Tablele sunt un „sport național” neoficial în România, practicat în familie, între prieteni, pe plajă sau în parcuri. De câțiva ani, pasionații au posibilitatea să joace și pe internet în cazinouri online, acest joc fiind adoptat de industria de gambling, care înainte de pandemie contribuia anual la bugetul statului aproximativ 600 de milioane de euro.
Pentru cine nu cunoaște, se spunem că jocul de table constă în două zaruri, 30 de piese rotunde (puluri, 15 de o culoare și 15 de altă culoare) și o tablă de joc. Fiecare jucător are 15 piese dispuse similar pe tabla de joc, obiectivul fiind acela de a le scoate afară, mutând atâtea unități câte indică zarurile aruncate alternativ.
Tablele reprezintă sunt un joc de strategie. Pot fi numeroase variante de mutări pentru aceeași valoare a zarurilor, astfel că un jucător care nu își calculează bine mișcările poate să piardă deși are noroc de zaruri bune. Strategii au câștig de cauză pe termen lung, pentru că norocul vine și pleacă, dar priceperea este constantă.
Strategii de top: ancorarea în „casa” oponentului
Una dintre tacticile la care apelează mulți dintre jucătorii de table este „ancorarea”. Această strategie constă în blocarea cu două piese pusă una peste alta a unui punct din casa adversarului. Astfel, acesta nu îți poate acoperi toate punctele din casă și, în plus, nu își toate aduce toate piesele fără a riscul de a rămâne descoperit.
Dezvoltarea strategiei este influențată de momentul în care se află jocul. Specialiștii recomandă ca la început să fie blocate punctele 20 sau 21. Dacă adversarul este într-un avantaj evident, este recomandat ca ancorele să fie făcute în punctele 22,23 sau 24. De asemenea, unii jucători prefere să recircule piesele, adică să își lase descoperită o piesă care, o dată scoasă afară, să fie introdusă înapoi în joc și ancorată în casa oponentului, pentru a câștiga timp.
Blocarea adversarului poate fi eficientă
O altă strategie este „blocarea”. Jucătorul încearcă să își creeze poziții solide fără puncte între ele, în partea stângă a casei și imediat în vecinătatea casei, astfel încât adversarul să nu poată ieși. Șase poziții consecutive ocupate poartă denumirea de Blocaj Total. De asemenea, șase poziții consecutive în casă se numește tablă închisă, iar oponentul nu mai poate face nici o mișcare până când nu este eliberată una din poziții oferindu-i-se posibilitatea de a nimeri cu zarul numărul poziției descoperite.
„Comunicarea” este un termen special în jocul de table, însemnând distribuirea pieselor la o distanță mai mică de 6 spații unele de celelalte. Această strategie lasă tot timpul o piesă disponibilă, pentru a acoperi o altă piesă descoperită. De asemenea, o piesă aflată în mișcare va putea să ajungă într-un loc sigur pentru a nu rămâne descoperită.
Sfaturi de la jucătorii experimentați
Jucătorii experimentați mai apelează la „distribuire” și la „varietate”. Primul termen desemnează așezarea a trei piese pe o poziție, pentru ca una dintre ele să poată fi distribuită acolo unde este nevoie, fie pentru completarea unei piese descoperite, fie pentru scoaterea de pe tablă a unei piese a adversarului. Pe de altă parte, „varietatea” constă în răspândirea pieselor jucătorului pentru a crește numărul de alternative pentru mișcările ce vor urma.
O altă strategie folosită este „duplicarea”, care înseamnă o tehnică de blocare a oponentului pentru ca acesta să nu poată muta piesele descoperite. În momentul în care ambii jucători au toate piesele în casă, totul devine un joc de noroc.
Se poate juca table online atât pentru distracție, cât și pe bani. Cine obține câștiguri practicând acest joc în cazinourile online plătește impozit atunci când retrage fonduri din contul de joc. Este vorba despre un impozit la sursă, reținut automat din suma retrasă și virată de operator către bugetul statului.
Fii primul care comentează