Constanța, oraș sărac, cheltuie de trei ori mai mulți bani pentru beculețe de Crăciun decât Cluj și de șase ori mai mult decât Brașov

Municipiul Constanța cheltuie în acest an aproape 3 milioane de lei pentru beculețele de Crăciun, fiind cea mai mare sumă pe care marile municipii din România le-au alocat, scrie Info Sud-Est. La polul opus se află Brașovul, cu un buget sub 500.000 de lei, de șase ori mai mic decât Constanța. Cluj-Napoca are un buget de peste două ori mai mare decât Constanța, dar cheltuie de trei ori mai puțin pe beculețe.

Constanța conduce detașat acest clasament, bugetul estimat pentru anul 2022 pentru închirierea luminițelor ridicându-se la aproape 3 milioane de lei. Această sumă, deși cea mai mare din țară, este cu aproximativ 2 milioane de lei mai mică față de cea cheltuită anul trecut. 

În timpul administrației fostului primar Decebal Făgădău (PSD), sumele anuale destinate decorațiilor erau de aproximativ 5 milioane de lei. 

Pe locul doi în ceea ce privește marile orașe care vor aloca mulți bani pentru luminițele de Crăciun se situează Galați, cu un buget de peste un milion și jumătate de lei, apoi urmează Cluj, care a alocat luminițelor festive puțin peste un milion de lei. Cluj are un buget de peste două ori mai mare decât Constanța.

Cel mai puțin cheltuie pentru luminițe Timișoara și Brașov, ambele orașe alocând bugete de aproximativ 500.000 de lei.

Primăria Târgu Mureș are un buget de aproximativ 630.000 de lei, primăria Tulcea, de 600.000 de lei și primăria Sibiu, de 640.000 de lei.

La mijlocul lunii octombrie Primăria Capitalei căuta parteneri pentru suplimentarea iluminatului ornamental şi festiv de Crăciun, exclusiv cu decoraţiuni LED. Propunerile au fost depuse până pe 31 octombrie.

În acest timp, Europa ia măsuri pentru reducerea facturilor de energie electrică, iar orașele vor fi împodobite mai puțin de Crăciun, iar luminițele se vor stinge mai repede.

Vă reamintim că, în 2019, Constanța a cheltuit tot atât de mult precum Viena pentru luminițele de Crăciun. Viena avea, în 2017, un PIB de 93,8 miliarde euro, adică jumătate din PIB-ul României.

Primarul Răzgândilă

Orașul Constanța nu a avut luminițe de sărbători de Crăciun în 2020. A fost o decizie asumată a conducerii primăriei. O decizie bună, așa cum explica și primarul Vergil Chițac.

Ca să nu rămână cu totul în beznă, primăria a cerut ajutorul unor firme private. Multe au răspuns pozitiv și au împodobit câteva zone din oraș pe banii lor. Și a ieșit bine. Ba chiar în unele locuri foarte bine, pentru că s-a creat concurență între aceste firme. De pildă, la locurile împodobit de Pescăria lui Matei sau Solid House își făcea lumea selfie.

Iată ce spunea atunci primarul:

„Într-un an în care sărbătorile sunt umbrite de pandemie, într-un an în care ne dăm seama că prioritățile primăriei ar fi trebuit să fie altele, refuz să cheltuim în continuare sume importante de bani pentru luminițele de sărbători. Spitalul de Boli Infecțioase, școlile și liceele, terenurile de sport și parcurile ar fi arătat altfel dacă bugetul acestei instituții ar fi avut alte priorități! Este un an în care decesele umbresc viața cotidiană și ne arată câte lipsuri avem. Nu sunt paturi în spitale, nu sunt măști si mănuși suficiente, ne lipsește personalul medical, așadar nu cred că putem vorbi de cheltuirea a peste 1 milion de euro pentru decorațiunile de sărbători. În Spitalul de Boli Infecțioase, în anul 2018 s-au investit 860 440 lei, iar în anul 2019 s-au investit 54 334 lei. Avem de renovat școlile și liceele, avem de civilizat piețele, avem de recuperat mult pentru viața sănătoasă a acestui oraș. Am cerut ajutorul operatorilor economici mari și a dezvoltatorilor imobiliari. Toți fac afaceri aici și ar putea întinde o mână de ajutor, Crăciunului! La anul aș vrea să le producem noi! Sunt licee tehnice și firme constănțene ce pot realiza decorațiunile, iar banii sa rămână în Constanța. Vreau să întelegeți că această decizie este pentru dumneavoastră! Mai puține beculețe, mai mult respect pentru adevăratele priorități!”, a transmis primarul Constanţei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*