Constanța, pe locul 2 în topul marilor orașe după finanțările atrase prin PNRR: 1,3 miliarde lei din fonduri europene

Așa va arăta spitalul pentru mame și copii construit din fonduri PNRR

Constanța ocupă locul al doilea la nivel național în clasamentul marilor orașe după valoarea finanțărilor atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit unei adrese oficiale a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), publicată pe site-ul Senatului. Adică prin fonduri europene.

Municipiul de la malul mării a obținut 1,3 miliarde de lei din PNRR, ceea ce reprezintă 63% din valoarea totală a proiectelor în derulare, în sumă de 2,1 miliarde de lei. Constanța este astfel pe locul doi, după Cluj-Napoca, dar peste orașe precum Oradea, Iași, Brașov sau Craiova.

Clasamentul finanțărilor PNRR în marile orașe:

  1. Cluj-Napoca – 1,96 miliarde lei (14% din valoarea totală de 14,3 miliarde lei)
  2. Constanța – 1,3 miliarde lei (63% din 2,1 miliarde lei)
  3. Oradea – 1,1 miliarde lei (82% din 1,3 miliarde lei)
  4. Iași – 691 milioane lei (84% din 821 milioane lei)
  5. Brașov – 589 milioane lei (79% din 745 milioane lei)
  6. Craiova – 412 milioane lei (85% din 485 milioane lei)
  7. Ploiești – 322 milioane lei (84% din 384 milioane lei)

Conform MIPE, „proiectele sunt în curs de implementare, iar sumele aferente contractelor pot fi utilizate până la finalul perioadei de implementare PNRR, respectiv 31 august 2026”.

De remarcat este faptul că, spre deosebire de Cluj, unde metroul a fost exclus din PNRR și va fi finanțat din alte surse, Constanța are o proporție mare de fonduri provenite din PNRR raportat la totalul proiectelor – semn al unei absorbții eficiente a banilor europeni.

Rămâne de văzut în ce măsură administrația locală va reuși să finalizeze investițiile contractate până la termenul limită.

Proiecte mari prin PNRR în Constanța

Cel mai mare proiect prin PNRR aparține Consiliului Județean Constanța și se referă a construirea unui nou corp pentru Departamentul „Sănătatea mamei și copilului” a Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”. Valoarea contractului este de 866.841.334 lei (TVA inclus), iar valoare eligibila din PNRR este de 692.672.810 lei. Este vorba practic despre un nou spital care va avea 350 de paturi (inclusiv dotate cu echipament IT), două blocuri operatorii (Bloc 1 – Obstetrica/Ginecologie – 5 săi si Bloc 2 – Chirurgie pediatrica – 4 sali), două unități primiri urgente (UPU Pediatrie si UPU Obstetrica/Ginecologie), 110 locuri de parcare noi. Detalii AICI.

Primăria Municipiului Constanța a inițiat un proiect major pentru construirea unei noi centrale electrice de termoficare (CET), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul de finanțare a fost semnat în decembrie 2022, iar în martie 2024 s-a încheiat contractul de proiectare și execuție cu o asociere de firme, având o valoare de aproximativ 700 de milioane de lei. ​Noua centrală este construită în incinta actualei Termocentrale Constanța și va funcționa pe bază de gaz natural, cu posibilitatea integrării ulterioare a hidrogenului produs din surse regenerabile. Capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficiență va fi de 97 MW. ​Lucrările de construcție au început în martie 2024, au ajuns la 14% și se estimează că vor fi finalizate până la 30 iunie 2026. ​Detalii AICI.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*