Centrala Nucleară de la Cernavodă va produce izotopi care costă 30.000 de dolari gramul

Centrala Nucleară de la Cernavodă va avea prima instalație de detritiere din Europa şi a treia din lume, scrie Antena 3.

Aceasta va îndepărta tritiul din apa grea folosită la răcirea reactoarelor CANDU, utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – Râmnicu Vâlcea.

„Noi ne-am asumat să construim această instalaţie care, practic, îmi reciclează apa grea și îmi produce tritiul, care astăzi cred că este unul dintre cei mai scumpi izotopi, comercializându-se în jurul a 30.000 de dolari gramul și care va reprezenta și un combustibil pentru modul de producție al energiei nucleare a viitorului, a reactoarelor nucleare pe bază de fuziune.”, explică Directorul General Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.  

Tritiul va putea fi utilizat pentru viitoarele reactoare de fuziune și va fi prima sursă europeană de combustibil pentru acestea, folosind o tehnologie românească.

Industria nucleară este în prezent esenţială atât pentru generarea de energie electrică curată, cât şi pentru asigurarea producerii de izotopi medicali.

Acestia joacă un rol esențial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor şi chiar pentru conservarea alimentelor.

„Fără să creăm niciun fel de impact asupra modului de producției de energie electrică sau funcţionării centralei, învăţam din experiența centralelor din Canada care fac asta și produc izotopoi foarte utili medicinei, cum ar fi CT-urile. Prin implementare, noi putem să devenim o forța în sprijinirea pietei medicale europene și mai departe.”,  mai spune Cosmin Ghiţă. 

Proiectul presupune finalizarea şi construcţia instalaţiei de detritiere, probele şi verificările în vederea punerii în funcţiune, dar şi o perioadă de funcţionare de probă de 6 luni, urmată de intrarea instalaţiei în exploatare comercială, planificată pentru 2027.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*