Aleksandr Lukashenko, a catalogat drept ciudată închiderea graniței ruso-belaruse, afirmând că oficialii de la Kremlin nu înțeleg ce se întâmplă.

Pe plan intern, Rusia se confruntă cu un val de scepticism în legătură cu numărul de cazuri raportate, populația își amintește de modul în care autoritățile au comunicat în despre dezastrul de la Cernobîl (1986) sau epidemia de HIV/SIDA din anii ’80, subiecte ce au fost cenzurate masiv de către Kremlin la vremea respectivă.

Cum acționează Rusia pe plan extern? Marketing și demagogie, promovate agresiv. În data de 22 martie, regimul de la Kremlin a decis să trimită în Italia echipamente medicale pentru combaterea COVID-19. Pe acestea scria „From Russia with love”.

Într-o ieșire publică, Ovidiu Raețchi exprimă clar situația cu care ne confruntăm în prezent (Sursa: Facebook Ovidiu Alexandru Raețchi):

„Cât despre Putin, acesta va face tot ce este posibil să țină cât mai jos raportările privind numărul de infectări până la sfârșitul lunii aprilie, când ar urma să aibă loc referendumul prin care să fie declarat președinte pe viață. Pentru el e foarte important sa fie „întronizat” înainte ca pandemia să scoată la iveală eventualele probleme din sistemul sanitar.

În acest timp, Uniunea noastră Europeană, cu toate greșelile și ezitările ei, a ales să spună adevărul și să lupte deschis, la vedere, cu catastrofa. Fără bugete secrete pentru a-și cosmetiza imaginea și a poza în erou salvator, fără armate de trolli care să țintească imaginea altor state prin campanii fake news. Aici, în UE, noi putem zilnic sa ne criticăm liderii și să tragem semnale de alarmă – făcând astfel ca lucrurile să fie corijate. În timpul asta, în China și Rusia totul va fi minunat – pentru că sistemele autoritariste au această obsesie de a-și dovedi cu orice preț „superioritatea” în fața „liberalismului decadent”. Ca la Cernobîl. Ca la Tienanmen.

Doar că, așa cum vom înțelege în următoarele luni, adevărul este cel mai mare inamic al Covid-19. Iar minciuna propagandistică – cel mai mare aliat al său. Dacă în ianuarie 2020 am fi știut tot adevărul despre coronavirus, omenirea nu ar fi astăzi aici.

Uniunea Europeană va fi profund afectată de această pandemie. Se va încovoia, îndoi și zgudui din toate încheieturile. Va fi atacată din toate părțile – Rusia si China vor face tot ce le stă în putere ca să-și extindă influența în interiorul ei. Dar va ieși mult întărită din această criză. Pentru că a spus adevărul și s-a supus criticii propriilor cetățeni – lucru care îi va permite sa își corecteze greșelile și să adopte cele mai eficiente strategii. Asta nu se întâmplă niciodată în sistemele cu președinți aleși pe viață.“

Este important să știți că atunci când distribuiți pe Facebook poze și texte cu tot felul de autocrați care luptă cu COVID-19, ce pozează în salvatori, să aveți în minte un singur lucru, din secunda 1 în care faceți asta vă transformați într-un vector de transmisie a unor știri false prin care subminați interesele propriei națiuni.

Înainte de a vă declara admirația pentru Putin, pentru Xi Jinping sau oricare alt reprezentant al unor regimuri autocrate, iubiți-vă în primul rând țara, România, așa cu bune și rele, România este casa noastră, nu Rusia, nu China. România!

România face parte din familia Uniunii Europene. În această familie putem critica politicieni, avem dreptul de a-i schimba din funcții prin vot liber și ne putem exprima opiniile, pentru că libertatea de exprimare este garantată în România și în Uniunea Europeană.

De aceeași libertate de exprimare se folosesc și site-uri obscure, care promovează știri false, prin armate de comentatori, de trolli care prin comentariile și articolele îndoielnice încearcă să denigreze libertățile de care ne bucurăm în Uniunea Europeană și România. În Rusia și China nu au aceste libertăți, în România și Uniunea Europeană, da!

Locul României este alături de democrațiile occidentale. Modelul în care un tătuc dictează, iar ceilalți se supun, este unul care a eșuat. Regimurile care promovează minciuna ca model de bună guvernare sunt unele eșuate.

Este timpul să spunem „România, te iubesc!” și văzând solidaritatea oamenilor, vom iubi din ce în ce mai mult această țară, cu bune și rele! 

Sursa: Republica.ro

Despre Claudiu Vuta Articolele 2
Claudiu Vuță este absolvent al Facultății de Științe Economice a Universității de Stat din Craiova (2002) și a unui masterat în "Administrarea Afacerilor în Comerț, Turism și Servicii", în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității Ovidius Constanța (2006). În prezent urmează cursurile programului de excelență "Politici economice și ale pieței muncii" din cadrul Konrad Adenauer Stiftung. Claudiu publică articole economice pe teme globale, dar și locale, prezentând analize de profil pe platformele jurnalistice HotNews/Contributors, Republica și Reporter Global (partener al The Economist în România). Pentru activitatea jurnalistică din domeniul economic i-a fost înmânat, la începutul lunii martie 2020, premiul CFA Society Romania Media Award.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*