Avem o nouă coaliție politică, PNL – PSD, care și-a stabilit ca prioritatea în noul program de guvernarea luarea unor măsuri economice și financiare. O coaliție condusă de oameni care n-au dar niciun salariu în viața lor, dar care au pretenția că pot trasa coordonate pentru economia unei întregi țări. În timpul acesta, oamenii de afaceri spun că lucrurile încep să se prăbușească în jurul lor, din cauza deciziilor proaste ale politicienilor. Suntem într-un moment de răscruce. De aici încolo, firmele românești fie vor fi îngropate de vii de politicieni, fie vor mai avea o șansă de supraviețuire, dacă sunt lăsate de aceeași politicieni.
Politicienii aceștia, care nu au dat în viața lor un salariu, propun acum majorarea salariilor. Nu au stat probabil niciodată de vorbă cu un antreprenor care oferă sute de locuri de muncă. Nu cunosc realitatea de pe piață.
„Nu mai găsim forță de muncă. Oferim salarii de peste 9.000 de lei, bani în mână, și alte beneficii, locuință, mașină de servicii. Se poate ajunge la 15.000 de lei pe lună. Cu toate acestea, oamenii vin, stau puțin și pleacă. Preferă să se angajeze la stat, unde câștigă mai puțin, dar nu fac nimic.”, ne-a spus un om de afaceri.
E drept, peste 9.000 de lei în mână câștigă un inginer, dar nici salariile muncitorilor nu sunt de lepădat. Dimpotrivă. Un muncitor necalificat este plătit cu 3.500 de lei pe lună, bani în mână, iar unul calificat poate ajunge la 7.000, chiar la 8.000 de lei pe lună. Bani în mână.
La toate acestea se adaugă taxele și impozitele plătite către stat, pentru că toți banii sunt pe carte de muncă.
E drept, pentru acești bani e nevoie de muncă. Niciun patron nu te plătește ca să stai sau ca să muncești puțin și să mai furi din materiale.
Mulți dintre ei pleacă însă de la privat, în ciuda acestor salarii, pentru a se angaja la stat, unde câștigă mai puțin, dar unde muncesc mai puțin. Statul face astfel o concurență mediului privat, dar una din care pierde ambele părți.
O altă problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri este responsabilizarea angajaților. Dacă unul dintre ei face o prostie, nu va răspunde aproape niciodată. De fapt, nu va răspunde pentru nimic. Să luăm un exemplu pe care l-am văzut de prea multe ori. Ai un angajat care se hotărăște să își dea demisia de pe o zi pe alta. Știu cazuri de oameni care au plecat chiar în timpul programului. Codul Muncii spune că oricine își dă demisia trebuie să stea două săptămâni în preaviz. Chiar patru, dacă are o funcție de conducere. În lumea reală, pe care politicienii nu o cunosc, nu se întâmplă așa. Angajații pleacă pur și simplu atunci când au chef.
Dacă vrei tu, ca patron, să-l dai afară, vei vedea că nu ai nicio șansă. Mai repede trece o cămilă prin urechile acului. Codul Muncii este făcut în așa fel încât angajații au întotdeauna dreptate. Ați văzut, desigur, zeci de cazuri în care aceștia câștigă procese după ce au fost demiși. Instanța îi obligă pe angajatori să le dea și salariile din urmă.
Dincolo de problemele de personal, firmele românești se confruntă și cu o altă problemă în relația cu statul român: siguranța contractelor încheiate. Nimic nu le garantează că un semnat semnat cu statul va fi dus la îndeplinire. Și, ca să pună capac, tot firmele românești sunt cele care sunt călcate periodic de diverse instituții ale statului. Controale, verificări, tot tacâmul. În acest timp, cele străine sunt ținute în brațe. Avem multe exemple de companii străine protejate de statul român, deși raportează pierderi imense și/sau unele instituții au îndrăznit să arate probleme cu care se confruntă (s-a pus repede batista pe țambal).
Sunt probleme cu care politicienii nu se confruntă, pe care nu le cunosc, dar care afectează grav forța de muncă. Și, deși pare că măsurile acestea sunt benefice pentru salariați, nu sunt, în realitate. În România a apărut deja un fenomen: importul forței de muncă. Vedem străini peste tot, de la restaurante și hoteluri la companii de construcții. Oamenii de afaceri angajează străini pentru că nu găsesc români dispuși să muncească. Ne vom trezi, în viitorul apropiat, că acești străini vor performa și că cei care au fost apărați până acum de politicieni nu vor mai avea unde să lucreze.
Fii primul care comentează