Asociația Construim Împreună spune că efectele COVID 19 se vor resimți foarte puternic în plan economic, și nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung.
Avand in vedere ca Asociația Construim Împreună este afiliata la confederatia patronala CNIPMMR, a inaintat deja o lista cu propuneri de sprijin a firmelor din domeniul dezvoltarii imobiliare pentru a fi supuse dezbaterii si adoptarii de catre Guvernul Romaniei. De mentionat faptul ca CNIPMMR este singura confedertie care face parte din grupul “Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României generat de efectele COVID-19 (GLI-ECOROM)”.
Din estimarile membrilor asociatiei, situatia creata de existenta si raspandirea virusului COVID -19 a inceput deja sa afecteze aceasta industrie iar pe termen scurt si mediu efectele vor fi devastatoare nu numai pentru cei ce activeaza in domeniul imobiliar ci si pe orizontala, fiind afectate atat firmele cu activitati conexe domeniului rezidential. cat si sistemul bancar.
Iata lista de propuneri pe care Asociatiei Construim Impreuna a inaintat-o deja CNIPMMR:
1. Ajutor de stat pentru taxele salariale pentru firmele din domeniul dezvoltarilor imobiliare;.
2. Modificarea legislatiei pentru somaj tehnic.
3. Scutirea de la plata sumelor accesorii, dobanzi si penalitati de intarziere la ANAF.
4. Amanarea termenului de plata a TVA la minim 60-90 zile de la declarare.
5. Deblocarea urgenta a TVA de rambursat de catre ANAF.
6. Compensarea indemnizatiei de concediu medical de recuperat de la Casa de Sanatate
7. Scutiri de impozite pentru angajari noi.
8. Extinderea scutirii pentru profitul reinvestit pentru IMM-uri (incluzand aici si dezvoltatorii imobiliari).
9. Amanarea la plata a creditelor bancare pentru IMM-uri, pe o perioada de minim doua luni.
10. Acordarea de imprumuturi pentru IMM cu dobanda zero si garantate de stat pentru societatile aflate in dificultate.
11. Eliminarea restrictiilor pentru angajarea zilierilor. Modificarea legislatiei privind Codul Muncii și flexibilizarea cadrului legislativ: munciă temporară, work from home, tele-muncă etc.
12.Scutiri de la plata impozitelor pe cladiri pe perioada 2020-2021, pentru companiile ce au construit si construiesc imobile noi.
13. Modificarea procedurii pentru obtinerea certificatului de forta majora si eliminarea taxei pentru obtinerea acestuia.
14. Acordarea de subventii din partea Guvernului, pentru achizitia de apartamente noi, de minim 25% din valoarea imobilului;
15. Reducerea TVA la vanzarea de imobile noi construite (apartamente si case) de la 5% la 2 %.
16. Marirea plafoanelor de la care este obligatorie plata TVA per imobil nou construit astfel:
- 450.000 lei pt apartamentele cu 2 camere
- 600.000 lei pt apartamentele cu 3 camere
- 800.000 lei pentru apartamentele cu 4 camere;
- 980.000 lei pentru case;
17. Modificari in legislatia constructiilor care sa permita deblocarea proiectelor imobiliare aflate in dificultate sau oprite/suspendate;
Asociatia Costruim Impreuna transmite astfel disponibilitatea de a participa la orice consultari si dezbateri pe aceasta tema in vederea adoptarii celor mai eficiente solutii economice de sprijin a IMM-urilor din domeniul ce il reprezenta.
Fii primul care comentează