Barieră verde pe plajele de pe litoral. Se vor planta peste 650 de puieți pe o lungime de aproximativ patru kilometri

Mulți încă își amintesc că în anii ’70 și ’80 exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia. Acestea aveau atât un rol peisagistic dar și de protecție împotriva vânturilor puternice care măturau plajele, transportând nisipul în toată stațiunea. Le vom vedea din nou. „Este oficial: plantăm prima barieră verde pe litoralul nostru!”, a anunțat, sâmbătă, Bogdan Bola, directorul ABADL.

„Aceste perdele forestiere au dispărut, treptat, în totalitate, lăsând litoralul nostru parcă un pic mai trist. Poate și de aceea, atunci când s-a ivit ocazia, la începutul mandatului meu ca director al ABADL, să îmbunătățim viziunea proiectului de stopare a eroziunii costiere, am propus această măsură “verde”. Încă din luna aprilie a acestui an am organizat, în cadrul managementului ABADL și a proiectului de protecție costieră din zona Mamaia – Năvodari, întâlniri pentru a analiza modalitățile de reducere a eroziunii eoliene, astfel încât noul profil de plajă, rezultat în urma înnisipării, să fie cât mai stabil. Acest aspect a fost generat de observațiile colegilor mei, înregistrate de-a lungul întregului litoral, unde pierderile de sedimente prin eroziune eoliană, conduc la lucrări importante de combatere sau de readucere în spațiul plajei a unor volume importante de nisip din zonele publice învecinate.”, spune Bola.

Barieră verde pe litoral. Salcii și cătini pe marginea plajelor

Astfel, pentru reducerea cheltuielilor de întreținere pentru conservarea profilului plajei nou create, acesta a solicitat antreprenorului la începutul lunii mai 2020, să analizeze posibilitatea combaterii eroziunii eoliene prin implementarea unor măsuri „verzi” cu rolul de a îmbunătăți și cadrul natural, dincolo de efectele scontate ale stopării transportului sedimentar către zona continentală. Antreprenorul a prezentat în cursul lunii iulie 2020, după consultarea cu institute de specialitate din țară precum și cu divizia de mediu internă a Boskalis, un studiu sintetic privind tema combaterii eroziunii eoliene, fiind de acord cu plantarea unei perdele de vegetație (lizieră) la limita de vest a plajei.

Perioada de plantare este prevazută în lunile de primăvară ale anului următor (martie – mai) după finalizarea lucrărilor de înnisipare aprobate prin proiect. Astfel, optimizând proiectul existent de stopare a eroziunii, se vor planta peste 650 de puieți pe o lungime de aproximativ patru kilometri. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari șanse să “prindă” în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie. Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene.

„Am avut grijă ca această perdea forestieră, prima măsură de acest gen luată după Revoluție, să fie implementată prin fonduri europene, fără să modifice în niciun fel costul total al proiectului și nici timpul de execuție. După plantare însă, va depinde doar de noi cum vom avea grijă de ea – ABADL de întreținerea ei curentă și de cetățeni cum o vor ocroti și o vor respecta. Dacă va fi un succes, nu ne vom opri aici, existând pe viitor posibilitatea de a face aceleași perdele forestiere și în alte părți ale litoralului nostru.”, mai spune Bogdan Bola.

„Iată că, prin intervenții verzi, simple, indicate de natura însăși, necostisitoare, punem în aplicare un sistem natural de combatere a pierderilor importante de nisip din spațiul plajei. Plantând specii autohtone, pe o bandă de 10 metri de la limita de vest a plajelor, vom fixa și stabiliza zona dunelor de nisip, iar când această barieră verde va ajunge la maturitate va crea tot fondul necesar stopării transportului eolian a nisipului către zona continentală.”, a conchis șeful ABADL.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*