Ce profit face firma care asigură mâncare pentru bolnavii din Spitalul Județean Constanța

Asigură mâncarea la SCJU din 2007

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit ieri hrana pacienţilor în spitalele publice, punctând că responsabili sunt managerii acestora şi nu Ministerul Sănătăţii. El aminteşte că anul trecut a fost dublată suma alocată hranei pacienţilor. „Oricâte controale am face noi, nu poţi să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate ”, spune Alexandru Rafila.

Ministrul a mai susţinut că este nevoie de dezvoltarea bucătăriilor de spital în defavoarea cateringului. Reamintim, mâncarea în Spitalul Județean Constanța nu este pregătită de spital, ci de o firmă privată, SC Arimex Comexim 2000 SRL.

„Eu vreau să tranşăm lucrul ăsta şi să-l discutăm foarte serios şi o să vă spun ce am făcut noi, la Ministerul Sănătăţii, şi ce ne gândim că am putea să facem. Responsabilitatea privind masa pacienţilor este, clar, a managerului spitalului respectiv. Mie mi se cere să trimit controale la cele 400 de spitale din ţară care să rezolve această problemă. (…) Este clar că este responsabilitatea managerului”, a afirmat Alexandru Rafila. 

Medicul spune că a mers personal în o sută de spitale din ţară iar în majoritatea „hrana este în regulă”. Rafila admite că sunt şi spitale, unele chiar mari  unde hrana nu este cum ar trebui să fie.

Rația de hrană a fost dublată

Acesta a amintit că anul trecut raţia de hrană a fost dublată de la 11 la 22 de lei şi  poate ajunge chiar până la 33 de lei, sumele suplimentare fiind asigurate de la Ministerul Sănătăţii şi ajungând prin Casa de Asigurări de Sănătate către spitale. 

Rafila spune că în spitale, managerii sunt responsabili de hrană, dar şi că Ministerului Sănătăţii i se cere să facă controale în spitale, iar Corpul de Control nu are suficienţi medici, pentru că aceştia nu vor să se angajeze acolo, salariile fiind mici.

„Mă aşteptam ca având la dispoziţie o sumă de două ori mai mare să existe o hrană corespunzătoare. (…) Oricâte controale am face noi, nu poţi să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate ”, spune ministrul, în acest context. 

Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care în spaţiul public au circulat fotografii cu micul dejun servit pacienţilor la Spitalul Municipal Bucureşti, în care se vede că hrana constă într-o bucată de brânză topită, puţin unt şi câteva felii de pâine peste care era pusă puţină marmeladă. 

Rafila spune că, dacă acea mâncare ar fi fost aşezată „civilizat” şi nu „aruncată” într-o caserolă de plastic, impresia ar fi fost alta. 

Reamintim că recent o pacientă a Spitalului Județean de Urgență Constanța, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Constanța, reclama faptul că mâncarea pe care o primește este execrabilă. Detalii AICI.

Recomandare: Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Constanța despre timpii de așteptare în Urgență: „Erau… sunt exagerări foarte multe. Într-adevăr se așteaptă pentru că…”

Probleme mari cu Protecția Consumatorului

În 2017, Protecția Consumatorului a găsit la SC Arimex Comexim 2000 SRL peste 100 de kilograme de carne de pui, biscuiţi şi făină expirate. Mâncarea era destinată celor trei spitale mari pe care le aprovizionează: Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Spitalul CFR.

Carnea era expirată de aproape 2 săptămâni, iar biscuiții de anul trecut, susține Protecția Consumatorului.

Echipele au descoperit 500 de kilograme de făină, expirate din luna mai, peste o sută de kilograme de carne de pui, expirate la începutul lunii, dar și biscuiți cu termen de valabilitate 2016. De asemenea, s-a descoperit că reprezentanții firmei au făcut gem în bucătăria proprie, fără reţetă, conţinut sau condiţii de păstrare.

Reprezentanții Spitalului Județean Constanța urma să decidă dacă reziliază contractul cu firma care le livrează mâncare pacienților. Evident, nu s-a reziliat.

Profit an de an

SC Arimex Comexim 2000 SRL a înregistrat profit an de an. În 2021, a avut un plus de peste 480.000 de lei la o cifră de afaceri de 10,1 milioane lei. Au fost și vremuri mai bune, cu profit de 1,9 milioane lei la afaceri de 12,5 milioane. În 2022, angajații nemulțumiți de salariile mici amenințau cu proteste care nu au mai avut însă loc, a scris Constanța 100%.

Sursă foto: listafirme.ro

SC Arimex Comexim 2000 SRL are sediul în București. Asociat unic este, potrivit Confidas.ro, Preda Petre.

Firma are contract cu Spitalul Județean Constanța din 2017.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*