Jumătate din cele mai profitabile 10 companii din județul Constanța, în anul 2020, sunt conduse de oameni de afaceri locali. Sunt antreprenori care au declarat profituri importante și care plătesc impozite și taxe statului. Ne place sau nu de ei, trebuie să recunoaștem meritele pe care le au, mai ales într-un context dificil de business.
Cea mai profitabilă firmă din Constanța este Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, care este deținută de statul român, prin Ministerul Transporturilor, care are 80% din acțiuni) și de Fondul Proprietate (unde, acționari majoritari sunt persoane juridice și fizice. Inclusiv Bill Gates, de pildă).
Imediat după CNAPMC apare cea mai profitabilă firmă deținută de un constănțean. Este vorba despre o surpriză pentru mulți, probabil. Alezzi Beach Resort SRL. Mulți asociază numele Alezzi cu cel al omului de afaceri Costică Zelca. Afacerea nu-i mai aparține oficial. De ea se ocupă Perifan Anca Raluca, fiica omului de afaceri Costică Zelca, (deține 70% din acțiuni), Zelca Adrian (10%), Zelca Cristian (10%), Zelca Enache Claudiu (10%). Așadar, o doamnă a fost, în 2020, cel mai performant om de afaceri din Constanța. Alezzi a avut un profit net de 136.005.353 lei anul trecut, adică 372.000 lei pe zi, sau, dacă vreți, 15.525 de lei pe oră. Firma deține un adevărat imperiu imobiliar: Hotel Oxford, Hotel Malibu, Alezzi Beach Resort, Summerland, Alezzi Infinity, Nord 10 by Alezzi și Alezzi Towers. A fost un an bun pentru turism. Repet, e de remarcat faptul că nu a încercat să ascundă profitul și că plătește sume importante la bugetul de stat.
Pe locul al doilea în top se află omul de afaceri Grigore Comănescu, care deține grupul de firme Comprest Util – Asfalt Dobrogea. Prima companie are un profit foarte aproape de 43.944.327 lei, potrivit CCINA, a doua de 17.199.541. Cu un total de peste 61.143.868 lei, firmele acestuia sunt foarte aproape de compania aflată pe locul al treilea la general, E-Distribuție Dobrogea, deținută de statul italian. Profitul antreprenorului constănțean este obținut atât din activitatea principală, aceea de fabricare de betoane și de executare de proiecte de reabilitare sau construcție a infrastructurii rutiere, cât și din vânzarea unui imobil construit în ultimii ani.
O performanță demnă de notat apare pe locul al treilea. Este vorba despre omul de afaceri George Muhscină, care a reușit să întoarcă mortul de la groapă, așa cum spune o vorbă românească. La sfârșitul anului 2015, firma Gepeto Impex SA, controlată atunci de Robert Boroianu, fost parlamentar, intra în insolvență, un drum care, de foarte multe ori, duce la faliment, cu consecințe negative pentru partenerii de afaceri și salariați. Controlul Gepeto a fost preluat de George Muhscină, care este acum acționar majoritar și care a reușit un miracol: nu numai că a salvat-o, dar a făcut-o extrem de profitabilă: 59.908.859 de lei în 2020. A fost nevoie de foarte multă muncă, dar a meritat. Și asta în condițiile în care George Muhscină a rămas acționar principal la Plasty Prod, care a avut afaceri de peste 9 milioane de lei în 2020 și un profit de 373.104 lei.
Locul al patrulea, la distanță mică de podium, este ocupat de verii Niculae și Ioan Dușu, care dețin Celco SA. Compania deține 20% din piața de BCA din România și a reușit o performanță solidă în 2020, ca și, de altfel, în anii precedenți. Verii Dușu au afaceri diversificare, de la acțiuni la unul din principalii operatori portuari, Socep SA, la hoteluri, un parc logistic și imobiliare. Și alte firme pe care le dețin au profit. De pildă, Grupul DD Sa a reușit un plus de 4.965.406 lei, iar Logistic Park SA, 3.030.534 lei. Cei doi veri își împart în mod egal acțiunile deținute în firmele amintite. Socep a avut un profit de 2.458.794 lei.
Ultimul în topul celor mai performanți oameni de afaceri din Constanța este Gabriel Comănescu, cel mai bogat constănțean. Deși 2020 nu a fost deloc cel mai bun an pentru afacerile din domeniul petrolului și gazelor, compania fanion a acestuia, GSP Offshore, a raportat un profit de peste 36 milioane lei. Asta în condițiile în care mai mulți salariați au reclamat, de-a lungul timpului, întârzieri la salarii. Firma este pe locul al treilea în județ în ceea ce privește cifra de afaceri: 720 de milioane lei. Nu este depășită decât de Rompetrol Rafinare și Ameropa Grains. Potrivit Confidas.ro, Gabriel Comănescu este administrator la 15 firme, acționar și/sau asociat la 30, iar cifra de afaceri a acestora este de 926.966.570 lei.
Topul în întregime îl puteți vedea AICI.
Fii primul care comentează