Județul Constanța este unul dintre cele mai performante din România în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. Deși, poate, pentr mulți pare greu de crezut, cifrele nu mint.
Datele cu toate contractele semnate din Programele Operaționale 2014-2020, până la data de 31.03.2021, au fost publicate pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
În judeţul Constanţa sunt 323 de contracte, în valoare totală de peste 7,3 miliarde de lei. Cea mai mare parte a banilor au venit prin POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare, care a atrase peste 5 miliarde de lei, adică peste 1 miliard de euro.
Cea mai mare parte a acestor bani sunt atrași de RAJA, care a investit și investește masiv în infrastuctura de apă, canal și epurare din județ. De pildă, numai investițiile din municipiul Constanța sunt în valoare de 98,7 milioane euro și cuprind reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și de canalizare pe o lungime de peste 134 km. Din acest total, peste 43 de km reprezintă investiții în active strategice ce asigură funcționarea în siguranță a întregului sistem, vizând reabilitarea aducțiunilor și magistralelor de alimentare cu apă, precum și refulările ce asigură transportul apelor uzate către stațiile de epurare.
În perioada menționată, RAJA a fost condusă de Felix Stroe, actual senator PSD, secondat de Aurel Presură, care a devenit de câteva luni director general.
Județul Constanța a depășit județul Cluj, care are 507 contracte în valoare de 6,41 miliarde lei, Timișoara (395 contracte, 4,15 miliarde lei), Brașov (235 contracte, 2,38 miliarde lei).
Singurele zone care au atras mai multe fonduri decât Constanța sunt București – 18,2 miliarde lei, Ilfov – 10,99 miliarde lei și Iași – 7,57 miliarde lei.
Sumele de mai sus reprezintă banii atrași numai pentru județul Constanța. Există și proiecte care au acoperit două sau mai multe județe. Acestea pot fi găsite aici: https://bit.ly/HartaProiecteIntrajudetene
Proiectele pe judeţe se găsesc la adresa: www.mipe.gov.ro Se va continua publicarea acestora periodic, până în 2023, când se încheie perioada de implementare pe exercițiul financiar 2014-2020.
Fii primul care comentează