Când va începe OMV Petrom să scoată gaze naturale din Marea Neagră

Sursă foto: Facebook/OMV

OMV Petrom a anunţat rezultatele financiare pentru anul 2023. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 8,5 mld lei, în contextul contribuţiei mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate, reflectând efectul de bază ridicat al contextului de piaţă fără precedent din 2022.

Contribuitor major la bugetul de stat – 16 miliarde de lei

Profitul net al companiei a scăzut la 4 miliarde lei, afectat de contribuţia de solidaritate pentru 2022 şi 2023 în valoare totală de 2,7 miliarde lei şi de impozitul pe profit. În aceeaşi perioadă, contribuţia companiei la bugetul de stat s-a menţinut ridicată, la 16 miliarde de lei, incluzând distribuţia de dividende record.

Progres important pentru proiectul Neptun Deep

Neptun Deep, cel mai important proiect din domeniul gazelor naturale din România, a primit anul trecut decizia finală de investiţie, iar în a doua jumătate a anului 2023 nu mai puţin de 80% din lucrările necesare demarării producţiei în largul Mării Negre au fost deja  contractate.

În 2024, OMV Petrom va continua pregătirile pentru executarea primelor sonde în perimetrul Neptun Deep, acţiune aşteptată pentru anul 2025. Producţia de gaze naturale este aşteptată pentru anul 2027.

Extindere rapidă a proiectelor verzi

La parcurile cu o capacitate cumulată de 410 MW care urmează să fie dezvoltate cu CE Oltenia s-au adăugat, în 2023, proiecte cumulate de 710 MW în Teleorman, precum şi jumătate din capacitatea de circa 1 GW, pentru care s-a semnat recent un contract de achiziţie cu Renovatio.

În ceea ce priveşte electromobilitatea, compania este pe cale să devină cel mai mare jucător din România. La sfârşitul anului 2023, OMV Petrom avea circa 270 de puncte de încărcare în România, Bulgaria şi Serbia.

La începutul acestui an, compania a semnat un contract pentru achiziţia Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari reţele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare în România şi cu perspective de creştere la aproximativ 650 până în 2026.

Astfel, până la sfârşitul anului 2024, OMV Petrom estimează să ajungă la circa 1,000 de puncte de încărcare.  

Media anuală a investiţiilor se va dubla în următorii 3 ani

„2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom. Proiectul Neptun Deep a intrat în faza de dezvoltare şi ne-am extins portofoliul de proiecte verzi. În 2023 am intensificat investiţiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. Planificăm să continuăm în această direcţie, intrând în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în acelaşi timp”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

În perioada 2017-2021, înainte de lansarea Strategiei 2030, media anuală a investiţiilor OMV Petrom a fost de 3,5 miliarde de lei.

În 2023, compania a investit aproape 5 miliarde de lei, urmând ca în 2024, acestea să crească cu 70%, până la 8 miliarde. Aceasta este şi valoarea medie anuală estimată pentru 2025-2026.

1 Comentariu

  1. OMV are actionari majoritari companii rusesti si va bate pasul pe loc la nesfarsit. Ministrii energiei care nu spun asta public fac jocul rusilor.
    Romgaz trebuie sa infiinteze o divizie de explorare si exploatare cu actionar 100% statul roman si sa suporte integral costurile exploatării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*